search icon

Bloomberg

Σενάρντ (Renault): Η εξάρτηση από κινεζικές πρώτες ύλες με κρατά ξύπνιο τα βράδια

«Ο πόλεμος του μέλλοντος, θα είναι πόλεμος μετάλλων», τόνισε ο πρόεδρος της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας

Τη διαπίστωση ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη αντιληφθεί τον κίνδυνο η Κίνα να διακόψει τις προμήθειες πρώτων υλών έκανε ο Ζαν-Ντομικι Σενάρντ της Renault, γεγονός που όπως εκμυστηρεύτηκε τον κρατά ξύπνιο τη νύχτα.

«Φυσικά με ξυπνά τη νύχτα – είναι ένα σημαντικό ζήτημα στρατηγικής: Μπορούμε να καταλήξουμε σε μια κατάσταση παραφροσύνης εν μία νυκτί, και κανείς δεν θα το είχε προβλέψει αυτό», είπε στο περιθώριο μιας διάσκεψης στην Αιξ-αν-Προβάνς, ο πρόεδρος της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε αξιολογήσει τον αντίκτυπο της εξάρτησης της ηπείρου από τα κινεζικά μέταλλα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ο Σενάρντ αναφέρθηκε στην απόφαση της Κίνας αυτή την εβδομάδα, να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές γαλλίου και γερμανίου, δύο μετάλλων κρίσιμων για τις βιομηχανίες ημιαγωγών, τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρικών οχημάτων, σε μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου της χώρας με επίκεντρο την τεχνολογία, με τις ΗΠΑ και Ευρώπη. Το Πεκίνο, το οποίο μάχεται για την τεχνολογική κυριαρχία σε όλα τα πεδία, από τους κβαντικούς υπολογιστές έως την τεχνητή νοημοσύνη και την κατασκευή τσιπ, επικαλέστηκε ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια για την κίνησή του.

«Η Κίνα – και κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει για αυτό – βάζει το χέρι της στα ορυχεία και ειδικά στη μετατροπή των μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μπαταριών», είπε ο Σενάρντ. Και πρόσθεσε ότι «ο πόλεμος του μέλλοντος, θα είναι πόλεμος μετάλλων».

Η Κίνα είναι ο κυρίαρχος παγκόσμιος παραγωγός και των δύο μετάλλων (γάλλιο, γερμάνιο) και αντιπροσωπεύει το 94% της παγκόσμιας παραγωγής γαλλίου, σύμφωνα με το UK Critical Minerals Intelligence Centre. Τα όρια εξαγωγών έρχονται επίσης σε μια περίοδο που τα έθνη σε όλο τον κόσμο εργάζονται για να απαλλάξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους από τις εξαρτήσεις από εξοπλισμό προερχόμενο από το εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμη:

Γιάννης Φράγκος: Το «ναυάγιο» ενός εφοπλιστή που έπεσε σε ξέρα (pics)

Πληθωρισμός: Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές στα τρόφιμα

Ο Πλάθιντο Ντομίνγκο είναι στην Κρήτη: Το βασιλικό lear jet, η σουίτα των €12.000, η συνάντηση με τον Ferragamo και η συναυλία με την επιχειρηματική αφρόκρεμα (pics+vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version