Την πρόθεσή του να συσφίξει εκ νέου η Ευρώπη, τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, εξέφρασε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την ώρα που ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πραγμαοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη.
Ο Σι αναμένεται να προσγειωθεί στη Γαλλία το απόγευμα της Κυριακής, τον πρώτο σταθμό μιας πενθήμερης περιοδείας στην Ευρώπη. Η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκονται στο πιο δύσκολο σημείο των τελευταίων δεκαετιών, εν μέσω μιας σειράς ερευνών από την ΕΕ για υπερβολικές επιδοτήσεις και κατηγορίες για κατασκοπεία και κυβερνοεπιθέσεις από την Κίνα.
Ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι επιθυμεί περισσότερη οικονομική αμοιβαιότητα από την Κίνα και ζητά επικαιροποίηση των οικονομικών δεσμών της χώρας με την Κίνα.
Ειδικότερα σύμφωνα με το Bloomberg, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη La Tribune Dimanche, ο Γάλλος πρόεδρος λέει ότι η Ευρώπη θέλει περισσότερη αμοιβαιότητα στους οικονομικούς της δεσμούς με την Κίνα, προκειμένου να διασφαλίσει καλύτερα την οικονομική της ασφάλεια.
Ο Μακρόν ζητεί επίσης «να προστατευθεί καλύτερα η εθνική μας ασφάλεια», «να είμαστε πολύ πιο ρεαλιστές στην υπεράσπιση των συμφερόντων μας» και να «πετύχουμε την ανταποδοτικότητα».
Εξάλλου ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να ζητήσει από την Κίνα να στηρίξει «την ολυμπιακή εκεχειρία» με αφορμή τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι το καλοκαίρι.
Η Γαλλία επιθυμεί τουλάχιστον να διασφαλίσει ότι η Κίνα, βασική σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν θα στηρίξει ξεκάθαρα τον πόλεμό του εναντίον του Κιέβου.
«Καθώς η Κίνα είναι ένας από τους βασικούς εταίρους της Ρωσίας, στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Μόσχα για να αλλάξει τους υπολογισμούς της Ρωσίας και να συμβάλλει στην επίλυση της σύγκρουσης», επεσήμανε το Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Μακρόν είχε μεταφέρει αυτό το μήνυμα κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα πέρυσι, με μέτρια αποτελέσματα.
Αν και ο Μακρόν λέγεται ότι υποστήριξε καίρια έρευνα της ΕΕ για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα στα τέλη του περασμένου έτους, φαίνεται να επιδίδεται σε μια επίθεση γοητείας προκειμένου να δελεάσει επενδύσεις από τη Νο 2 οικονομία του κόσμου, σύμφωνα με το Bloomberg.
Σε γενικές γραμμές, το Παρίσι στηρίζει την ευρωπαϊκή έρευνα για τις εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα και τον Ιανουάριο το Πεκίνο ξεκίνησε έρευνα για τις εισαγωγές μπράντι – που κατά κύριο λόγο προέρχεται από τη Γαλλία—μια κίνηση που θεωρήθηκε ευρέως ως αντίποινα στις ευρωπαϊκές έρευνες.
Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Ευρώπη από το 2019 και μετά τη Γαλλία, από την Τετάρτη ως την Παρασκευή, θα επισκεφθεί τη Σερβία και την Ουγγαρία, δύο χώρες που διατήρησαν στενούς δεσμούς με τη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Τον Σι θα υποδεχθεί στις 16:00 (τοπική ώρα, 17:00 ώρα Ελλάδας) ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ.
Διαβάστε ακόμη
Εξπρές χορήγηση φορολογικής ενημερότητας και σε όσους ρυθμίζουν χρέη
Συμμαχία ισχυρών για το νέο «Intercontinental» στην Ελλάδα (pic)
Στη συνδρομητική εποχή περνούν τώρα οι τράπεζες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ