Αποφασισμένοι να διατηρήσουν την πίεση προς τη Μόσχα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέκλεισαν το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, απορρίπτοντας ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα του Βλαντιμίρ Πούτιν για την αποδοχή μερικής εκεχειρίας στην Ουκρανία.
«Δεν είναι η ώρα για χαλάρωση των κυρώσεων – το αντίθετο. Συζητήσαμε τρόπους ενίσχυσής τους, στηρίζοντας την πρωτοβουλία των ΗΠΑ για να φέρουμε τη Ρωσία στο τραπέζι με αυξημένη πίεση», δήλωσε την Πέμπτη στο Παρίσι ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, δίπλα στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Πρόεδρος της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, που συμμετείχε επίσης στη σύνοδο κορυφής περίπου 30 ηγετών υπό τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σημείωσε ότι ήδη επεξεργάζονται το επόμενο πακέτο κυρώσεων.
Η ευρωπαϊκή επιμονή στη διατήρηση των κυρώσεων κινδυνεύει να μετατραπεί σε σημείο τριβής με τις ΗΠΑ, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για ταχεία επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει κατηγορηματική: είναι πρόωρο να τεθεί στο τραπέζι οποιαδήποτε συζήτηση για χαλάρωση, η οποία άλλωστε απαιτεί ομοφωνία από τα 27 κράτη-μέλη.
Το Κρεμλίνο, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα, ζήτησε την επανασύνδεση ορισμένων ρωσικών τραπεζών στο σύστημα πληρωμών SWIFT — αίτημα που απαιτεί έγκριση από την Ε.Ε., αφού το σύστημα εδρεύει στο Βέλγιο.
Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τη ρωσική στρατηγική, η Μόσχα αναμένει απτά ανταλλάγματα για να προχωρήσει σε ουσιαστικές συνομιλίες. Παράλληλα, Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν παράλληλες διαβουλεύσεις με την Ουκρανία στη Σαουδική Αραβία.
«Παίζουν παιχνίδια, καθυστερούν σκόπιμα. Πρόκειται για κλασική τακτική Πούτιν», τόνισε ο Στάρμερ. «Πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο με προθεσμία για ουσιαστική πρόοδο και να τηρηθεί αυστηρά.»
Αν και απέφυγε να θέσει συγκεκριμένη ημερομηνία για την εκεχειρία, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτή θα πρέπει να επιτευχθεί «σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων, όχι μηνών».
Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία δέχθηκε μαζική επίθεση από ρωσικά drones το προηγούμενο βράδυ, ενόψει της συμμετοχής του Ζελένσκι στη σύνοδο.
«Η ρωσική πυροβολαρχία έπληξε σήμερα ενεργειακή εγκατάσταση στη Χερσώνα. Πρόκειται για πολιτική πόλη, όχι πεδίο μάχης. Άμαχοι έμειναν χωρίς ρεύμα», κατήγγειλε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνάντησης.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε πως οι ηγέτες συμφώνησαν να επιταχύνουν την εκταμίευση των 18 δισ. ευρώ της Ε.Ε. στο πλαίσιο του πακέτου δανεισμού των G7 προς την Ουκρανία.
Ευρωπαϊκή «δύναμης αποτροπής»
Ένα από τα βασικά θέματα της συνόδου ήταν η ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ώστε να αποτελέσουν γραμμή άμυνας μετά τον πόλεμο — θέση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις απαιτήσεις της Μόσχας, η οποία ζητά τον περιορισμό της στρατιωτικής ισχύος της Ουκρανίας, την παύση αποστολής όπλων και την αναγνώριση των εδαφών που έχει προσαρτήσει παράνομα.
Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ηγούνται της προσπάθειας δημιουργίας ευρωπαϊκής «δύναμης αποτροπής». Σύμφωνα με τον Μακρόν, τα στρατεύματα αυτά θα μπορούσαν να σταθμεύσουν σε στρατηγικές τοποθεσίες στην Ουκρανία, με στόχο την αποτροπή νέας ρωσικής επίθεσης μετά την επίτευξη συμφωνίας.
Αν και παραδέχθηκε πως απέχουμε από «συγκεκριμένες αποφάσεις», ο Γάλλος πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας ειρηνευτικής αποστολής υπό τον ΟΗΕ, με στρατεύματα από χώρες εκτός Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.
Μέχρι τα τέλη Απριλίου, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα παρουσιάσουν προτάσεις για τη μορφή που θα μπορούσε να έχει ένας μηχανισμός εποπτείας της εκεχειρίας, ενώ οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων θα συνεργαστούν με την Ουκρανία για τον μελλοντικό σχεδιασμό των ενόπλων δυνάμεών της.
Ορισμένα κράτη, όπως η Πολωνία και η Ελλάδα, έχουν ήδη δηλώσει πως δεν προτίθενται να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Ο Στάρμερ, εξάλλου, έχει μετατοπίσει το βάρος της υποστήριξης από χερσαία στρατεύματα σε ενίσχυση μέσω αέρα και θάλασσας.
«Δεν είναι δουλειά της Ρωσίας να καθορίσει τι θα συμβεί στο ουκρανικό έδαφος», επανέλαβε ο Μακρόν.
Μεταξύ των ερωτημάτων που εξετάζονται είναι αν η ανάπτυξη ευρωπαϊκής δύναμης απαιτεί τη συναίνεση της Ρωσίας, καθώς και το αν θα πρέπει να γίνει πριν ή μετά την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.
Η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι πρότεινε την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία, χωρίς να καταστεί πλήρες μέλος της Συμμαχίας — πρόταση για την οποία ο Μακρόν ζήτησε τεχνική μελέτη.
Διαβάστε ακόμη
Ελένη Τσατσαρωνάκη (Το Μάννα): Tο εργοστάσιο στην Αττική και η στροφή στο snacking (pics)
Φυσικό αέριο: Οι τιμές στην Ευρώπη πέφτουν λόγω άφθονων ροών LNG και… καιρού (γράφημα)
Ψηφιακό πελατολόγιο: Από την πινακίδα του αυτοκινήτου μέχρι την πίστα της δεξίωσης
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα