To «blame game» για τις μειωμένες ροές φυσικού αερίου στον Nord Stream συνεχίζουν Ρωσία και Ευρώπη, ενόσω νοικοκυριά και βιομηχανίες καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης. 

Ο μεγαλύτερος αγωγός αερίου στη Γηραιά Ήπειρο λειτουργεί μόλις στο 20% της χωρητικότητάς του (από 40% προηγουμένως), εξαιτίας των εργασιών συντήρησης σε μία από τις βασικές τουρμπίνες.  

Η ρωσική Gazprom έσπευσε να επιρρίψει την ευθύνη στη Siemens Energy (αρμόδια για τη συντήρηση), κατηγορώντας την ευρωπαϊκή εταιρεία ότι δεν κάνει σωστή συντήρηση των τουρμπινών που βρίσκονται στον Nord Stream.  

Η διοίκηση της ρωσικής εταιρείας, μάλιστα, παρουσίασε μια σειρά προκλήσεων σχετικά με τη λειτουργία των μηχανημάτων, ενώ επανέλαβε ότι οι ροές θα αυξηθούν εκ νέου, μόλις ολοκληρωθεί η αναβάθμιση της τουρμπίνας. 

Από την πλευρά της, η Siemens απέρριψε την κριτική της Gazprom και διαβεβαίωσε ότι η συντήρηση των τουρμπινών γίνεται σε καθημερινή βάση, προκειμένου να διασφαλίζεται η ομαλή και φυσιολογική λειτουργία τους.  

Φυσικά, όλα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα, ενόσω πληθαίνουν οι ανησυχίες για τον κίνδυνο μιας ολικής διακοπής των ρωσικών ροών, ως απόρροια της αντίδρασης της Μόσχας στις κυρώσεις που αφορούν τον ουκρανικό πόλεμο. 

Τα κράτη – μέλη, προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις, προσπαθούν να αποθηκεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο αέριο, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν τις ανάγκες του χειμώνα, όταν και η ζήτηση για αέριο είναι σαφώς μεγαλύτερη. 

Ωστόσο, αυτό δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί όσο ο Nord Stream λειτουργεί στο 20% ή και στο 40% της δυναμικότητάς του. Κι αυτό, διότι τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τρίτες χώρες προς το παρόν είναι αδύνατο να αναπληρώσουν τις ρωσικές ποσότητες.

Την προηγούμενη εβδομάδα, τα κράτη – μέλη συμφώνησαν σ’ έναν μηχανισμό υποχρεωτικής μείωσης της κατανάλωσης κατά 15%, εφόσον διαπιστωθεί ότι τα αποθέματα αερίου βρίσκονται σε επικίνδυνο σημείο. 

Τι συμβαίνει με τις τουρμπίνες

«Καλούμε τους εταίρους να επιλύσουν τα όποια ζητήματα το συντομότερο δυνατό. Μόλις γίνει αυτό, η κατάσταση με τις ροές αερίου προς την Ευρώπη αμέσως θα ομαλοποιηθεί» τόνισε ο αναπληρωτής διευθυντής της Gazprom, Vitaly Markelov, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-24. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Nord Stream έχει σχεδιαστεί να διαθέτει έξι μεγάλες και δύο μικρές τουρμπίνες. Ωστόσο, εξαιτίας των κυρώσεων, όπως υποστηρίζει η Gazprom, αυτή τη στιγμή μόλις μία μεγάλη τουρμπίνα είναι λειτουργική. Και γι’ αυτό, οι ροές είναι μειωμένες. 

Μία από τις τουρμπίνες, η οποία είχε σταλεί στον Καναδά για επιδιορθώσεις σε εργοστάσιο της Siemens, φαίνεται ότι έχει «κολλήσει» στον δρόμο της επιστροφής. Ενώ ο Καναδάς έχει εκδώσει ειδική εξαίρεση για τη μεταφορά της τουρμπίνας (λόγω των κυρώσεων), η Gazprom ισχυρίζεται ότι η εν λόγω εξαίρεση, υπό την παρούσα μορφή, δεν είναι αρκετή.  

«Η άδεια που έχει εκδοθεί από τις καναδικές αρχές, δεν λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες του τρέχοντος συμβολαίου» εξήγησε ο Markelov, διευκρινίζοντας ότι η εξαίρεση εκδόθηκε για τη Siemens Energy Canada (θυγατρική της Siemens Energy στον Καναδά), η οποία όμως δεν έχει κάποιο εν ενεργεία συμβόλαιο με την Gazprom.  

Αυτή τη στιγμή, κατά τον ίδιο, ακόμη τρεις τουρμπίνες, οι οποίες χρειάζεται να μεταφερθούν για επισκευή στον Καναδά, παραμένουν στη Ρωσία και κανείς δεν γνωρίζει πότε και πώς θα μεταφερθούν, καθώς οι κυρώσεις της Δύσης δυσκολεύουν την άλλη κατάσταση.  

Επισήμως, η Ρωσία υπογραμμίζει ότι όλη αυτή η αναστάτωση είναι υπεύθυνη για τις μειωμένες ροές φυσικού αερίου. Ωστόσο, η Ευρώπη αντιτείνει ότι αυτό αποτελεί μια πρόφαση, καθώς το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τον Nord Stream για να ασκήσει πίεση στις Βρυξέλλες, με στόχο την άρση των κυρώσεων. 

Κι όλα αυτά, εύλογα, συντηρούν τις τιμές του φυσικού αερίου στα… ύψη, με τα συμβόλαια TTP στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ να φλερτάρει με το ψυχολογικό όριο των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ πριν έναν μήνα δεν ξεπερνούσε τα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Διαβάστε επίσης:

Μαρούσι: Mπαράζ επενδύσεων άνω των €300 εκατ. σε νέα, «πράσινα» γραφεία (pics) 

ΑΑΔΕ: Έλεγχοι στα συμβόλαια ακινήτων για τον ΕΝΦΙΑ (pics) 

Πάνος Δάβαρης: Βγαίνει στο σφυρί η βίλα του στη Μύκονο (pics)