Οι οργισμένοι πολίτες της Νότιας Κορέας ενώθηκαν εναντίον του προέδρου Γιουν Σουκ Γέολ μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να θέσει τη χώρα υπό στρατιωτικό νόμο, γεγονός που αναστάτωσε ένα έθνος που είναι βαθιά σημαδεμένο από μια μακρά ιστορία αυταρχικών καταστολών.
Εκατοντάδες οργισμένοι Κορεάτες βγήκαν στους δρόμους, με πολλούς να ζητούν την απομάκρυνση του Γιουν – με παραίτηση, παραπομπή ή ακόμη και με σύλληψη.
Για πολλούς, οι χαοτικές σκηνές που ξέσπασανσ στη Σεούλ -συμπεριλαμβανομένων εκείνων των στρατιωτών που προσπαθούσαν να εισβάλουν στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης- ανέσυραν οδυνηρές αναμνήσεις από τη στρατιωτική διακυβέρνηση της Κορέας πριν από δεκαετίες πριν και πριν από τη μετάβασή της σε μια πλήρη δημοκρατία. Σημειωτέον πως, ο φόβος του αυταρχισμού είναι τόσο βαθύς στην Κορέα που οι πρόεδροι απαγορεύεται να υπηρετήσουν περισσότερο από μία πενταετή θητεία.
Οι επενδυτές πάντα αποτιμούσαν τη Νότια Κορέα χαμηλότερα από άλλες αγορές για λόγους όπως οι εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα και οι σφιχτές δομές των επιχειρηματικών ομίλων της. Το πολιτικό χάος που δημιουργήθηκε αυτή την εβδομάδα τους έδωσε την αφορμή να εμβαθύνουν αυτή την έκπτωση.
Οι κορεατικές μετοχές υποχώρησαν και το γουόν κατρακύλησε σε χαμηλά δύο ετών μετά από την προσωρινή κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον Γιουν Σουκ Γέολ. Αν και το κοινοβούλιο ανέτρεψε την απόφαση μέσα σε λίγες ώρες και οι αγορές σταθεροποιήθηκαν, οι επενδυτές θυμήθηκαν τους λόγους για τους οποίους οι κορεατικές μετοχές και το νόμισμα υποαποδίδουν σε σχέση με τις παγκόσμιες αγορές εδώ και μήνες.
Η «έκπτωση»
Το θρυλικό «discount» ή έκπτωση της Κορέας αναφέρεται στο πόσο φτηνά οι μετοχές του δείκτη KOSPI 200 αξιολογούνται σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι εταιρείες, γνωστή ως λόγος τιμής προς λογιστική αξία (P/B). Η πλειονότητα των εταιρειών που είναι εισηγμένες στον KOSPI διαπραγματεύονται με P/B κάτω από 1, πολύ χαμηλότερα από τις αντίστοιχες εταιρείες σε άλλες οικονομίες. Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI, για παράδειγμα, έχει αντίστοιχο λόγο 3,5.
Η τρέχουσα πολιτική αναταραχή έλαβε χώρα καθώς ο Γιουν και το ελεγχόμενο από την αντιπολίτευση κοινοβούλιο συγκρούονται για τον προϋπολογισμό και διάφορα σκάνδαλα. Οι νομοθέτες της αντιπολίτευσης σκοπεύουν να «ρίξουν» τον πρόεδρο, ενώ η εφημερίδα Chosun Ilbo ανέφερε ότι ακολουθούν μαζικές παραιτήσεις υπουργών.
Υπάρχουν μερικοί λόγοι για την αέναη «έκπτωση» της Κορέας. Ο ένας είναι ο κίνδυνος που προέρχεται από τις μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.
Ένας άλλος είναι η φύση των επιχειρηματικών ομίλων της, στις οποίες κυριαρχούν αδιαφανείς οικογενειακές επιχειρήσεις chaebols που σπάνια προσφέρουν γενναιόδωρα μερίσματα.
Η τιμή της μετοχής της μεγαλύτερης από αυτές, Samsung Electronics, είναι 9,2 φορές τα μελλοντικά κέρδη έναντι 18,5 για την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.
Η έκπτωση επιδεινώθηκε φέτος, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για το πόσο εκτεθειμένη είναι η Κορέα στην Κίνα, της οποίας η αναιμική οικονομία αντιμετωπίζει τώρα τους νέους εμπορικούς δασμούς των ΗΠΑ. Το γουόν έχει υποχωρήσει 9% φέτος έναντι του δολαρίου, ενώ ο KOSPI έχει χάσει 7%.
«Παρά το γεγονός ότι η αγορά είναι φθηνή και έχει υποαποδώσει -κάτι που συνήθως αποτελεί δελεαστικό παράγοντα για τους επενδυτές- δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τη σταθεροποίηση του γουόν», δήλωσε ο Σατ Ντούρα, διαχειριστής χαρτοφυλακίου για το ασιατικό μερισματικό εισόδημα στην Janus Henderson.
Το ξένο χρήμα εγκαταλείπει τη χρηματιστηριακή αγορά της Κορέας από τον Αύγουστο, με τις εκροές σε τέσσερις μήνες να ξεπερνούν τα 14 δισ. δολάρια.
Οι επενδυτές έχουν στραφεί σε ομόλογα υψηλής απόδοσης. Ωστόσο, θα μπορούσαν τώρα να ψυχρανθούν απέναντι σε αυτά τα ομόλογα αν το πολιτικό χάος μετατραπεί σε παραπομπή του Γιουν, πρόωρες εκλογές ή υψηλότερες δεσμεύσεις για δαπάνες από τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα της χώρας.
Ενώ οι αρχές προσπάθησαν να στηρίξουν το γουόν και να ηρεμήσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για το τι θα επακολουθήσει για το νόμισμα.
«Βραχυπρόθεσμα, πρέπει να σκεφτείτε ότι θα είναι δύσκολο για το γουόν να τα πάει ιδιαίτερα καλά. Υπάρχει τρομακτικό διαρθρωτικό υπόβαθρο, ενώ η εγχώρια οικονομία φαίνεται αδύναμη και η κεντρική τράπεζα πιθανόν να προχωρήσει σε περισσότερη χαλάρωση από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Τέλος, υπάρχει προφανώς η πολιτική δυσφορία», δήλωσε ο Ρομπ Καρνέλ, περιφερειακός επικεφαλής έρευνας της ING για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Οι αντιδράσεις
Οι τράπεζες ήταν μεταξύ των χειρότερα πληγέντων στο ξεπούλημα των μετοχών της Τετάρτης 4 Δεκεμβρίου, μαζί με εταιρείες που θεωρούνται ότι σχετίζονται με τις πολιτικές του Γιουν, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας και της εταιρικής μεταρρύθμισης. Οι μετοχές της Samsung Electronics Co., της μεγαλύτερης εταιρείας της χώρας, κατέγραψαν πτώση έως και 3% πριν περιορίσουν την πτώση τους.
Ο κορυφαίος χρηματοπιστωτικός ρυθμιστής της Νότιας Κορέας δήλωσε μετά από έκτακτη συνεδρίαση ότι οι αρχές θα λάβουν «όλα τα δυνατά μέτρα» για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα των αγορών. Ένα ταμείο σταθεροποίησης της χρηματιστηριακής αγοράς ύψους 10 τρισεκατομμυρίων γουόν (7 δισεκατομμυρίων δολαρίων) είναι έτοιμο να αναπτυχθεί αμέσως εάν χρειαστεί.
Το νομισματικό συμβούλιο της Τράπεζας της Κορέας ανακοίνωσε μέτρα για την αύξηση της βραχυπρόθεσμης ρευστότητας και υποσχέθηκε επίσης μέτρα σε περίπτωση μεταβλητότητας του νομίσματος. Η ρευστότητα σε ξένο συνάλλαγμα δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα ασυνήθιστα σημάδια μετά το σύντομο επεισόδιο του στρατιωτικού νόμου, δήλωσε ο Γιουν Κιουνγκσού, γενικός διευθυντής του διεθνούς τμήματος της κεντρικής τράπεζας.
Ορισμένοι επενδυτές ήταν αισιόδοξοι ότι μια γρήγορη επίλυση της αντιπαράθεσης θα μπορούσε να επιφέρει ανάκαμψη. Το περιστατικό ξύπνησε μνήμες από την πολιτική αναταραχή του 2016-2017 που κατέληξε στην πρώτη παραπομπή εν ενεργεία προέδρου της Νότιας Κορέας. Ο ΚOSPI σημείωσε κέρδη 6% τους περίπου τρεις μήνες που οδήγησαν στην απόφαση μομφής από το δικαστήριο τον Μάρτιο του 2017.
Άλλοι ήταν λιγότερο αισιόδοξοι. Το συνεχιζόμενο δράμα αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τις κυβερνητικές προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος «Corporate Value-Up», το οποίο στοχεύει στην εξάλειψη της έκπτωσης των μετοχών, καθιστώντας τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών περισσότερο υπεύθυνα έναντι των μετόχων.
Τα κορεατικά περιουσιακά στοιχεία συγκαταλέγονται μεταξύ των χειρότερων επιδόσεων παγκοσμίως εν μέσω της οικονομικής δυσπραγίας της Κίνας και των απειλών του Ντόναλντ Τραμπ για σαρωτικούς εμπορικούς δασμούς μετά τη νίκη του στις αμερικανικές εκλογές.
Διαβάστε ακόμη
Ελληνικό Νηολόγιο: Παραμένει στην 9η θέση του Top 10 αλλά χάνει συνεχώς δυνάμεις (γράφημα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα