search icon

Bloomberg

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Το ρίσκο νέων πληθωριστικών σοκ θα κρατήσει το συμβούλιο σε επιφυλακτική γραμμή (πίνακας)

Μπορεί οι τιμές των τροφίμων να υποχωρούν έστω και αργά, όμως οι πιέσεις στον κλάδο των υπηρεσιών παραμένουν αρκετά ανθεκτικές, τόνισε η Γερμανίδα οικονομολόγος και μέλος του συμβουλίου, προσσθέτοντας ανάμεσα στα πεδία κινδύνου τα γεωπολιτικά ρίσκα

Twitter

Το ρίσκο νέων πληθωριστικών κρίσεων σημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να διατηρήσει ευέλικτη στάση όσον αφορά στην πορεία των επιτοκίων, υποστήριξε σε σημερινές δηλώσεις της το μέλος του συμβουλίου, Ίζαμπελ Σνάμπελ.

«Μπορεί να απειληθούμε με νέα σοκ στις τιμές. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή και δεν έχουμε προδεσμευτεί σε ένα συγκεκριμένο επιτοκιακό μονοπάτι, αλλά θα παραμείνουμε εξαρτημένοι από τη ροή των στοιχείων» υποστήριξε η Γερμανίδα οικονομολόγος, σύμφωνα με το Bloomberg, μιλώντας σε σημερινή εκδήλωση στο Κίελο.

Θυμίζουμε πως η ΕΚΤ κατά την τελευταία συνεδρίαση της άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια, ωστόσο το νέο dot plot που εξέδωσε έστειλε σήμα για μόνο μία μείωση των επιτοκίων από τις τρεις που περιλάμβανε η προηγούμενη πρόβλεψη της. Ως βασική αιτία έθεσε το υψηλό ρίσκο του πληθωρισμού, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και την υποχώρηση του δείκτη.

Κατά την Ίζαμπελ Σνάμπελ η διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού θα συναντήσει αρκετά εμπόδιο, συμφωνώντας με την άποψη που έχουν εκφράσει έτεροι αξιωματούχοι του συμβουλίου πως «το τελευταίο μίλι θα είναι δύσκολο».

Άλλωστε, όπως εξήγησε, μπορεί οι τιμές των τροφίμων να υποχωρούν έστω και αργά, όμως οι πιέσεις στον κλάδο των υπηρεσιών παραμένουν αρκετά ανθεκτικές.

Η ΕΚΤ στην επίσημη πρόβλεψη της υποστήριξε πως ο πληθωρισμός θα φτάσει στον επιθυμητό στόχο του 2% το τελευταίο τρίμηνο του 2025. Το Μάιο ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 2,6% και οι εκτιμήσεις του Bloomberg Economics για την επίδοση του Ιουνίου τοποθετούν το δείκτη στο 2,2%.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν προς την σωστή κατεύθυνση» παραδέχτηκε η Γερμανίδα οικονομολόγος, ωστόσο τα γεωπολιτικά ρίσκα και τα προβλήματα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή – όπως οι τωρινές κατολισθήσεις και πλημμύρες στην Ελβετία – είναι ανάμεσα στα πιθανά σοκ που μπορεί να διαταράξουν τις ισορροπίες.

Παράλληλα και τα δεδομένα στην αγορά εργασίας με την αύξηση των μισθών επιβαρύνουν τον κλάδο και καθυστερούν τη νομισματική στροφή της ΕΚΤ. Αν και κατά την κυρία Σνάμπελ «ο ρυθμός αύξησης των μισθών υποχωρεί (επίσης) σταδιακά, οπότε δεν έχουμε ενδείξεις για ένα σπιράλ τιμών, όπως αυτό που είχαμε τη δεκαετία του 1970. Κι αυτό διότι καταφέραμε να αντισταθμίσουμε τις πληθωριστικές προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών με τον στόχο μας για τον πληθωρισμό».

Διαβάστε ακόμη 

Bloomberg: Η Γαλλία στις κάλπες – Tι «βλέπει» και τι φοβάται η αγορά

Από την Απογευματινή και τον ΔΟΛ, στην Κοραή: Ιστορικά κτίρια αποκτούν νέα ζωή (pics)

ΑΑΔΕ: Το myAADE «καταργεί» τα γκισέ στις ΔΟΥ (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version