Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον Ντόναλντ Τραμπ για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Μιλώντας κατά την έναρξη της πρόσφατης συνάντησής τους, η οποία αναμένεται να είναι η τελευταία πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ, ο Σι είπε στον Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα πρέπει να επιδιώξουν την ειρηνική συνύπαρξη μακροπρόθεσμα. Τόνισε ότι χρειάζονται «αλληλεγγύη και συνεργασία» για να βοηθήσουν την ανθρωπότητα να ξεπεράσει τις δυσκολίες της, προσθέτοντας ότι «ούτε η αποσύνδεση ούτε η διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι λύση».
«Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη διατήρηση της επικοινωνίας, την επέκταση της συνεργασίας και τη διαχείριση των διαφορών, ώστε να επιδιώξουμε μια σταθερή μετάβαση της σχέσης Κίνας-ΗΠΑ προς όφελος των δύο λαών», δήλωσε ο Σι στη συνάντηση στη Λίμα του Περού.
Ο Μπάιντεν, δήλωσε ότι είναι «πολύ υπερήφανος» για την πρόοδο μεταξύ των δύο πλευρών.
«Αυτές οι συνομιλίες αποτρέπουν τα λάθη και διασφαλίζουν ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο χωρών μας δε θα μετατραπεί σε σύγκρουση», δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι η συνεργασία έχει βελτιωθεί σε θέματα στρατιωτικής επικοινωνίας, κινδύνων της τεχνητής νοημοσύνης και καταπολέμησης των ναρκωτικών.
Ο Σι χαρακτήρισε τη συνάντηση «ειλικρινή, βαθιά και εποικοδομητική», προσθέτοντας ότι τα κοινά συμφέροντα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας επεκτείνονται αντί να συρρικνώνονται. Είπε στον Μπάιντεν ότι δεν πρέπει να διεξαχθεί ένας «νέος Ψυχρός Πόλεμος» και κάλεσε τις ΗΠΑ να απέχουν από κινήσεις που ψυχραίνουν τις διμερείς σχέσεις.
Ο Μπάιντεν έχει στη διάθεσή του μόλις δύο μήνες πριν παραδώσει την εξουσία στον Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει την Κίνα με δασμούς 60% – ένα επίπεδο που κινδυνεύει να αποδεκατίσει το εμπόριο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Οι πρώτοι διορισμοί του εκλεγμένου προέδρου -συμπεριλαμβανομένων των Μάρκο Ρούμπιο ως υπουργού Εξωτερικών και του Μάικ Γουόλτς ως συμβούλου εθνικής ασφάλειας- υποδηλώνουν ότι ετοιμάζει μια εχθρική στάση απέναντι στο Πεκίνο.
Ο Μπάιντεν και ο Σι προσπάθησαν να σταθεροποιήσουν τις σχέσεις τους και να αξιοποιήσουν μια σύνοδο κορυφής πριν από ένα χρόνο στο Σαν Φρανσίσκο, η οποία επανέφερε τους δεσμούς αφού η κυβέρνησή των ΗΠΑ κατέρριψε ένα κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο που περιφερόταν πάνω από τη χώρα και η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι επισκέφθηκε την Ταϊβάν, με αποτέλεσμα το Πεκίνο να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί. Η Ταϊβάν παραμένει το μεγαλύτερο στρατιωτικό σημείο ανάφλεξης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και το πιο ευαίσθητο ζήτημα για τον Σι.
Οι εντάσεις παραμένουν μετά από μια ταραχώδη τετραετία που είδε και τα δύο έθνη να λαμβάνουν μέτρα για να γίνουν πιο αυτοδύναμα ως τρόπος προετοιμασίας για μια πιθανή σύγκρουση, ακόμα κι αν αυτή δεν είναι αναπόφευκτη. Η κυβέρνηση Μπάιντεν πίεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ να συμμορφωθούν με τους ελέγχους των εξαγωγών που έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίσουν ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τη στρατιωτική τους υπεροχή έναντι της Κίνας.
Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Σι είπε στον Μπάιντεν ότι οι μεγάλες χώρες δεν πρέπει να ακολουθήσουν μια πολιτική «μικρής αυλής και υψηλών φρακτών», χρησιμοποιώντας έναν όρο που επινόησε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, για να περιγράψει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι η Κίνα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε τεχνολογία αιχμής.
Στη συνέχεια, ο Σάλιβαν ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αποφύγουν να δώσουν στην τεχνητή νοημοσύνη τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων. Προσέθεσε ότι ο Μπάιντεν εξέφρασε την ανησυχία του για την υποστήριξη της Κίνας προς τη βιομηχανική βάση της Ρωσίας και προειδοποίησε ότι η κίνηση της Βόρειας Κορέας να στείλει στρατεύματα για να βοηθήσει τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία έχει συνέπειες για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ασία αλλά και την Ευρώπη.
Η συμμαχία μεταξύ Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν γίνεται πονοκέφαλος για τον Σι. Αν και έχει υποστηρίξει και τους δύο ηγέτες, ο Σι προσπάθησε να παρουσιάσει το Πεκίνο ως ουδέτερο όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και πίεσε για τη βελτίωση των δεσμών με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Η σχέση Κιμ-Πούτιν κινδυνεύει να προσθέσει οικονομική πίεση στην Κίνα και υπονομεύει το επιχείρημα του Σι ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να έχουν στρατιωτικές συμμαχίες στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.
Ο Μπάιντεν έθεσε επίσης στον Σι το θέμα των χάκερ της Κίνας οι οποίοι επιτίθενται στους αμερικανικούς παρόχους τηλεπικοινωνιών, δήλωσε ο Σάλιβαν, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Το κρατικά χρηματοδοτούμενο από την Κίνα χάκινγκ των αμερικανικών τηλεπικοινωνιακών συστημάτων -μια προσπάθεια να υποκλέψει αρχεία κλήσεων και επικοινωνιών από αμερικανούς πολιτικούς και βοηθούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τις εκστρατείες του Τραμπ και της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις – επεκτάθηκε και στην T-Mobile US Inc.. Η Κίνα έχει αρνηθεί οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης στην πολιτική των ΗΠΑ.
Από την πλευρά του, ο Σι κάλεσε τις ΗΠΑ να αποφύγουν την ανάμειξη στη Νότια Σινική Θάλασσα και δήλωσε ότι θα πρέπει να «αναγνωρίσουν τον αυτονομιστικό χαρακτήρα» του προέδρου της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε. Η Κίνα διεκδικεί την Ταϊβάν ως έδαφός της και έχει απειλήσει να την καταλάβει με τη βία, αν χρειαστεί.
Συνολικά, η συνάντηση ήταν μια ευκαιρία για τον Σι να κάνει έναν απολογισμό της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών καθώς εξετάζει πώς να προετοιμάσει τη χώρα του για ένα πιθανό δασμολογικό σοκ όταν ο Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η μεταποιητική ώθηση της Κίνας έχει συμβάλει στην ταχύτερη αύξηση των εξαγωγών των τελευταίων δύο ετών, ενισχύοντας μια οικονομία που παλεύει με μια παρατεταμένη ύφεση της αγοράς ακινήτων και τον αποπληθωρισμό.
Ο Σάλιβαν δήλωσε ότι ο Μπάιντεν δεν έκανε προβλέψεις για το τι μπορεί να ακολουθήσει. «Η επερχόμενη κυβέρνηση δεν χρειάζεται να μας παρέχει διαβεβαιώσεις για οτιδήποτε και θα λάβει τις δικές της αποφάσεις καθώς θα προχωρά», δήλωσε ο Σάλιβαν.
Με την απειλή των δασμών του Τραμπ να πλησιάζει στην εφαρμογή της, ο Σι πέρασε μεγάλο μέρος της συνόδου κορυφής του APEC τοποθετώντας την Κίνα ως έναν πιο αξιόπιστο εταίρο στο ελεύθερο εμπόριο. Πραγματοποίησε συναντήσεις με μια σειρά από συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ και εγκαινίασε ένα νέο λιμάνι βαθέων υδάτων ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Περού, ενώ κάλεσε τους ηγέτες του APEC να «γκρεμίσουν τα τείχη» που εμποδίζουν το εμπόριο, τις επενδύσεις, την τεχνολογία και τις υπηρεσίες.
Ο Σι ανακοίνωσε επίσης ότι θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής του APEC το 2026, η οποία θα αποτελέσει ενδεχομένως ευκαιρία για τον Τραμπ να επισκεφθεί την Κίνα.
Το Σάββατο, ο Σι είπε στον Μπάιντεν ότι το έθνος του θα συνεχίσει να προωθεί την «παραδοσιακή φιλία» μεταξύ των δύο, ακόμη και αν η Κίνα συνεχίζει να διασφαλίζει την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά της συμφέροντα.
«Ο στόχος της Κίνας για μια σταθερή, υγιή και βιώσιμη σχέση με τις ΗΠΑ παραμένει αμετάβλητος», δήλωσε ο Σι.
Διαβάστε ακόμη
Αντικειμενικές αξίες: Αλλαγές σε εκτός σχεδίου και εκτός Αντικειμενικού περιοχές
Κλειστά ακίνητα: Πώς θα βγάλετε τα χρήματα της ανακαίνισης με… αφορολόγητο ενοίκιο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα