Ανέκρουσε πρύμναν ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμσέκ, όσον αφορά τα σχέδια του για την εισαγωγή φόρου στις συναλλαγές μετοχών, μετά τις έντονες αντιδράσεις παραγόντων της αγοράς και traders.
Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών είχε εμφανιστεί να μελετά την πιθανότητα να επιβάλει έναν «πολύ περιορισμένο» φόρο συναλλαγών στις μετοχές.
Η Τουρκία ουσιαστικά… μηδένισε το φορολογικό συντελεστή στα κέρδη από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές το 2008, μειώνοντας τον από το 10% στο 0%. Ωστόσο, το θέμα είχε επανέλθει στο τραπέζι, καθώς ο Σιμσέκ είχε στα… σκαριά σειρά φορολογικών μέτρων για να ενισχύσει τα έσοδα και να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού που φέτος εκτιμάται ότι θα ανέβει στο 6,4% του ΑΕΠ.
Όμως, η πληφορορία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με παράγοντες της αγοράς, σύμφωνα με το Bloomberg, να προειδοποιούν πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε αύξηση των χρεώσεων και θα ασκούσε πιέσεις στους τζίρους του χρηματιστηρίου.
Ήδη από τον περασμένο μήνα που είχαν κυκλοφορήσει τα πρώτα σχετικά δημοσιεύματα κάνοντας λόγο για ένα πιθανό τέλος στις συναλλαγές και φορολόγηση των κερδών επί των συναλλαγών οι μετοχές είχαν καταγράψει σημαντική πτώση. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν διαψεύσει τις πληροφορίες, όμως η αβεβαιότητα στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης για το θέμα δεν είχε ξεπεραστεί.
Vergide etkinliği ve adaleti artırmaya, kayıt dışılığı azaltmaya yönelik vergisel düzenlemeleri içeren paket yakın zamanda TBMM’ye sunulacak.
İlgili tüm taraflardan gelen geribildirimler doğrultusunda borsaya yönelik taslak vergi çalışmasını yeniden değerlendirmek üzere bir…
— Mehmet Simsek (@memetsimsek) June 13, 2024
Έτσι, ο Μεχμέτ Σιμσέκ αναγκάστηκε να παρέμβει και να ανακοινώσει επίσημα με ανάρτηση του στο X, την Πέμπτη, πως τα σχέδια για τον εν λόγω φόρο θα επανεξεταστούν σε μεταγενέστερο χρόνο.
Σημειωτέον πως η επένδυση στο Χρηματιστήριο έγινε πολύ δημοφιλής από τους ντόπιους σαν ένας τρόπος να αντισταθμιστεί η πίεση του υψηλού πληθωρισμού, που έφτασε το 75% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα.
Ο μέσος όρος τζίρου στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, τον περασμένο μήνα, κυμάνθηκε στα 3,3 δισ. δολάρια, ήτοι στα τριπλάσια επίπεδα σε σχέση με αυτά πέντε χρόνια πριν. Ο δε, βασικός δείκτης BIST 100 έχει φτάσει να αριθμεί κεφαλαιοποίηση ύψους περίπου 269 δισ. δολαρίων.
Διαβάστε ακόμη
Έρχονται εξπρές-ρυθμίσεις α λα καρτ και νέο πλαίσιο προστασίας κατοικίας για οφειλέτες
Αναβάθμιση της Eurobank από τη Moody’s
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ