Σε θέση μάχης βρίσκονται οι διαχειριστές των παγκόσμιων μετοχών, καθώς η δραματική επιβράδυνση στην οικονομία της Κίνας υπονομεύει τις προοπτικές για τις διεθνείς δραστηριότητες των εταιρειών που συνδέεονται στενά με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Το κάποτε πιο ελπιδοφόρο «στοίχημα» της χρονιάς, ήτοι οι επενδύσεις που συνδέονται με την Κίνα, έχουν μετατραπεί σε βραχνά, καθώς τα μεγάλα προβλήματα στην κινεζική αγορά ακινήτων κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε συστημική κρίση. Ενώ το sell-off έχει επικεντρωθεί -μέχρι στιγμής- στις κινεζικές μετοχές, αυξάνεται η πίεση για τις μετοχές σε Ευρώπη, ΗΠΑ και αλλού στην Ασία, των οποίων οι επιχειρήσεις επηρεάζονται από τη ζήτηση στην Κίνα.
Η Caterpillar και η Dupont de Nemours περιλαμβάνονται σε έναν μακρύ κατάλογο εταιρειών που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στις τελευταίες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τους. Με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Κίνας να αναθεωρούνται προς τα κάτω, οι επενδυτές επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Ο δείκτης MSCI που παρακολουθεί τις παγκόσμιες εταιρείες με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Κίνα έχει υποχωρήσει περίπου 10% τον Ααύγουστο, πτώση διπλάσια από αυτήν του ευρύτερου δείκτη των παγκόσμιων μετοχών, ενώ οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America «βλέπουν» τις αμερικανικές μετοχές να πέφτουν κατά 4% καθώς οι ανησυχίες εντείνονται.
«Ειλικρινά, όλος ο κόσμος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την Κίνα. Οι μεγάλες παγκόσμιες επιχειρήσεις είτε πωλούν στην Κίνα είτε προμηθεύονται από την Κίνα», δήλωσε ο Τζέισον Χσου, επικεφαλής επενδύσεων στην Rayliant Global Advisors. «Αυτές οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναθεωρήσουν σημαντικά προς τα κάτω τα έσοδά τους από την Κίνα για τους επόμενους 12 μήνες».
Η εμπιστοσύνη μεταξύ των επενδυτών, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας μειώνεται ραγδαία έπειτα από έναν καταιγισμό αρνητικών ειδήσεων αυτή την εβδομάδα – από τα θλιβερά οικονομικά στοιχεία έως τον σκιώδη τραπεζικό γίγαντα Zhongzhi Enterprise Group που σταμάτησε τις πληρωμές σε χιλιάδες πελάτες και τον προβληματικό όμιλο ακινήτων Country Garden Holdings Co. που πλησιάζει προς τη χρεοκοπία ενός δημόσιου ομολόγου.
Οι διαρκώς αυξανόμενες ανησυχίες έστειλαν τους δείκτες αναφοράς μετοχών στο Χονγκ Κονγκ και στην Κίνα στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο, με τον δείκτη Hang Seng να εισέρχεται σε «bear market» την Παρασκευή. Και με την κυρίαρχη θέση της χώρας στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, οι ανησυχίες άρχισαν επίσης να επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με τα χρηματιστήρια να σημειώνουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Μάρτιο.
Ο Rajeev De Mello, διαχειριστής παγκόσμιου μακροοικονομικού χαρτοφυλακίου στην Gama Asset Management , με έδρα τη Γενεύη, δήλωσε ότι «πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων θα υποφέρουν» εκτός εάν το Πεκίνο εφαρμόσειπερισσότερα μέτρα στήριξης, προσθέτοντας ότι έχει μειώσει την έκθεσή του σε ευρωπαϊκές μετοχές, εμπορεύματα, χρυσό και νομίσματα αναδυόμενων οικονομιών.
Οι κλάδοι και οι εταιρείες που είναι ευάλωτοι στην ύφεση της Κίνας
Μεταλλεία
Ο εν λόγω κλάδος έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα λόγω αυξανόμενων κινδύνων από την Κίνα, καθώς η χώρα είναι μεγάλος καταναλωτής του παγκόσμιου σιδηρομεταλλεύματος, ενός βασικού προϊόντος για τις μεγάλες μεταλλευτικές εταιρείες. Με πτώση 19%, ο δείκτης Stoxx 600 Basic Resources Index είναι ο δείκτης με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη φέτος. Οι μεταλλευτικές εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης Anglo American, Glencore και Rio Tinto έχουν υποχωρήσει από 20% έως 40%.
Η Rio Tinto και ο αυστραλιανός γίγαντας BHP Group αντλούν το 50% έως 60% των εσόδων τους από την Κίνα, ενώ η Glencore και η Anglo American έχουν έκθεση σε ποσοστό άνω του 20%, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Είδη πολυτελείας
Οι εταιρείες ειδών πολυτελείας, όπως η LVMH, που κατασκευάζει τσάντες Louis Vuitton, η Kering , που είναι ιδιοκτήτρια της Gucci, και η Hermes International, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε τυχόν ταλαντεύσεις της κινεζικής ζήτησης, καθώς η χώρα αντιπροσωπεύει το 17% έως 20% των ετήσιων εσόδων τους, σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs Group Inc.
Οι μετοχές του κλάδου είχαν εκτοξευθεί νωρίτερα φέτος, καθώς οι καταναλωτές ειδών πολυτελείας θεωρούνταν ότι επηρεάζονταν λιγότερο από τον επίμονο πληθωρισμό. Αλλά ο όμιλος των LVMH, Kering, Hermes, Richemont, Swatch και Moncler έχει χάσει συνολικά 86 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση αυτόν το μήνα μέχρι την Παρασκευή, καθώς οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της Κίνας εντάθηκαν.
Ημιαγωγοί
Οι αμερικανικές εταιρείες κατασκευής μικροτσίπ, όπως η Nvidia, και η Qualcomm έχουν μεγάλα έσοδα από την Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Morgan Stanley. Ο τομέας έχει δεχθεί πλήγμα από την κλιμάκωση του τεχνολογικού πολέμου Κίνας-ΗΠΑ φέτος, με τους ελέγχους στις εξαγωγές να επιδεινώνουν τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των ηλεκτρονικών και των συστημάτων εξαρτημάτων παγκοσμίως προέρχεται από κινεζικά εργοστάσια.
Ενώ οι μετοχές εξακολουθούν να έχουν ενισχυθεί από φρενίτιδα γύρω από τη εχνητή νοημοσύνη φέτος, η αισιοδοξία μπορεί να αντισταθμιστεί από την επιβράδυνση των παγκόσμιων παραδόσεων smartphone, η οποία παρασύρεται από την αδύναμη καταναλωτική δαπάνη της Κίνας.
Βιομηχανικές επιχειρήσεις, Μηχανήματα
Οι ιαπωνικές εταιρείες αυτοματισμού εργοστασίων και μηχανημάτων είχαν μια φτωχή περίοδο κερδών, κυρίως λόγω των αδύναμων κεφαλαιακών δαπανών στην Κίνα. Η κατασκευάστρια εταιρεία εξοπλισμού εργοστασιακού αυτοματισμού Fanuc μείωσε τις προβλέψεις της για τα λειτουργικά κέρδη της για το σύνολο του έτους, επικαλούμενη την ασθενέστερη του αναμενόμενου ζήτηση από την Κίνα.
Οι αναλυτές της Morgan Stanley υποβάθμισαν αυτή την εβδομάδα τους ιαπωνικούς μετοχικούς κλάδους που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στην επιβράδυνση της Κίνας.
«Οι επενδυτές ενδέχεται να γίνουν πιο επιφυλακτικοί ως προς τη διάθεση κεφαλαίων στην Κίνα λόγω των ανησυχιών για την οικονομική ύφεση και τις μειωμένες πιθανές αποδόσεις», δήλωσε ο Manish Bhargava, διαχειριστής κεφαλαίων στην Straits Investment Holdings στη Σιγκαπούρη. «Οι συνθήκες που «θυμίζουν» ύφεση στην Κίνα μπορεί να έχουν εκτεταμένες συνέπειες για τη νομισματική της πολιτική, τους εμπορικούς της εταίρους και το επενδυτικό κλίμα».
Διαβάστε ακόμη
Το σχέδιο για «λαϊκό ομόλογο» με απόδοση πάνω από τον πληθωρισμό
Ταϊζούν Κορακιουάλα: Ο Ινδός επενδυτής, η περιπετειώδης διαδρομή και οι νέες εξαγορές στην Ελλάδα
Αποκαλυπτικό: Ο Θανάσης Μαρτίνος μιλάει για τον φίλο του Γιώργο Προκοπίου (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ