Σημάδια ύφεσης για πρώτη φορά έπειτα από 1,5 χρόνο εμφανίζει η Γαλλία, η οποία φαίνεται ότι ακολουθεί κατά πόδας την αρνητική πορεία της Γερμανίας, εν μέσω του επίμονου πληθωρισμού και της αυξημένης αβεβαιότητας.
Πιο συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021, καθώς διολίσθησε στις 49,8 μονάδες, δηλαδή κάτω από τις 50 μονάδες, οι οποίες συνιστούν το διαχωριστικό σημείο μεταξύ της ανάπτυξης και της ύφεσης.
Την ίδια στιγμή, οι νέες παραγγελίες σημείωσαν πτώση τόσο στον κλάδο των υπηρεσιών όσο και στον κλάδο της μεταποίησης, με τις γαλλικές επιχειρήσεις να παρουσιάζουν τον μικρότερο βαθμό αισιοδοξίας από τον Νοέμβριο του 2020.
«Ο υψηλός πληθωρισμός και η εξασθένηση της μετα-πανδημικής ζήτησης έχουν οδηγήσει επιχειρήσεις και καταναλωτές σε μια μείωση των δαπανών» τονίζει ο Joe Hayes, αναλυτής της S&P Global.
Το ενδεχόμενο μιας ύφεσης στις χώρες της Ευρωζώνης είναι πιο πιθανό από ποτέ, καθώς το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευτεί στα ύψη, λόγω της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (8,9%), με αποτέλεσμα η κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ) να ετοιμάζεται για νέες αυξήσεις επιτοκίων (ήδη βρίσκονται στο 0,5%). Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία.
Η Γερμανία, η οποία έχει υψηλή εξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, αντιμετωπίζει σοβαρό ενδεχόμενο ενεργειακών ελλείψεων κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα, κάτι που -εφόσον επαληθευτεί- θα βυθίσει σε ύφεση την οικονομία.
«Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βιώνει μια ολοένα και μεγαλύτερη πτώση στην επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα» προειδοποιεί ο Phil Smith, αναλυτής της S&P Global Market Intelligence. «Η συνεχιζόμενη αδυναμία της μεταποίησης έρχεται να προστεθεί στην επιβράδυνση των υπηρεσιών, με τις επιχειρήσεις να αναφέρουν μια αυξανόμενη πίεση στη ζήτηση λόγω του πληθωρισμού και των επιτοκίων» προσθέτει.
Διαβάστε επίσης
UBS: Τα πέντε γραφήματα που προβλέπουν «σύννεφα» στις αγορές
Mytilineos: Φέρνει ανακατατάξεις και «αναταράξεις» στην αγορά ρεύματος