search icon

Bloomberg

Selfridges: Τέλος εποχής – Ταϊλανδοί οι νέοι ιδιοκτήτες

Η καναδική δυναστεία δισεκατομμυριούχων των Γουέστον αποφάσισε την πώληση των εμβληματικών πολυκαταστημάτων

Η καναδική δυναστεία δισεκατομμυριούχων των Γουέστον -η οποία μέχρι πρότινος είχε στην κατοχή της τα πολυκαταστήματα Selfridges, που αποτελούν μέρος της ταυτότητας του Λονδίνου- αποφάσισε την πώλησή τους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αγοράστρια είναι η ταϊλανδέζικη εταιρεία Central Group, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, την οποία αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Επίσης, ανέφερε πως οι Γουέστον έχουν συμφωνήσει στους όρους της πώλησης, η οποία ενδεχομένως να ανακοινωθεί εντός Δεκεμβρίου.

Aξίζει να επισημανθεί πως ιδιοκτήτες του ομίλου Central Group είναι και πάλι μία οικογένεια. Πρόκειται γι’ αυτήν των Τσιραθίβατς, η οποία λογίζεται ως μία από τις πλουσιότερες στη νοτιοανατολική Ασία.

Τα περιουσιακά στοιχεία στη Βρετανία και δη τα ακίνητά της θεωρούνται αποκτήματα-τρόπαια, οπότε έχουν προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον, παρά το γεγονός πως τα παραδοσιακά καταστήματα στις μεγάλες εμπορικές οδούς του Λονδίνου… υποφέρουν. Οι τιμές των ακινήτων εμπορικής χρήσης στον κλάδο του λιανεμπορίου έχουν τα τελευταία χρόνια υποχωρήσει και οι εν λόγω δραστηριότητες δέχθηκαν καίριο χτύπημα από την πανδημία, διότι μετατοπίστηκε το κέντρο βάρους της κατανάλωσης στο Διαδίκτυο.

Έτσι, η δυναστεία των Γουέστον συμφώνησε στην πώληση του εμβληματικού ομίλου λιανεμπορίου. Τον Ιούνιο, το Bloomberg είχε αναφέρει πως η οικογένεια Γουέστον εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης ύψους 4 δισ. λιρών, ήτοι 5,3 δισ. δολαρίων, για το Selfridges, για το οποίο είχε υπάρξει προσέγγιση από δυνητικό αγοραστή.

Σύντομο βιογραφικό ενός εμβληματικού πολυκαταστήματος

Το εν λόγω πολυκατάστημα ιδρύθηκε από τον Χάρι Γκόρντον Σέλφριτζες, το 1908.

Το εμπορικό του σήμα είναι γνωστότερο κυρίως μέσω του κολοσσιαίου καταστήματος στην Οξφορντ Στριτ, το οποίο θεωρείται η Μέκκα για τους λάτρεις της μόδας.

Παρουσία έχει το Selfridges και στο Μάντσεστερ και στο Μπέρμιγχαμ, ενώ οι δραστηριότητές του αθροιστικά είχαν εξαγοραστεί από τον Καναδό μεγιστάνα Γκάλεν Γουέστον -το 2003- αντί σχεδόν 600 εκατ. στερλινών. Εκτοτε έχουν επεκταθεί, ώστε να συμπεριλάβουν και άλλα εμπορικά σήματα με αλυσίδες πολυκαταστημάτων, όπως στην Ιρλανδία τα Arnotts και Brown Thomas, στον Καναδά το Holt Renfrew και στην Ολλανδία το Bijenkorf.

Η δυναστεία Γουέστον διατηρεί εξέχουσα θέση στο πεδίο του παγκόσμιου λιανεμπορίου με δύο κλάδους, τον έναν στον Καναδά και τον άλλον στη Βρετανία, ενώ ο μεν πρώτος ελέγχει τα Selfridges και ο δεύτερος τον όμιλο τροφίμων Associated British Foods, όπου ανήκει και η Primark, με δραστηριότητες στην ένδυση, στα είδη σπιτιού και ομορφιάς.

Διαβάστε ακόμη: 

ΚΙΝΑΛ: Όλα έτοιμα για την αλλαγή σελίδας στην παράταξη μετά τις εσωκομματικές εκλογές

Οι 20 μήνες της πανδημίας στην Ελλάδα σε ένα infographic

Τσάρλι Μάνγκερ: Γιατί ο «σοφός των επενδύσεων» μισεί τα κρυπτονομίσματα (pics)

Exit mobile version