Αυξάνεται η πίεση για τη γερμανική εποπτική αρχή του χρηματοοικονομικού τομέα, BaFin, μετά την εμφανή αποτυχία της στην εποπτεία της Wirecard, με την Κομισιόν να να ζητά έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το ζήτημα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή των αγορών (ESMA) να διερευνήσει τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάρρευση της εταιρείας πληρωμών (Wirecard), καθώς και την αντίδραση του επόπτη (BaFin), σύμφωνα με επιστολή που επικαλείται το Bloomberg. Η Επιτροπή ζήτησε επιπλέον να της παραδοθεί η αρχική ανάλυση έως τις 15 Ιουλίου.
Η BaFin, καθώς και οι ελεγκτές και άλλα θεσμικά όργανα, δέχθηκε έντονη κριτική για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να αποτρέψει ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα σε μια κορυφαία γερμανική εταιρεία και ιδιαίτερα για την απόφασή της να απαγορεύσει τις ανοικτές πωλήσεις (short-selling) στις μετοχές της Wirecard.
Η υποβολή αιτήματος χρεοκοπίας από την εταιρεία την Πέμπτη υπήρξε το αποκορύφωμα ενός πρωτοφανούς λογιστικού σκάνδαλου που οδήγησε στη σύλληψη του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της (ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος μετά την καταβολή εγγύησης ύψους 5 εκατ. ευρώ) ενώ η εταιρεία αδυνατεί να εντοπίσει σχεδόν 2 δισ. ευρώ που λείπουν από τον ισολογισμό της.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών να εξετάσει «εάν η απάντηση του επόπτη στις εικαζόμενες ανωμαλίες» όπως και η έκθεση της εκλεγκτικής εταιρείας τον Απρίλιο «ήταν επαρκείς για την προστασία της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις αγορές κινητών αξιών της ΕΕ», σύμφωνα με την επιστολή, η οποία έχει ημερομηνία 25 Ιουνίου.
Εκπρόσωπος της BaFin αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ο Φελίξ Χούφελντ, επικεφαλής της BaFin, απολογήθηκε τη Δευτέρα, παραδεχόμενος ότι ο οργανισμός που προϊσταται συγκαταλέγεται μεταξύ των θεσμικών οργάνων που ευθύνονται για την «πλήρη καταστροφή» στη Wirecard επειδή δεν έκαναν αρκετά καλή δουλειά. Ωστόσο, υπερασπίστηκε την άνευ προηγουμένου απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων των μετοχών της εταιρείας, λέγοντας ότι η ρυθμιστική αρχή έπρεπε να ενεργήσει μετά από ενδείξεις πιθανής χειραγώγησης της αγοράς.
Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς της Βρετανίας (FCA) ζήτησε σήμερα από την τοπική μονάδα της Wirecard να σταματήσει τις προγραμματισμένες δραστηριότητες του και να αποφύγει την πώληση περιουσιακών στοιχείων ή κεφαλαίων. Ο επόπτης ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται τις τελευταίες ημέρες με την τοπική μονάδα και άλλες αρχές για να προστατεύσει τους καταναλωτές.
Εφόσον διαπιστωθούν παραλείψεις στην εποπτεία της Wirecard, η ESMA «θα πρέπει να προσδιορίσει την πιθανή πορεία δράσης», δήλωσε ο Βλάντις Ντομπρόβσκις, ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και αντιπρόεδρος της Κομισιόν σε σημερινή του συνέντευξη.
«Κλήση αφύπνισης»
Χρειάστηκε περισσότερο από ένα χρόνο για αναφέρει η BaFin την Wirecard ως ύποπτη για χειραγώγηση της αγοράς, αφότου η εποπτική αρχή ενημερώθηκε από πληροφοριοδότη για παρατυπίες στην εταιρεία πληρωμών τον περασμένο Ιανουάριο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ρυθμιστικές αρχές άλλων χωρών ζήτησαν επίσης ενημέρωση από την γερμανική εποπτική αρχή για τους ισχυρισμούς εναντίον της Wirecard και υπήρξαν άρθρα για το θέμα στους Financial Times.
Επιπλέον ζητήθηκε από την ESMA να εξετάσει εάν υπήρχαν διοικητικά ή νομικά εμπόδια στην εφαρμογή των απαιτούμενων χρηματοοικονομικών απαιτήσεων ή στην επιβολή κυρώσεων σε παραβάσεις.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε το σκάνδαλο ως «κλήση αφύπνισης για το ότι χρειαζόμαστε περισσότερη εποπτεία και έλεγχο των χρηματοπιστωτικών αγορών» και υποσχέθηκε την αναθεώρηση των ρυθμιστικών δομών. Ο Σολτς πρόσθεσε ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την παραχόρηση στην BaFin περισσότερων εξουσιών για «αποτελεσματική και γρήγορη» διεξαγωγή ειδικών ελέγχων.