Μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης είναι το περισσότερο που έχει να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην επόμενη συνεδρίασή της, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, Μάριο Σεντένο, σύμφωνα με το Bloomberg.
Είτε μια παύση, είτε μια επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων είναι πιθανή, καθώς η αύξηση των τιμών στην ευρωζώνη υποχωρεί και τα στοιχεία για τους μισθούς δεν δείχνουν “εγχώρια πίεση”, δήλωσε ο επικεφαλής της πορτογαλικής κεντρικής τράπεζας σε συνέντευξή του στην Ουάσιγκτον.
“Για την απόφαση του Μαΐου, είτε το μηδέν είτε το 25 είναι αριθμοί που είναι εφικτοί“, δήλωσε ο Σεντένο στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. “Δεν βλέπω κανέναν απολύτως λόγο να κάνουμε περισσότερα”.
Τα σχόλιά του έρχονται σε αντίθεση με το μήνυμα πολλών άλλων αξιωματούχων της ΕΚΤ, οι οποίοι εξακολουθούν να εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας τέταρτης συνεχόμενης αυξητικής κίνησης κατά μισή μονάδα για την αντιμετώπιση του υποκείμενου πληθωρισμού, ο οποίος -σε αντίθεση με το πρωτογενές μέτρο που περιλαμβάνει το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων- δεν έχει ακόμη κορυφωθεί.
Ορισμένοι από τους συναδέλφους του Σεντένο έχουν επίσης εκφράσει την πεποίθηση ότι η ευρωζώνη δεν θα επηρεαστεί σημαντικά από την πρόσφατη αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα στις ΗΠΑ και την Ελβετία.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας Μπόστιαν Βάσλε δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η επιλογή της ΕΚΤ για τον επόμενο μήνα είναι μεταξύ 25 και 50 μονάδων βάσης, ανάλογα με τα στοιχεία των επόμενων εβδομάδων. Ο πρόεδρος της Bundesbank Γιόακιμ Νάγκελ δήλωσε ότι είναι “σίγουρα πολύ νωρίς για να σταματήσουμε την αύξηση των επιτοκίων“.
Ο Σεντένο, ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, υποστήριξε ότι η πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει σφιχτή “ακόμη και όταν κάνουμε παύση”, επειδή το κόστος δανεισμού θα παραμείνει πάνω από το επίπεδο που θεωρείται ουδέτερο για την οικονομική επέκταση. Προειδοποίησε επίσης ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε τη μάχη κατά του πληθωρισμού περισσότερο από ό,τι χρειάζεται.
Διαβάστε ακόμη:
Στεγαστικά δάνεια: «Ομπρέλα» προστασίας για σχεδόν 400.000 δανειολήπτες – Πότε παγώνουν τα επιτόκια