search icon

Bloomberg

Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα η πολιτική αστάθεια ευνοεί την οικονομική ανάπτυξη;

Κι όμως υπάρχει μια χώρα, και μάλιστα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία οι πολιτικές αναταραχές ευνοούν την οικονομική ανάπτυξη. Εκεί, η πολιτική αβεβαιότητα κι αστάθεια συνεχίζεται, παράλληλα με την οικονομική άνοδο!

Κι όμως υπάρχει μια χώρα, και μάλιστα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία οι πολιτικές αναταραχές ευνοούν την οικονομική ανάπτυξη. Είναι η Τσεχική Δημοκρατία στην οποία η πολιτική αβεβαιότητα κι αστάθεια συνεχίζεται, παράλληλα με την οικονομική άνοδο!

Η σημερινή κυβέρνηση της Πράγας είναι η έκτη μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια και ταλανίζεται από τη σφοδρή διαμάχη του πρωθυπουργού Μποχουσλάβ Σομπότκα και του δισεκατομμυριούχου υπουργού Οικονομικών Αντρέι Μπάμπις. Η σύγκρουση έχει παραλύσει τη νομοθετική διαδικασία και δείχνει ότι η πολιτική δεν εχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει την αγορά, περιορίζοντας τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις, όπως η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας O2 Czech Republic AS, η τράπεζα Komercni Banka AS, κλπ

Τα σχέδια κυβερνητικών παραγόντων για να επιβάλουν φθηνότερες υπηρεσίες στην κινητή τηλεφωνία και ανάληψη κινδύνων από τις τράπεζες, είναι πολύ πιθανό να μην εγκριθούν από τη Βουλή πριν τις γενικές εκλογές στην Τσεχία, που είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο

Οι σοσιαλδημοκράτες του Σομπότκα προσπαθούν να περιορίσουν τη δημοτικότητα και να μειώσουν το ευρύ προβάδισμα του Μπάμπις, όπως αυτό καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Ο σημερινός πρωθυπουργός προτίθεται να φορολογήσει περισσότερο τις τράπεζες και τους πλούσιους, αν κερδίσει ξανά τις εκλογές, είχε αποφασίσει να περάσει το Μάρτιο ένα νόμο που θα ενίσχυε τον ανταγωνισμό στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και θα επέτρεπε στις αρμόδιες Αρχές να επιβάλουν υψηλότερα πρόστιμα στους παρόχους που παραβαίνουν τους κανόνες. Με δεδομένο τον κατακερματισμό του Κοινοβουλίου και τα προβλήματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο νόμος αυτός είναι σχεδόν απίθανο να ψηφιστεί. Αυτό με τη σειρά του καθυστερεί την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας για επιβολή αυστηρότερων κανόνων στα ενυπόθηκα δάνεια.

“Η πολιτική αστάθεια είναι, παραδόξως, μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη για εκείνους τους επενδυτές που ανησυχούσαν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν υπερβολικά αυστηρές ρυθμίσεις στην αγορά”, δήλωσε ο αναλυτής, Όντρεϊ Κόνακ. “Εάν οι νέοι αυτοί κανόνες υιοθετηθούν μετά τις εκλογές, μπορεί να είναι πιο φιλικοί προς τις επιχειρήσεις, καθώς οι νομοθέτες θα είναι λιγότερο επιρρεπείς στο να “μαγέψουν” τους πολίτες για να κερδίσουν τις ψήφους τους”.

Η χρηματαγορά της Τσεχίας είναι παραδοσιακά ανθεκτική στις πολιτικές αναταραχές καθώς οι εκλογές συνήθως παράγουν πολυκομματικούς κυβερνητικούς συνασπισμούς, συχνά με αντικρουόμενες οικονομικές πλατφόρμες, οι οποίες εμποδίζουν τις ριζικές αλλαγές πολιτικής και άλλες παρεμβάσεις στις βιομηχανίες. Ο δείκτης μετοχών PX της χώρας έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 10% φέτος, ξεπερνώντας ελαφρώς τον δείκτη Stoxx 600 Europe, ακόμη και τις περιόδους που ο Σομπότκα εντείνει τις λεκτικές επιθέσεις εναντίον ξένων τραπεζών και καθώς η σύγκρουσή του με τον Μπάμπις, κλιμακώνεται.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα, αλλά ο Μπάμπις, ο δεύτερος πλουσιότερος Τσέχος με έντονη δράση στις βιομηχανίες χημικών και τροφίμων, αρνήθηκε να παραιτηθεί. Ο πρωθυπουργός κατηγορεί τον υπουργό του για φοροδιαφυγή στις επιχειρήσεις του και για προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης μέσω των edia που ελέγχει.

Η σύγκρουση στο εσωτερικό της της κυβέρνησης ενδέχεται επίσης να μετριάσει την πολιτική πίεση στην παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας CEZ AS, τη μεγαλύτερη εμπορική εταιρεία της χώρας στην οποία το κράτος κατέχει σχεδόν το 70%. Ο Μπάμπιςέχει επικρίνει την επιχείρηση πώλησης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Pocerady και έχει πιέσει για υψηλότερο μέρισμα από τις 33 κορόνες ανά μετοχή που πρότεινε η διοίκηση τον Μάρτιο.

Η Τσεχία των 10,5 εκατομμυρίων πολιτών θεωρείται επενδυτικός παράδεισος στην πρώην κομμουνιστική Ευρώπη, με δεδομένες τις αποφάσεις των κυβερνήσεων στην Ουγγαρία και την Πολωνία να αυξήσουν τον έλεγχο του κράτους στην οικονομία. Όντας μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004, η Τσεχική Δημοκρατία έχει επωφεληθεί από τους στενούς επιχειρηματικούς δεσμούς της με τη Γερμανία και τώρα διαθέτει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ και μερικές από τις καλύτερες κεφαλαιοποιημένες τράπεζες.

Exit mobile version