search icon

Bloomberg

Σε ύφεση η οικονομία της Τουρκίας το γ’ τρίμηνο (γράφημα)

Η κεντρική τράπεζα άφησε να εννοηθεί νωρίτερα αυτό το μήνα ότι μια μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε σύντομα να δικαιολογηθεί λόγω της επιβράδυνσης του πληθωρισμού

Η Τουρκία εισήλθε σε τεχνική ύφεση το γ’ τρίμηνο, καθώς η βιομηχανική παραγωγή κατέρρευσε, παρέχοντας περισσότερα στοιχεία στην κεντρική τράπεζα τη στιγμή που εξετάζει αν θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκιά της τον επόμενο μήνα.

Η οικονομία ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων συρρικνώθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που δημοσίευσε η κρατική στατιστική υπηρεσία.

Η ετήσια ανάπτυξη του γ’ τριμήνου διαμορφώθηκε στο 2,1%, κάτω από το 2,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι oι οποίοι συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σύγκριση με το ισχυρό α’ τρίμηνο και τον προ-πανδημίας μέσο όρο άνω του 5%. To ποσοστό αυτό αντανακλά το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων που ισχύει για μεγάλο μέρος του έτους.

«Αναμένουμε ότι η μέτρηση θα στηρίξει την έκκλησή μας προς την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να ξεκινήσει έναν κύκλο νομισματικής χαλάρωσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου», δήλωσε η οικονομολόγος του Bloomberg, Σελβά Μπαχάρ Μπαζίκι, σε σημείωμα μετά τη δημοσίευση των στοιχείων.

Οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 3,1% σε ετήσια βάση, ενώ η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 2,2% το γ’ τρίμηνο.

Η κεντρική τράπεζα δίνει μάχη για να ελέγξει τον πληθωρισμό που αγγίζει το 49%, διατηρώντας το βασικό της επιτόκιο στο 50% για οκτώ συνεχόμενους μήνες. Αυτό έχει φρενάρει τη βιομηχανική παραγωγή, αν και η εγχώρια ζήτηση παραμένει ανθεκτική εν μέρει λόγω του ότι οι Τούρκοι επισπεύδουν τις αγορές ορισμένων αγαθών για να αποφύγουν τις ακόμη πιο απότομες αυξήσεις των τιμών.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας βλέπει τον πληθωρισμό να φτάνει φέτος στο 44%, πριν επιβραδυνθεί στο 21% μέχρι το τέλος του 2025.

Η κεντρική τράπεζα άφησε να εννοηθεί νωρίτερα αυτό το μήνα ότι μια μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε σύντομα να δικαιολογηθεί λόγω της επιβράδυνσης του πληθωρισμού. Η ταχύτητα της αναμενόμενης νομισματικής χαλάρωσης είναι πιθανό να έχει καθοριστικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα.

Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει στο παρελθόν προτιμήσει την οικονομική ανάπτυξη έναντι της σταθερότητας των τιμών. Ωστόσο, μετά την επανεκλογή του το 2023, μια νέα οικονομική ομάδα υπό τον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ έχει επικεντρωθεί σε πιο φιλικές προς την αγορά πολιτικές.

Με την οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση για πρώτη φορά από το 2018, οι επενδυτές εικάζουν πως ο Ερντογάν θα στραφεί ξανά προς τις αναπτυξιακές του πολιτικές.

Η βραδύτερη από την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ μπορεί στην πραγματικότητα να προσφέρει μία ανάσα, σύμφωνα με τον Εμρέ Ακτσακμάκ, ανώτερο σύμβουλο της East Capital International AB. «Οι επενδυτές δεν είναι πλέον προσηλωμένοι στην ταχεία οικονομική ανάπτυξη. Αντιθέτως, δίνουν προτεραιότητα σε ενδείξεις ήπιας προσγείωσης που συνοδεύονται από συνεχή μείωση του πληθωρισμού», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: 

Τι φέρνει η απόφαση ESM/EFSF για το ελληνικό χρέος 

Επιχείρηση «καθαρά Airbnb» από την ΑΑΔΕ 

Εξωδικαστικός: Πώς να τακτοποιήσετε οφειλές και να αποκτήσετε φορολογική ενημερότητα 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version