Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την Πέμπτη ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες εντάσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή γεωργία.
Η επικεφαλής της Κομισιόν προσπάθησε να προσφέρει απαντήσεις στις διαμαρτυρίες των αγροτών όσον αφορά την «πράσινη» πολιτική της Ένωσης αλλά και τις περικοπές των επιδοτήσεων σε μια κρίσιμη εκλογική χρονιά για την Ευρώπη.
«Θέλουμε όλοι να δράσουμε άμεσα», δήλωσε η ίδια σε ομιλία της, ανοίγοντας διμερή διάλογο με τον γεωργικό τομέα. «Τα πράγματα πρέπει να βελτιωθούν», συμπλήρωσε.
Τα σχόλιά της αποτελούν μέρος μιας νέας προσπάθειας της Ε.Ε. να κατευνάσει τους αγρότες, οι οποίοι είναι αναστατωμένοι από αυτό που θεωρούν ως ένα «γαϊτανάκι» διαρκώς μεταβαλλόμενων κανονισμών που έχουν ωθήσει πολλούς από αυτούς στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Παρ’ όλα αυτά, ο στρατηγικός διάλογος του μπλοκ στον οποίο αναφέρεται είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία, ενώ δεν είναι σαφές πόσο μπορεί να βελτιώσει τα πράγματα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο έτσι ώστε να κατευνάσει τους αγρότες.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, μπλόκα Γάλλων αγροτών σταμάτησαν φορτηγά που μετέφεραν προϊόντα από το εξωτερικό. «Ανοίξαμε τα φορτηγά, είδαμε τι υπήρχε μέσα και αδειάσαμε ό,τι προερχόταν από το εξωτερικό», δήλωσε η Γαλλίδα αμπελουργός ονόματι Σιλβί, προσθέτοντας πως «αυτό που μας εξοργίζει είναι ότι δεν θα έπρεπε να εισάγουμε τα τρόφιμα που δεν θέλουμε να παράγουμε στην πατρίδα μας».
Σε αρκετά τμήματα της Γαλλίας, τρακτέρ και αγροτικά οχήματα έχουν αποκλείσει μεγάλες οδικές αρτηρίες αυτή την εβδομάδα. Τα μπλόκα αυτά, τα οποία ήταν συνηθισμένα κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας το περασμένο Σαββατοκύριακο, έχουν έκτοτε εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα.
«Έχουμε κουραστεί. Το πρόβλημα συνεχίζεται εδώ και χρόνια και δεν υπάρχει ποτέ καμία λύση. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Ευρωπαϊκές νόρμες, γαλλικές νόρμες, φόροι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρίστιαν, αγρότης που συμμετείχε σε διαμαρτυρία στον αυτοκινητόδρομο Α12.
Στην Πολωνία, οι αγρότες σχεδιάζουν να αποκλείσουν δρόμους έως και σε 250 σημεία για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια της Ε.Ε. όσον αφορά τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καθώς και για τις ανεξέλεγκτες, όπως τις χαρακτήρισαν οι διοργανωτές, εισαγωγές τροφίμων από τη γειτονική Ουκρανία.
Η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή νέων περιβαλλοντικών ρυθμίσεων προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις πέρυσι, με τις κινητοποιήσεις των αγροτών να οδηγούν στην αποδυνάμωση των αρχικών προτάσεων σχετικά με το νόμο για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος ή την ψηφοφορία και την απόρριψη ενός σχεδίου για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων κατά 50% μέχρι το 2030.
Τα ακροδεξιά κόμματα προσπάθησαν επίσης να αξιοποιήσουν την αντίδραση των αγροτών κατά των ευρωπαϊκών νόμων για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των επιδοτήσεων, κάτι το οποίο αναμένεται να φανεί και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Ο στρατηγικός διάλογος της Ε.Ε. θα συμπεριλαμβάνει αγρότες, συνεταιρισμούς, αγροτικές επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με στόχο την δημιουργία μιας σειράς συμπερασμάτων έως το καλοκαίρι. Περίπου 30 εκπρόσωποι του γεωργικού τομέα και του ακαδημαϊκού κόσμου συμμετείχαν στην τελετή έναρξης την περασμένη Πέμπτη.
«Πρόκειται για μια πολύ δυναμική κίνηση. Παρ’ όλα αυτά, το πόσο ισχυρή είναι και πόσο αντίκτυπο θα έχει θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο αυτού του στρατηγικού διαλόγου», δήλωσε την Τρίτη στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Γεωργίας της Ιρλανδίας Τσάρλι ΜακΚόναλογκ. Ο ίδιος υπογράμμισε πως «ο σεβασμός και η αναγνώριση του έργου που επιτελούν οι αγρότες πρέπει να έχει αντίκτυπο και στην ανάπτυξη της πολιτικής μας».
Σημειωτέον πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δαπανήσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (2,7 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μέτρα που σχετίζονται με την κρίση για τη στήριξη των γεωργίας από το 2014 και έχει διαθέσει περισσότερα από 260 δισεκατομμύρια ευρώ στο τεράστιο γεωργικό ταμείο της για την περίοδο 2023-2027, περίπου το ένα τρίτο του κοινού προϋπολογισμού της ΕΕ.
Διαβάστε ακόμη
Ποιες φορολογικές δηλώσεις θα συμπληρώνει και θα υποβάλει από μόνη της η Eφορία
Μυτιληναίος: Στόχος το 30% στην αγορά ηλεκτρισμού έως το 2026 – Kοντράρει τη ΔΕΗ στα μερίδια αγοράς
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ