search icon

Bloomberg

Σε χαμηλό τριών ετών ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης – Προδιαγράφεται η μείωση των επιτοκίων

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε δύο ή τρεις ακόμη μειώσεις της ΕΚΤ φέτος, καθώς και σε πρόσθετα βήματα το 2025 - Eurostat: Στο 3,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο – Στο 2,2% στην Ευρωζώνη (πίνακες)

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2021 – ενισχύοντας τα επιχειρήματα για μια ακόμη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν τον Αύγουστο, ανακοίνωσε η Eurostat την Παρασκευή. Αυτό ήταν σημαντικά χαμηλότερο από το 2,6% του Ιουλίου και αντιστοιχούσε στη μέση εκτίμηση των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει ευμετάβλητα στοιχεία όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, υποχώρησε επίσης στο 2,8% μετά από τρεις μήνες στο 2,9%, όπως προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Τα θετικά νέα για τον πληθωρισμό θα συμβάλουν στη διατήρηση του αισιόδοξου κλίματος που διαφάνηκε στην ετήσια συνάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο Τζάκσον Χολ την περασμένη εβδομάδα, με τον πρόεδρο Τζερόμ Πάουελ να ενώνει τη φωνή του με τους αξιωματούχους της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας και να σηματοδοτεί με σαφήνεια ότι τα επιτόκια οδεύουν προς μείωση.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε δύο ή τρεις ακόμη μειώσεις της ΕΚΤ φέτος, καθώς και σε πρόσθετα βήματα το 2025. Η μείωση-ορόσημο του Ιουνίου άρχισε να χαλαρώνει την άνευ προηγουμένου επιχείρηση σύσφιξης που εξαπολύθηκε για να τιθασευτεί η εκτίναξη των τιμών που κορυφώθηκε στο 10,6% τον Οκτώβριο του 2022.

«Είναι σχεδόν βέβαιη η μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο», δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή στην τηλεόραση του Bloomberg η επικεφαλής της NatWest Markets, Imogen Bachra, υπεύθυνη για την οικονομική στρατηγική και τις αγορές. «Νομίζω ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα λάβουμε σήμερα το πρωί και τους επόμενους δύο μήνες θα διαμορφώσουν το σκηνικό για μία ακόμη πρόσθετη μείωση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους».

Αλλά ενώ ο επικεφαλής της πορτογαλικής κεντρικής τράπεζας Μάριο Σεντένο χαρακτήρισε «εύκολη» την απόφαση του Σεπτεμβρίου να μειώσει τα επιτόκια καταθέσεων στο 3,5% από 3,75%, οι τελευταίες ημέρες έφεραν προειδοποιήσεις από σημαίνοντες αξιωματούχους ότι η μάχη τους με τις τιμές παραμένει ατελής.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ίζαμπελ Σνάμπελ παρέδωσε το τελευταίο νωρίτερα μέσα στην ημέρα, λέγοντας σε ομιλία του ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού εξακολουθούν να υφίστανται -ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών- και ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα.

«Δεδομένου ότι η πορεία επιστροφής στη σταθερότητα των τιμών εξαρτάται από μια σειρά κρίσιμων παραδοχών, η πολιτική θα πρέπει να προχωρήσει σταδιακά και με προσοχή», δήλωσε η ίδια στο Ταλίν της Εσθονίας. «Ο ρυθμός χαλάρωσης της πολιτικής δεν μπορεί να είναι μηχανικός. Πρέπει να στηρίζεται σε δεδομένα και αναλύσεις».

Η ανακοίνωση της Παρασκευής από τη Eurostat αποκάλυψε ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, ο οποίος ωθείται υψηλότερα από τις απότομες αυξήσεις στις αμοιβές των εργαζομένων, επιταχύνθηκε στο 4,2%. Η ΕΚΤ βλέπει την αύξηση των τιμών να επιστρέφει στον στόχο του 2% στο τέλος του 2025, αλλά προβλέπει σκαμπανεβάσματα στην πορεία.

Η πρόβλεψη αυτή στηρίζεται στη συγκράτηση της αύξησης των μισθών, στην απορρόφηση μέρους της αύξησης των μισθών από τα εταιρικά κέρδη και στη μείωση του κόστους ανά μονάδα προϊόντος από την υψηλότερη παραγωγικότητα. Ενώ τα στοιχεία για την παραγωγικότητα του δεύτερου τριμήνου απογοήτευσαν, οι μισθολογικές αυξήσεις που συμφωνήθηκαν μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων ήταν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Τα ξεχωριστά στοιχεία της Παρασκευής, ωστόσο, υποδηλώνουν περαιτέρω συμπίεση της αγοράς εργασίας, καθώς η ανεργία στην ευρωζώνη υποχώρησε απροσδόκητα στο 6,4%.

Αυτό μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη μιας οικονομίας της οποίας η δυναμική στις αρχές του έτους έχει εξασθενήσει τελευταία – ενισχύοντας τα επιχειρήματα ορισμένων φορέων χάραξης πολιτικής για μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου. Άλλοι, ωστόσο, παραμένουν σταθερά επικεντρωμένοι στον πληθωρισμό.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και δεν πρέπει να μειώσουμε τα επιτόκια πολιτικής πολύ γρήγορα», δήλωσε αργά την Πέμπτη ο πρόεδρος της Bundesbank Γιόακιμ Νάγκελ.
Ενώ ο στόχος μας για το 2% είναι ορατός, δεν τον έχουμε επιτύχει».

Διαβάστε ακόμη 

Η ώρα των raters – Ποιοι και πότε θα βαθμολογήσουν εκ νέου την ελληνική οικονομία

Προς ρεκόρ στον τουρισμό – Άγγιξαν τα 21 εκατ. οι διεθνείς αφίξεις στο 7μηνο του 2024 (pic)

Α. Σιάμισιης: «Κληρώνει» σε ένα εξάμηνο η τύχη των ερευνητικών γεωτρήσεων σε Ιόνιο – Κρήτη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version