Με μειώσεις επιτοκίων κλείνει το 2024 για την ΕΚΤ και την Fed. Η  τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve προχώρησε στην τρίτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25 με 4,50%, στα επίπεδα που βρίσκονταν το Δεκέμβριο του 2022. Το κείμενο της απόφασης, ωστόσο, υιοθετεί σαφώς πιο επιφυλακτικό τόνο προετοιμάζοντας την αγορά για ένα πιο προσεκτικό ρυθμό νομισματικής χαλάρωσης από την νέα χρονιά.

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, αναφέρθηκε στις προβλέψεις για βραδύτερο ρυθμό περικοπών το 2025, ο οποίος «αντανακλά τις υψηλότερες μετρήσεις του πληθωρισμού και τον αναμενόμενο συνεχιζόμενο υψηλότερο πληθωρισμό από ό,τι είχε παρατηρηθεί προηγουμένως».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η αγορά εργασίας παραμένει «σταθερή». «Μέχρι στιγμής, όλα εξελίσσονται ως συνήθως. Δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη φορά». Ανέφερε, δε, ότι η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών παρέμεινε «ανθεκτική», αλλά η στεγαστική δραστηριότητα ήταν «αδύναμη».

Την ίδια ώρα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ σταθμίζουν πόσο και πόσο γρήγορα θα μειώσουν το κόστος δανεισμού μετά από τέσσερις μειώσεις φέτος. Με την αβεβαιότητα αυξημένη λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων και της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, οι περισσότεροι τείνουν να διατηρήσουν τις μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας. Οι αναλυτές προβλέπουν τέσσερις κινήσεις, που θα φέρουν το επιτόκιο καταθέσεων στο 2% από 3% τώρα. Οι επενδυτές προβλέπουν μια ελαφρώς πιο επιθετική πορεία, καταλήγοντας στο 1,75%.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιαακίμ Νάγκελ αναμένει ότι τα επιτόκια της ευρωζώνης θα φθάσουν σε επίπεδο που δεν θα περιορίζουν πλέον την οικονομική δραστηριότητα το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, καθώς ο πληθωρισμός είναι «αρκετά υπό έλεγχο». «Μπορούμε σίγουρα να μειώσουμε τα επιτόκια λίγο περισσότερο», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας στο γερμανικό περιοδικό Focus σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. «Το πρώτο εξάμηνο του 2025, μπορούμε να φτάσουμε σε ένα «ουδέτερο» επίπεδο χωρίς να διακινδυνεύσουμε αύξηση του πληθωρισμού», σημειώνει ο κεντρικός τραπεζίτης και προσθέτει: «Έχουμε πλέον την αύξηση των τιμών υπό έλεγχο. Αν και ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει γύρω στο 2,7%, θα συνεχίσει να μειώνεται». «Βλέπουμε τώρα επίσης μια συγκράτηση των μισθολογικών ρυθμίσεων. Οι μισθολογικές πιέσεις αμβλύνονται σε ολόκληρη τη νομισματική ζώνη». Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα συνεχίσουν ταυτόχρονα να είναι προσεκτικοί υπό το πρίσμα των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων που υπάρχουν, είπε, σύμφωνα με το Focus.

Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού με τον τρέχοντα ρυθμό, καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται όλο και περισσότερο υπό έλεγχο, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γκεντίμινας Σίμκους.

Η καθοδική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής είναι σαφής, δήλωσε την Πέμπτη ο Λιθουανός αξιωματούχος. Ενώ οι κίνδυνοι των τιμών για το 2025 φαίνονται ισορροπημένοι, θα μπορούσαν να υπάρξουν καθοδικοί κίνδυνοι μπροστά μας το 2026, προειδοποίησε.

«Μιλώντας για αποφάσεις στο μέλλον, αυτές θα υπαγορεύονται από τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα εκείνη τη στιγμή», δήλωσε ο Σίμκους στους δημοσιογράφους στο Βίλνιους. «Αλλά το καλύτερο σενάριο θα ήταν ένας συνεχής, συνεπής ρυθμός προς τα κάτω προς το ουδέτερο επιτόκιο».  Ο Σίμκους δήλωσε ότι αυτό θα είναι προς το κάτω μέρος του εύρους 1,7%-2,5%, όπου πολλοί βλέπουν ουδέτερο – ένα μη παρατηρήσιμο επίπεδο που ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα.

O επικεφαλής οικονομολόγος μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Φίλιπ Λέιν συνέστησε μια πιο ευέλικτη στάση σχετικά με τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων, η οποία θα διαμορφώνεται μεταξύ των συνεδριάσεων, Ο Λέιν σημείωσε πως οι παρατεταμένοι κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναθεώρηση των προοπτικών για τον πληθωρισμό.

Η αύξηση των μισθών, τα κέρδη και οι γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές ενέργειας και το κόστος των μεταφορών, δημιουργώντας νέα ανοδική πίεση στις τιμές, δήλωσε ο ίδιος. «Στο τρέχον περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας, είναι συνετό να διατηρηθεί η ευελιξία σε κάθε συνάντηση και να μην δεσμευτούμε εκ των προτέρων σε κάποια συγκεκριμένη διαδρομή τιμών», ανέφερε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η MNI. «Σε περίπτωση καθοδικών κραδασμών στις προοπτικές για τον πληθωρισμό και/ή στην οικονομική δυναμική, η νομισματική χαλάρωση μπορεί να προχωρήσει πιο γρήγορα», πρόσθεσε.

Πολλοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν κάνει λόγο για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων, μετά τη μείωση της περασμένης εβδομάδας. Οι περισσότεροι έχουν δηλώσει ότι είναι πρόθυμοι να φέρουν το κόστος δανεισμού σε ουδέτερο επίπεδο, που ούτε θα περιορίζει ούτε θα τονώνει την οικονομική δραστηριότητα. Ωστόσο, διαφέρουν ως προς το πού ακριβώς βρίσκεται το ουδέτερο επίπεδο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ιζαμπελ Σνάμπελ υποστηρίζει ότι το επιτόκιο καταθέσεων – αυτή τη στιγμή στο 3% – πλησιάζει ήδη αυτό το επίπεδο. Δηλώνει ακόμη ότι οι δασμοί που σχεδιάζει να επιβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ όταν αναλάβει την προεδρία, πιθανότατα να ενισχύσουν τον πληθωρισμό, ενώ θα έχουν μέτριο αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη. Στον αντίποδα ο Γάλλος Φρανσουά Βιλερού ντε Γκαλό εξακολουθούν να βλέπουν πολλά περιθώρια χαλάρωσης και να συστήνουν ευελιξία.

Οι αξιωματούχοι έχουν επίσης διαφορετικές απόψεις σχετικά με το εάν θα χρειαστεί τα επιτόκια να μειωθούν και πιο κάτω από το ουδέτερο επίπεδο, προκειμένου να αναζωογονηθεί μια οικονομία της ευρωζώνης.  O Λέιν είπε ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης είναι πιθανό να εγκατασταθεί στο στόχο της ΕΚΤ για 2%. «Πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά στην πορεία προς έναν καλό δρόμο για τον πληθωρισμό», είπε.

Όπως εξηγούν οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ, ενώ ο γενικός πληθωρισμός μειώνεται, ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός, λόγω των πιέσεων των υπηρεσιών και του εσωτερικού κόστους. Κάτι τέτοιο είναι τυπικό σε περιόδους νομισματικής σύσφιξης, και το αποδίδουν στον άμεσο αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων στις τρεις κινητήριες δυνάμεις του εγχώριου πληθωρισμού: τους μισθούς, τα κέρδη και την παραγωγικότητα. Είναι ενδεικτικό ότι η ΕΚΤ θα διαθέτει τακτικά έναν από τους πιο αξιόλογους δείκτες παρακολούθησης των μισθολογικών αυξήσεων στη ζώνη του ευρώ, παρέχοντας εικόνα της ανάλυσης που διαμορφώνει τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. Ο δείκτης θα δημοσιεύεται στις 10 π.μ. τις Τετάρτες που ακολουθούν τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια, ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη. Είχε επισημάνει την πρόθεσή της να το πράξει τον Μάρτιο.

Διαβάστε ακόμη

Κάτω απ’ την ομπρέλα της εταιρείας Real Estate θα περάσουν τα ακίνητα των εταιρειών της Bespoke

«Greece 2025: Pick-and-Roll»: Οι κορυφαίες επιλογές της BETA ΑΧΕΠΕΥ για το 2025

Στη Uni Systems του Ομίλου Quest ο Μιχάλης Τσαμάζ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα