Με συμβολικές κυρώσεις κατά της… βιβλιοθήκης Ronald Reagan Presidential Library και διαφόρων οργανώσεων απάντησε η κινεζική κυβέρνηση στην πρόσφατη επίσκεψη της Προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν στις ΗΠΑ.
Η βιβλιοθήκη η οποία αποτέλεσε και το σημείο συνάντησης της Προέδρου Τσάι και του Προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι αποτέλεσε «πλατφόρμα διασποράς αυτονομιστικής πολιτικής», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.
Η Τσάι η οποία μίλησε κατά τη διάρκεια event το οποίο διοργανώθηκε από το συντηρητικό think tank Hudson Institute, τόνισε πως «η παγκόσμια ασφάλεια εξαρτάται από την αυτονομία και ανεξαρτησία της Ταϊβάν».
Οι κινεζικές κυρώσεις συμπεριλαμβάνουν τον περιορισμό της δραστηριότητας των οργανισμών αυτών στην ασιατική χώρα και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των επικεφαλής τους. Τα μέτρα αυτά δεν αναμένεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις, αφού οι στοχευμένοι επικεφαλής αυτοί δεν έχουν μεγάλη έκθεση στην κινεζική αγορά. Το Πεκίνο τόνισε πως θα ασκήσει κυρώσεις και στην Σιάο Μπι-Κιμ η οποία είναι εκπρόσωπος της Ταϊπέι στις ΗΠΑ.
Το Πεκίνο είχε ανακοινώσει πως θα προχωρούσε σε τέτοιες κυρώσεις εάν η Πρόεδρος της Ταϊβάν επισκεπτόταν τις ΗΠΑ, αποκαλώντας την κίνησή της ως «πρόκληση η οποία βλάπτει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας». Τα νέα μέτρα αποτελούν πολύ πιο ήπια αντίδραση από την αντίστοιχη κατά της Νάνσι Πελόζι όταν αυτή επισκέφτηκε την Ταϊβάν τον περασμένο Αύγουστο.
Σημειωτέον πως η Κίνα είχε «υποδεχθεί» την Πελόζι με στρατιωτικές ασκήσεις και εκτοξεύσεις πυραύλων, όπως και κυρώσεις κατά πολλαπλών πολιτικών της Ταϊβάν. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η περιορισμένη αντίδραση αυτή τη στιγμή οφείλεται στο γεγονός πως ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντάται με τον Γάλλο ηγέτη Εμανουέλ Μακρόν και την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ειρηνευτική προσπάθεια την οποία προωθεί ο Κινέζος ηγέτης.
Παρ’ όλα αυτά, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Κομισιόν, ο Σι υπογράμμισε πως το ζήτημα της Ταϊβάν αποτελεί καίριο θέμα των εθνικών συμφερόντων της Κίνας, ενώ τόνισε πως «όσοι πιστεύουν πως θα συμβιβαστούμε είναι φαντασμένοι».
Η Κίνα έχει δεσμευτεί πως θα καταλάβει την Ταϊβάν, ακόμη και με στρατιωτικά μέσα εάν κάτι τέτοιο χρειαστεί. Η ηγέτης του Δημοκρατικού Προοδευτικού κόμματος της Ταϊβάν, Τσάι, υποστηρίζει πως η Ταϊβάν είναι ένα ανεξάρτητο έθνος το οποίο χρειάζεται περισσότερη διεθνή αναγνώριση.
Όσο για τον ΜακΚάρθι, τόνισε πως «οι διμερείς σχέσεις μας με την Ταϊβάν είναι πιο καλές από ποτέ». Η Τσάι πρόκειται, επίσης, να συναντηθεί με τον επικεφαλής του Συμβουλίου για τα Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικλ ΜακΚολ.
Η Σιάο, από την πλευρά της, προχώρησε σε περιπαικτική ανάρτηση στο Twitter, αναφέροντας πως «Γουάου, η Κίνα μου επέβαλε νέες κυρώσεις, για δεύτερη φορά».
Wow, the PRC just sanctioned me again, for the second time. pic.twitter.com/vojvhFB5RK
— Bi-khim Hsiao 蕭美琴 (@bikhim) April 7, 2023
Η πρόσβαση στην ηπειρωτική Κίνα, στο Χονγκ Κονγκ και το Μακάου της πολιτικού και των συγγενών της είχε απαγορευθεί με διάταγμα του Πεκίνου τον Αύγουστο, κάτι το οποίο προφανώς δεν έχει μεγάλη σημασία αφού οι πολιτικοί του κρατιδίου δεν πρόκειται σύντομα να επιλέξουν να επισκεφτούν την Κίνα.
Παράλληλες ήταν οι κυρώσεις κατά των επικεφαλής των The Prospect Foundation και Council of Asian Liberals and Democrats. Οι δύο οργανώσεις αυτές υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν ενώ, σύμφωνα με το Πεκίνο, «χρησιμοποιούν τις ακαδημαϊκές επισκέψεις ως μοχλό αύξησης της επιρροής της Ταϊπέι στο παγκόσμιο διπλωματικό στερέωμα».
Ως ανταπάντηση στις κυρώσεις της Κίνας, το ΥΠΕΞ της Ταϊβάν υπογράμμισε πως «οι κυρώσεις, οι οποίες αποτελούν ξεκάθαρη μορφή εκφοβισμού, απλά θα ενισχύσουν τη θέλησή μας και την πίστη μας στη δημοκρατία και την ελευθερία».
Διαβάστε ακόμη:
Στουρνάρας: Τα μηνύματα ενόψει εκλογών και τα «καμπανάκια» για οικονομία και τράπεζες
Έτσι θα είναι το νέο «Μινιόν» – Καταστήματα, γραφεία, κατοικίες και εστίαση (πίνακας + pics)