Η δραματική στροφή του προέδρου Τραμπ όσον αφορά τους δασμούς απομόνωσε την Κίνα, περιορίζοντας σημαντικά τις επιλογές του Πεκίνου για άμεση αποκλιμάκωση.

Η Ουάσινγκτον σηματοδότησε ότι επιδιώκει να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, επιδιώκοντας παράλληλα τη συνεργασία άλλων χωρών στην αντιπαλότητά της με το Πεκίνο. Η αύξηση των αμερικανικών δασμών αναμένεται να επιβαρύνει την κινεζική οικονομία, με τους οικονομολόγους της Goldman Sachs Group Inc. να μειώνουν την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη της χώρας το 2025.

Με εξαίρεση την Κίνα, οι χώρες που επλήγησαν από τους υψηλότερους, αμοιβαίους δασμούς που τέθηκαν σε ισχύ την Τετάρτη, θα φορολογούνται πλέον με τον προηγούμενο βασικό συντελεστή 10% που ίσχυε για άλλα έθνη. Ο Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με αξιωματούχους από το Βιετνάμ, την Ιαπωνία, την Ινδία και τη Νότια Κορέα τις επόμενες ημέρες.

Η τακτική αυτή θέτει τον Τραμπ σε πορεία σύγκρουσης με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, η κυβέρνηση του οποίου έχει ορκιστεί να πολεμήσει «μέχρι τέλους» σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση και επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς με τους εμπορικούς εταίρους για να αντισταθεί στον Τραμπ. Το Πεκίνο αντέδρασε σθεναρά στις αμοιβαίες εισφορές και δεν έχει δείξει σαφή σημάδια ότι προσπαθεί να έρθει σε επαφή με τον Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι «περιμένει» το τηλεφώνημα της Κίνας.

Οι εμπορικές εντάσεις έχουν ξεπεράσει τον τομέα των οικονομικών. Το αμερικανικό Πεντάγωνο επέκρινε την Τετάρτη το Πεκίνο για την επιρροή του σε βασικές υποδομές. Η Κίνα έχει συστήσει προσοχή στους πολίτες της που ταξιδεύουν ή να σπουδάζουν στις ΗΠΑ.

Οι επενδυτές παρακολουθούν τώρα αν το Πεκίνο θα κλιμακώσει με πρόσθετους δασμούς ή θα σηματοδοτήσει το άνοιγμα σε διαπραγματεύσεις. Ενώ οι κινεζικές αρχές έχουν επανειλημμένα εκφράσει την προθυμία τους να συμμετάσχουν σε διάλογο, η προϋπόθεση του «αμοιβαίου σεβασμού» καθιστά απίθανες τις ουσιαστικές συνομιλίες.

Σε απάντηση στην προηγούμενη απειλή του Τραμπ για δασμούς 50%, το Πεκίνο αύξησε τις εισφορές σε όλα τα αμερικανικά αγαθά στο 84% – μια ανακοίνωση που φάνηκε σκόπιμα χρονικά να λαμβάνει χώρα λίγο πριν ανοίξουν οι αμερικανικές αγορές. Η Κίνα προσέθεσε επίσης κυρίως αμερικανικές αμυντικές εταιρείες στον κατάλογο αναξιόπιστων οντοτήτων και στον κατάλογο ελέγχου εξαγωγών, μια κίνηση σε μεγάλο βαθμό συμβολική, καθώς οι περισσότερες εταιρείες που αποτελούν στόχο έχουν ελάχιστη έκθεση στην Κίνα.

Στο στρατιωτικό μέτωπο, οι εντάσεις παραμένουν, παρόλο που οι αξιωματούχοι άμυνας των δύο χωρών έχουν πραγματοποιήσει επίσημες επαφές από τότε που ο Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο. Στο πρώτο του επίσημο ταξίδι στην Ασία, ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «αποκαταστήσουν» την δυνατότητα αποτροπής έναντι της Κίνας ενισχύοντας τη στρατιωτική τους δύναμη στην περιοχή και υποστηρίζοντας παρόμοιες προσπάθειες από τους συμμάχους τους.

Προ ημερών, επέκρινε επίσης τον στρατό της Κίνας για «πολύ μεγάλη παρουσία στο δυτικό ημισφαίριο», καλώντας τις κυβερνήσεις της περιοχής να συνεργαστούν για την αποτροπή της Κίνας.

Καθώς οι δεσμοί με τις ΗΠΑ υποχωρούν, η Κίνα έχει φλερτάρει την Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Ασία, προσπαθώντας να βρει κοινό «πάτημα» σχετικά με τις απειλές του Τραμπ για τους δασμούς.

Ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εμβαθύνει τους εμπορικούς δεσμούς για να «προσφέρει περισσότερη σταθερότητα και βεβαιότητα» στην παγκόσμια οικονομία  σε πρόσφατη συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Εμπορίου.

Στο εσωτερικό της χώρας, το Πεκίνο έχει σηματοδοτήσει αυξημένη ανάγκη για την ενίσχυση της οικονομίας της. Οι κορυφαίοι ηγέτες της Κίνας είναι έτοιμοι να συζητήσουν πρόσθετα οικονομικά κίνητρα μετά την αύξηση των δασμών από τον Τραμπ, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Η Κίνα έχει επίσης παροτρύνει τη Shein και άλλες εταιρείες να αποφύγουν τη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού με προμήθειες από άλλες χώρες, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να αποτρέψει την έξοδο της παραγωγής από τη χώρα.

Σε συνάντηση με αναλυτές και επιχειρηματίες, ο πρωθυπουργός της χώρας Λι Τσιάνγκ επανέλαβε την ανάγκη επέκτασης της εγχώριας ζήτησης. Η επαρχία Φουτζιάν, μια παράκτια περιοχή που βασίζεται στο εμπόριο, σχεδιάζει να βοηθήσει τους εξαγωγείς να πουλήσουν τα εμπορεύματά τους σε κινέζους πελάτες για να απορροφήσουν ορισμένες επιπτώσεις των δασμών, μια κίνηση που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλοι εμπορικοί κόμβοι στην Κίνα.

Σε ένα περαιτέρω προειδοποιητικό σημάδι για την οικονομία, οι τιμές θα μπορούσαν να δεχθούν πιέσεις για περαιτέρω εξασθένηση εάν οι εξαγωγείς ανακατευθύνουν ορισμένα προϊόντα στην εγχώρια αγορά ή εάν άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν υψηλότερους δασμούς των ΗΠΑ εκτρέψουν τα προϊόντα τους προς την Κίνα.

Προς το παρόν, η φρενίτιδα των απειλών για δασμούς από τις ΗΠΑ φαίνεται να έχει κορυφωθεί.  Ένας αρχικός δασμός 50% θα μείωνε το κινεζικό ΑΕΠ κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, ανέφεραν οικονομολόγοι της Goldman Sachs, συμπεριλαμβανομένου του Άντριου Τίλτον, σε πρόσφατο σημείωμά τους. Ένας δεύτερος δασμός 50%, ωστόσο, θα είχε μειωμένο αντίκτυπο, μειώνοντας το ΑΕΠ μόνο κατά άλλες 0,9 ποσοστιαίες μονάδες.

«Η ηγεσία της Κίνας δε φαίνεται να βιάζεται να κάνει συμφωνία», έγραψε σε σημείωμά του την ο Τζούλιαν Έβανς-Πρίτσαρντ, της Capital Economics. «Φαίνεται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορούν να αντέξουν τις επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών και ότι ο Τραμπ θα είναι σε αποδυναμωμένη θέση στην συνέχεια, καθώς οι οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις από τους δασμούς θα αυξάνονται».

Διαβάστε ακόμη 

Αναλυτές και traders προβλέπουν υποχώρηση στο δολάριο και ισχυροποίηση του ευρώ (γράφημα)

Morningstar DBRS: Πιθανή αύξηση του κόστους κινδύνου για τις ελληνικές τράπεζες λόγω δασμών (γραφήματα)

Metlen: Ενισχύει την παρουσία της στην Ιταλία με δύο νέα φωτοβολταϊκά (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα