search icon

Bloomberg

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια, αλλά όχι πολύ γρήγορα

Συντηρητική εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά η Γερμανίδα οικονομολόγος, συμφωνώντας μεν πως η νομισματική χαλάρωση θα συνεχιστεί, αλλά τόνισε πως ο ρυθμός αποκλιμάκωσης των επιτοκίων πρέπει να είναι αργός και σταδιακός

Instagram

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να συνεχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού καθώς η εμπιστοσύνη της προς την υποχώρηση του πληθωρισμού προς το στόχο του 2% αυξάνεται. Όμως δεν θα πρέπει να βιαστεί, προειδοποίησε η Ίζαμπελ Σνάμπελ σε ομιλία της σήμερα στο Παρίσι.

Η Γερμανίδα οικονομολόγος και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ παρέμεινε σταθερή στην επιφυλακτική γραμμή που συνηθίζει να τηρεί εξηγώντας πως τα ρίσκα για την πορεία των τιμών παραμένουν σε γενικές γραμμές ισοσκελισμένα.

«Μετά από τέσσερις περικοπές (των επιτοκίων) το 2024, τα επιτόκια πλησιάζουν σε επίπεδα που δεν είναι ούτε περιοριστικά ούτε ωθούν την επέκταση της οικονομίας» εξήγησε, προσθέτοντας πως η υιοθέτηση ενός αργού και σταδιακού ρυθμού νομισματικής χαλάρωσης προς την κατεύθυνση των ουδέτερων επιπέδων των επιτοκίων είναι η πιο ενδεδειγμένη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει το συμβούλιο.

Μάλιστα, ως βασικό επιχείρημα για την ανάγκη υιοθέτησης ενός σταδιακού ρυθμού αποκλιμάκωσης των επιτοκίων παρέθεσε τον αντίκτυπο από τα νέα σοκ που συνεχίζουν να πλήττουν την οικονομία της Ευρωζώνης, «πολλά από τα οποία δημιουργούν και ανοδικά ρίσκα για τον πληθωρισμό».

Εξάλλου, παρά τα αδύναμα στοιχεία των οικονομιών της Ευρωζώνης, οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν σε θετικό έδαφος, πρόσθεσε η συντηρητική Γερμανίδα οικονομολόγος. «Η ανάπτυξη αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, όμως εξακολουθεί να αναμένεται να επιταχυνθεί την επόμενη χρονιά, καθώς η κατανάλωση και οι επενδύσεις αναρρώνουν χάρη στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων και τις λιγότερο περιοριστικές συνθήκες χρηματοδότησης».

Ο όρος «σταδιακός» που χρησιμοποιούν συχνά αξιωματούχοι της ΕΚΤ συνήθως αναφέρεται σε μετριοπαθείς περικοπές, ύψους 25 μονάδων βάσης, όπως και η τελευταία που αποφάσισε η ΕΚΤ παρά την εισήγηση μιας μικρής μειονότητας στελεχών που ζήτησαν πιο δυναμική περικοπή κατά 50 μονάδες βάσης.

Το συμβούλιο και η Κριστίν Λαγκάρντ προσωπικά, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της ΕΚΤ, άφησαν να εννοηθεί ότι η νομισματική χαλάρωση θα συνεχιστεί και το 2025, όμως απέφυγαν να δεσμευτούν στην υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου ρυθμού, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας.

Την άποψη αυτή επανέλαβε και σήμερα η κυρία Λαγκάρντ, σε νέα ομιλία της στο Βίλνιους, προαναγγέλλοντας νέες μειώσεις των επιτοκίων. «Οι πιο σκοτεινές ημέρες του χειμώνα φαίνεται πως είναι πίσω μας» σχολίασε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στην πτώση του πληθωρισμού.

Αναλόγως σε ομιλία του στις Βρυξέλλες, ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης Πιερ Ουνς υποστήριξε πως τα στοιχήματα των αγορών είναι συμβατά με τις εκτιμήσεις των αξιωματούχων της ΕΚΤ, καθώς τα ρίσκα του πληθωρισμού είναι σχετικά ισοσκελισμένα.

Οι αναλυτές, από την πλευρά τους, προβλέπουν συνεχείς μετριοπαθείς περικοπές των επιτοκίων τους επόμενους μήνες έως ότου φτάσουν το επίπεδο του 2%, από το 3% που είναι σήμερα. Κάποιοι δε, είναι ακόμη πιο αισιόδοξοι προβλέποντας προσγείωση των επιτοκίων ακόμη πιο χαμηλά, στο 1,75%.

Διαβάστε ακόμη 

Αναλυτές: Οι μετοχές των Magnificent Seven μπορεί να συνεχίσουν το ράλι τους το 2025

FAZ: Στον ελληνικό Προϋπολογισμό του 2025 είναι διαθέσιμα υπερδιπλάσια χρήματα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί

Προσοχή στα αρωματικά κεριά: Μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του αέρα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version