Ο ελβετικός πληθωρισμός διατηρήθηκε απροσδόκητα σε χαμηλό τετραετίας, απόδειξη των αδύναμων πιέσεων που οδήγησαν την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας να μειώσει τα επιτόκια πιο κοντά στο μηδέν τον περασμένο μήνα.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Μάρτιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ανακοίνωσε την Πέμπτη η στατιστική υπηρεσία της Ελβετίας. Αυτό αντιστοιχεί στην ανάγνωση του Φεβρουαρίου και υπολείπεται της μέσης εκτίμησης 0,4% σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.
Ο πληθωρισμός συγκρατήθηκε από το κόστος των ξενοδοχείων, των ταξί και των καυσίμων, σύμφωνα με την κυβερνητική υπηρεσία. Ο βασικός δείκτης – ο οποίος εξαιρεί τα φρέσκα και εποχιακά προϊόντα καθώς και την ενέργεια – διατηρήθηκε στο 0,9%.
Ο Μάρτιος ήταν ο έβδομος συνεχόμενος μήνας με πληθωρισμό κάτω του 1% σε μια χώρα που έχει ιστορικό αδύναμης αύξησης των τιμών καταναλωτή. Η SNB αναμένει ότι ο μέσος όρος του θα είναι μόλις 0,4% φέτος και ο πρόεδρος Μάρτιν Σλέγκελ επισήμανε ότι θα μπορούσε να πέσει ακόμη και κάτω από το μηδέν.
Η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει το κόστος δανεισμού κατά 150 μονάδες βάσης σε πέντε βήματα, το πιο πρόσφατο τον περασμένο μήνα. Διατηρεί πλέον -στο 0,25%– το χαμηλότερο σημείο αναφοράς μεταξύ των 10 πιο εμπορεύσιμων νομισμάτων στον κόσμο.
Η πρόσφατη αποδυνάμωση του φράγκου αναμένεται να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, ανεβάζοντας τις τιμές των εισαγωγών. Όμως η πτώση αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί προσωρινή, εάν οι ροές καταφυγίων στο νόμισμα επαναληφθούν – όπως είναι τυπικό σε περιόδους γεωπολιτικής αβεβαιότητας.
Ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή στην Ελβετία αναμένεται να παραμείνει χαμηλός, επίσης επειδή η πτώση ενός βασικού δείκτη αναφοράς για τα ενυπόθηκα δάνεια θα μπορούσε να προκαλέσει μειώσεις ενοικίων.
Στο 2,2% τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ που περιβάλλει την Ελβετία είναι σημαντικά ταχύτερος από ό,τι στην οικονομία των Άλπεων. Με βάση το εναρμονισμένο μέτρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Ελβετοί είδαν πρόοδο 0,1% την περίοδο αυτή.
Διαβάστε ακόμη
Έρευνα: «Αργοσβήνουν» τα εμπορικά μικρομάγαζα και «εξαφανίζονται» τα ελληνικά προϊόντα (πίνακες)
H Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να ακυρώσουν «αμέσως» τους αμοιβαίους δασμούς – Yπόσχεται αντίμετρα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα