search icon

Bloomberg

Σι Τζινπίνγκ: Αυτά είναι τα απροσδόκητα μέτρα για τη στήριξη της κινεζικής οικονομίας (πίνακες)

H κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε αύξηση του ανώτατου ορίου του ελλείμματος σε υψηλό τριών δεκαετιών μέσω της έκδοσης ομολόγων αξίας $1 τρισ. γουάν

O Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανέφερε πως η απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης και οι παρατεταμένοι αποπληθωριστικοί κίνδυνοι δε θα γίνουν ανεκτοί, προχωρώντας σε σειρά σπάνιων κινήσεων για την τόνωση του οικονομικού κλίματος στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η κυβέρνηση αύξησε το ανώτατο όριο ελλείμματος σε υψηλό τριών δεκαετιών και παρουσίασε ένα νέο πακέτο μέτρων το οποίο σηματοδοτεί στροφή 180 μοιρών από το παραδοσιακό μοντέλο ανάπτυξης.

Ο Σι επισκέφτηκε και την κεντρική τράπεζα, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα όσον αφορά την προσήλωσή του στην οικονομία.

Η ενίσχυση του προϋπολογισμού κατά 1 τρισ. γουάν και η προθυμία της υπέρβασης του ορίου του 3% χρέους-προς-ΑΕΠ αποτελεί ένδειξη της αποφασιστικότητας του Πεκίνου για την ενίσχυση της ανάπτυξης για το 2024 και την αποφυγή του εφησυχασμού, παρά τα στιβαρά οικονομικά δεδομένα του περασμένου μήνα τα οποία θέτουν την κυβέρνηση εντός του αναπτυξιακού στόχου του 5% για φέτος. 

Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το Bloomberg, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σπάνια συνάντηση για την οικονομική πολιτική, η οποία μπορεί να ρίξει άπλετο φως στις επόμενες κινήσεις και το πρόγραμμα του Πεκίνου.

«Η απροσδόκητη απόφαση παρά τα θετικά στοιχεία του γ’ τριμήνου μπορεί να αποτελεί παραδοχή των αρχών πως η πίεση για τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης ενδέχεται να αυξηθεί του χρόνου», ανέφεραν αναλυτές της Shenwan Hongyuan Group Co. 

Τα οικονομικά κίνητρα αυξάνουν τις αναπτυξιακές προσδοκίες για το 2024 και λαμβάνουν χώρα μετά από την έκκληση αρκετών οικονομολόγων για την επίτευξη του στόχου του 5% και του χρόνου.

Υπενθυμίζεται πως η Κίνα αντιμετωπίζει μία σημαντική και παρατεταμένη κρίση στην αγορά ακινήτων της, αλλά και μία κρίση χρέους ύψους $9 τρισ. σε ό,τι αφορά τον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Παράλληλα, καλείται να αντιμετωπίσει και την απειλή του αποπληθωρισμού. Ο αποπληθωριστής ΑΕΠ της χώρας είχε αρνητικό πρόσημο για δύο συνεχόμενα τρίμηνα για πρώτη φορά από το μακρινό 2015.

Τα κινεζικά χρηματιστήρια ναι μεν αντέδρασαν θετικά στις αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά ορισμένοι επενδυτές αμφιβάλλουν εάν το ράλι αυτό θα αποδειχθεί βιώσιμο. 

Ο δείκτης CSI 300 Index κατέγραψε αύξηση της τάξης του 0,7%, ενώ ο Hang Seng China Enterprises κατέγραψε αύξηση της τάξης του 1,5%. Σημειωτέον πως τα κινεζικά χρηματιστήρια είχαν πληγεί ιδιαίτερα την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης και της απόσβεσης όλων των κερδών μετά από την επανέναρξη του δείκτη CSI 300 Index.

H απόφαση για τη χρήση του ισολογισμού της κυβέρνησης για την έκδοση ομολόγων ύψους 1 τρισ. γουάν έτσι ώστε να υποστηριχθούν τα έργα κατασκευών, αποτελεί αλλαγή από το προηγούμενο μοντέλο στήριξης της οικονομίας του κινεζικού πολιτμπιρό, το οποίο βασιζόταν στην, υπερχρεωμένη πια, τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι τοπικές αρχές αυτές δυσκολεύονται σε ότ, αφορά την εξυπηρέτηση του χρέους τους, λόγω της ύφεσης στην εγχώρια αγορά ακινήτων. Το Πεκίνο, όμως, ενδέχεται να είναι πιο πρόθυμο στην αύξηση του ορίου του χρέους του για την τόνωση της ανάπτυξης, καθώς ο δανεισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης γίνεται ολοένα και λιγότερο βιώσιμος, σύμφωνα με οικονομολόγους της Nomura Holdings Inc. 

To ήμισυ του 1 τρισ. γουάν θα δαπανηθεί στις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με το κινεζικό πολιτμπιρό.

«Τα επιπλέον ομόλογα τα οποία εκδίδει το Πεκίνο και η πρόωρη έκδοση των ομολόγων της τοπικής αυτοδιοίκησης θα εξασφαλίσουν, πιθανώς, πως η ανάκαμψη η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο θα συνεχιστεί μέχρι και του χρόνου», ανέφερε ο αναλυτής της Absolute Strategy Research, Άνταμ Γουλφ. 

Η Κίνα σπάνια προσαρμόζει τον προϋπολογισμό της στα μέσα του έτους, κάτι το οποίο είχε κάνει το 2008 μετά από τον σεισμό στη Σιτσουάν και μετά την ασιατική οικονομική κρίση στα τέλη της δεκαετίας του ‘90. 

Το ποσοστό του ελλείμματος του 3% θα αποτελέσει το μεγαλύτερο από τις μεταρρυθμιστικές κινήσεις οι οποίες έλαβαν χώρα το 1994, σύμφωνα με την Shenwan.

Η ενίσχυση του προϋπολογισμού αυτή, αναμένεται να αυξήσει την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,1% το δ’ τρίμηνο και κατά 0,5% το 2024, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Economics. 

H κίνηση αυτή σηματοδοτεί πως το Πεκίνο «λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση των τοπικών κυβερνήσεων οι οποίες δεν μπορούν να παρέχουν περαιτέρω οικονομική στήριξη», ανέφερε ο αναλυτής Ντέιβιντ Τσου.

Το πακέτο στήριξης παραμένει συντηρητικό, με διάφορους τρόπους. Πρώτον, το μέγεθος της στήριξης το οποίο ισοδυναμεί με το 0,8% του ΑΕΠ, είναι μικρό σε σχέση με τα κίνητρα πολλαπλών ποσοστιαίων μονάδων τα οποία χρησιμοποίησε η Κίνα κατά τη διάρκεια προηγούμενων υφέσεων.

«Το πακέτο δεν είναι μεγάλο και στοχεύει στη στήριξη της ανάπτυξης, ενώ προσπαθεί να διασφαλίσει ότι το χρέος δεν αυξάνεται με δραματικό τρόπο», σημείωση ο πρώην αναπληρωτής διοικητής της PBOC, Ζου Μιν, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV, προσθέτοντας πως «το ΑΕΠ της Κίνας μπορεί να αυξηθεί μεταξύ 4,5% και 5% το 2024».

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές θεωρούν πως το πακέτο θα επιτρέψει στις τοπικές κυβερνήσεις να διατηρήσουν τις επενδύσεις σε υποδομές – οι οποίες κατέγραψαν αύξηση 6,2% τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2023 – σε ικανοποιητικά αναπτυξιακό ρυθμό.

Αυτό οφείλεται στο ότι οι τοπικές κυβερνήσεις είχαν προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων «ειδικού σκοπού» τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για κατασκευές, στα τέλη Σεπτεμβρίου, προκαλώντας κενό στα κεφάλαιά τους μέχρι το τέλος του έτους.

Άλλο ένα παραδοσιακό χαρακτηριστικό των κινήτρων της κινεζικής κυβέρνησης είναι και η εστίασή τους στις κατασκευές.

Οι οικονομολόγοι έχουν κάνει έκκληση προς το Πεκίνο να προσφέρει απευθείας στήριξη στα νοικοκυριά, υποστηρίζοντας πως η στήριξη των καταναλωτών θα προκαλέσει μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομία σε σχέση με τις επενδύσεις σε υποδομές.

Αν και η ελάφρυνση του βάρους το οποίο επωμίζονται οι τοπικές κυβερνήσεις είναι σημαντική, η επιφυλακτικότητα του Σι Τζινπίνγκ για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων στήριξης θα μπορούσε να παρατείνει τη διαδικασία.

«Εκτός από τη δέσμευση του Πεκίνου στην αναπτυξιακή προοπτική της Κίνας, το γεγονός ότι το όλο πλάνο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την κεντρική κυβέρνηση αποτελεί κάτι το ενθαρρυντικό», ανέφερε το μέλος του Paulson Institute, Χούζε Σονγκ, προσθέτοντας πως «παρ’ όλα αυτά, το Πεκίνο εξακολουθεί να αρνείται πεισματικά την ενίσχυση των νοικοκυριών, κάτι το οποίο θα καθυστερήσει την εξισορρόπηση της κινεζικής οικονομίας».

Διαβάστε ακόμη

O Τζέιμι Nτίμον πουλά 1 εκατομμύριο μετοχές της JP Morgan

Société Générale: Η Ελλάδα έχει υπεραποδώσει συγκριτικά με την Ιταλία – Ποια η επίδραση της επενδυτικής βαθμίδας στα ελληνικά ομόλογα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι μετοχές – πρωταθλητές του 2023, με αποδόσεις έως και +300%

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version