search icon

Bloomberg

Silicon Valley Bank: Χάθηκαν 465 δισ. δολ από τις τραπεζικές μετοχές σε δύο μέρες

Η συνολική κεφαλαιοποίηση των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον δείκτη MSCI World Financials και στον MSCI EM Financials έχει υποχωρήσει περίπου 465 δισεκατομμύρια δολάρια από την Παρασκευή - Οι επενδυτές μείωσαν την έκθεσή τους σε τράπεζες από τη Νέα Υόρκη έως την Ιαπωνία

Οι διεθνείς χρηματοοικονομικές μετοχές έχασαν 465 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία σε δύο ημέρες, καθώς οι επενδυτές μείωσαν την έκθεση σε τράπεζες από τη Νέα Υόρκη έως την Ιαπωνία μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Οι απώλειες διευρύνθηκαν την Τρίτη, με τον δείκτη MSCI Asia Pacific Financials να υποχωρεί έως και 2,7%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Νοεμβρίου. Η Mitsubishi UFJ Financial Group υποχώρησε έως και 8,3% στην Ιαπωνία, ενώ η Hana Financial Group της Νότιας Κορέας 4,7 % και η αυστραλιανή ANZ Group Holdings κατά 2,8%.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι χρηματοοικονομικές εταιρείες θα μπορούσαν να δουν αντίκτυπο από τις επενδύσεις τους σε ομόλογα και άλλα μέσα λόγω ανησυχίας που προκαλείται από την SVB. Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν τη Δευτέρα, εν μέσω προσδοκιών ότι η Federal Reserve θα σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων λόγω της αναταραχής στο τραπεζικό σύστημα.

“Οι χρηματοπιστωτικές αγορές κινούνται σε τεντωμένο σχοινί”, δήλωσε ο Τζον Γουντς επικεφαλής επενδύσεων της Credit Suisse Group AG για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. “Πρέπει πραγματικά να μάθουμε ακριβώς τι αντίκτυπο είναι πιθανό να έχει αυτό γύρω από την ευρύτερη αγορά. Η αίσθησή μου είναι ότι η Fed πιθανότατα θα κάνει μια παύση, διότι νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τον κίνδυνο ρευστότητας”.

Η συνολική χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον δείκτη MSCI World Financials Index και στον δείκτη MSCI EM Financials Index έχει μειωθεί κατά περίπου 465 δισεκατομμύρια δολάρια από την Παρασκευή. Οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που έχουν πληγεί περισσότερο τη Δευτέρα, καθώς ο δείκτης KBW Regional Banking Index υποχώρησε κατά 7,7%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2020.

Οι μετοχές της First Republic Bank σημείωσαν πτώση σχεδόν 73% σε τρεις συνεδριάσεις και είναι οι κορυφαίοι χαμένοι του δείκτη MSCI World Financials στο διάστημα αυτό. Ο οίκος Moody’s έθεσε όλες τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις της τράπεζας σε αναθεώρηση για υποβάθμιση.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών υποχώρησαν επίσης τη Δευτέρα. Η μετοχή της Credit Suisse Group βούτηξε έως και 15% σε νέο ιστορικό χαμηλό και το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της έναντι χρεοκοπίας ανέβηκε σε υψηλό όλων των εποχών εν μέσω ανησυχιών για ευρύτερη μετάδοση στον τραπεζικό κλάδο από την κατάρρευση της SVB.

Οι μεγάλες τράπεζες της βόρειας Ασίας έχουν ως επί το πλείστον «ελάχιστο κίνδυνο» δεδομένων των στερεών καταθέσεων, των συνδυασμών περιουσιακών στοιχείων και της ρευστότητάς τους, έγραψε σε σημείωμα ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Φράνσις Τσαν. «Οι μικρότεροι δανειστές ενδέχεται να διατρέχουν κινδύνους ρευστότητας και πιστωτικούς κινδύνους που θα μπορούσαν εύκολα να παραβλεφθούν».

Οι ιαπωνικές τράπεζες κατέχουν εξέχουσα θέση μεταξύ των υψηλότερων μη πραγματοποιημένων αναλογιών ζημιών προς μετοχές στην περιοχή, σύμφωνα με στοιχεία για περίπου 130 δανειστές της Ασίας-Ειρηνικού με περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενεργητικό που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg. Η Jimoto Holdings Inc., η Tsukuba Bank Ltd. και η Fukushima Bank Ltd. είναι μεταξύ εκείνων με μη πραγματοποιηθείσες αναλογίες ζημιών προς ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 9%.

Και οι τρεις, που έχουν κεφαλαιοποίηση κάτω των 150 εκατομμυρίων δολαρίων η κάθε μία, έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 10% σε τρεις ημέρες. Οι ιαπωνικές χρηματοοικονομικές μετοχές είχαν εκτιναχθεί από τον Δεκέμβριο, εν μέσω ενδείξεων ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας στρέφεται προς τη σύσφιγξη μετά από χρόνια εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Διαβάστε ακόμη

Δανειολήπτες σε απόγνωση: Πόσο θα ακριβύνουν τα δάνεια εάν συνεχιστεί το «μπαράζ» των αυξήσεων στα επιτόκια

Η προετοιμασία του Μαξίμου και η «καλή κυβέρνηση» του Ανδρουλάκη, τα σχέδια Γκριμάλντι και το ελληνικό deal του Ανιέλι 

Δημήτρης Ευαγγελόπουλος & Γιώργος Βαρβαρέλης: Πώς οι δύο συμφοιτητές από τον θεσσαλικό κάμπο έφτασαν στο χρυσό deal με τον κολοσσό των Ανιέλι

 

 

Exit mobile version