Οι αεροπορικές εταιρείες βρίσκονται μπροστά από ολοένα και λιγότερες επιλογές αναφορικά με τις πτήσεις μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, αφού αντιμετωπίζουν το κλείσιμο του εναέριου χώρου στον απόηχο της ιρανικής επίθεσης κατά του Ισραήλ.
Αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας, του Ιράκ και του Λιβάνου, ανακοίνωσαν το κλείσιμο του εναέριου χώρου τους καθώς το Ιράν εκτόξευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους. Τόσο το Ισραήλ όσο και το Ιράν επέβαλαν επίσης περιορισμούς στην αεροπορική κυκλοφορία πάνω από τον εναέριο χώρο τους.
Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες αλλάζουν δρομολόγια ή αποφεύγουν τα προβληματικά σημεία στο πλαίσιο μίας σειράς αποφάσεων που θα παρατείνουν τους χρόνους πτήσεων και θα αυξήσουν το κόστος των καυσίμων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η Qantas Airways, η Singapore Airlines και η Deutsche Lufthansa ενώ η Kuwait Airways ανακοίνωσαν ακυρώνουν τις πτήσεις σε «περιοχές έντασης».
Η Swiss International Air Lines δήλωσε ότι θα αναστείλει τις πτήσεις στο Τελ Αβίβ μέχρι νεωτέρας και όλα τα αεροσκάφη της θα αποφεύγουν το Ιράν, το Ιράκ και τον ισραηλινό εναέριο χώρο.
Το Ισραήλ έκλεισε τον εναέριο χώρο του τόσο για τα εσωτερικά όσο και για τα διεθνή δρομολόγια το Σάββατο, προτού τον ανοίξει ξανά το πρωί της Κυριακής.
Η Ιορδανία, ο Λίβανος και το Ιράκ είχαν κλείσει προσωρινά τον εναέριο χώρο τους για εισερχόμενες, εξερχόμενες και διερχόμενες πτήσεις ως προληπτικό μέτρο. Το Αμάν παρέτεινε το κλείσιμο για αρκετές ώρες, επικαλούμενο αυξανόμενους κινδύνους στην περιοχή, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο εναέριος χώρος του Ιράν χρησιμοποιείται συχνά από αεροπορικές εταιρείες που ταξιδεύουν μεταξύ Ευρώπης και Ινδίας ή Νοτιοανατολικής Ασίας. Ο εναέριος χώρος σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή είναι γεμάτος κινδύνους και προβλήματα. Οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν ένα πλήθος προκλήσεων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία διέκοψε την πρόσβαση για πολλούς αερομεταφορείς αναγκάζοντας τους να κάνουν μακρές εκτροπές, οι οποίες υπάρχουν μέχρι σήμερα.
Νωρίτερα, στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα, οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετώπισαν δεκάδες διαταραχές με επίκεντρο κυρίως το Τελ Αβίβ, ακυρώνοντας πτήσεις προς ή από τη χώρα.
Οι τελευταίες τροποποιήσεις έρχονται καθώς το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, απέκρουσαν την αντίδραση του Ιράν σε μια ύποπτη ισραηλινή επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν στη Συρία την 1η Απριλίου, η οποία σκότωσε έναν κορυφαίο στρατιωτικό διοικητή. Το Ιράν δήλωσε το Σάββατο ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που συνδέεται με το Ισραήλ κοντά στα Στενά του Ορμούζ.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Lufthansa, ο αερομεταφορέας tης Γερμανίας, ανέστειλε τις πτήσεις προς την Τεχεράνη, κίνηση που ακολούθησε η αδελφή της αεροπορική εταιρεία Austrian Airlines. Η Qantas προσάρμοσε επίσης προσωρινά τις απευθείας πτήσεις της Περθ-Λονδίνο με ενδιάμεση στάση στη Σιγκαπούρη, ώστε να ληφθούν υπόψη τα επιπλέον καύσιμα που απαιτούνται για την επαναδρομολόγηση γύρω από την ασταθή περιοχή.
Η Singapore Air δήλωσε ότι οι πτήσεις της δεν υπερίπτανται του ιρανικού εναέριου χώρου. Η Cathay Pacific παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά οι δραστηριότητές της παραμένουν κανονικές, δήλωσε εκπρόσωπος της σε γραπτό μήνυμα την Κυριακή.
Διαβάστε ακόμη
ΔΕΗ: Μία επιχειρηματική ιστορία ανάκαμψης – Οι προοπτικές του ομίλου για το 2030
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή… σπρώχνουν το πετρέλαιο στα 100 δολ.
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ