Πτώση για 12ο συνεχόμενο μήνα σημείωσαν οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων που υποχώρησαν για τον Μάρτιο φτάνοντας στο -20,5% από τα ιστορικά υψηλά που είχαν φτάσει στην αρχή του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), ο δείκτης τιμών των τροφίμων διαμορφώθηκε στις 126,9 μονάδες τον Μάρτιο από 129,7 μονάδες τον Φεβρουάριο, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Ο πληθωρισμός των τροφίμων συνέχισε να ανεβαίνει σε πολλές χώρες, καθώς τα φθηνότερα προϊόντα αντισταθμίζονται από άλλα κόστη, όπως η ενέργεια, η εργασία, η μεταφορά και η επεξεργασία. Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές τροφίμων, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την αδυναμία του τοπικού νομίσματος, δήλωσε ο Μαξίμο Τορέρο, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, ανέφερε σε δήλωσή του. Αλλά οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται και στις πλουσιότερες χώρες, ασκώντας πίεση στις κυβερνήσεις να αντιδράσουν.
Προειδοποίηση ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία – «Κάτι πρόκειται να εκραγεί»
Ένα συνδυασμός ενίσχυσης της αποθεμάτων, της μείωσης της ζήτησης για τις εισαγωγές και η παράταση της συμφωνίας για εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας συνετέλεσαν στην πτώση του Μαρτίου, ανέφερε η FAO.
Ανά κατηγορίες τροφίμων, πτώση σημειώθηκε στα δημητριακά (-5,6%), τα γαλακτομικά προϊόντα (-0,8%) και τα φυτικά έλαια (-3%), ενώ άνοδο κατέγραψαν η ζάχαρη (+1,5%) και οι τιμές του κρέατος (+0,8%).
Η τιμή της ζάχαρης έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2016 λόγω των ανησυχιών για μείωση της παραγωγής σε Ινδία, Ταϊλάνδη και Κίνα.
Άνοδος στα δημητριακά
Σε ξεχωριστή έκθεση για την προσφορά και ζήτηση δημητριακών, η FAO αύξησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή σίτου το 2023, που έχει σταθεροποιηθεί τώρα στους 786 εκατ. τόνους — 1,3% κάτω από το επίπεδο του 2022, παρά ταύτα η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή ρεκόρ.
Η FAO αύξησε επίσης την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2022 στα 2,777 δισ. τόνους, μόλις 1,2% κάτω σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά. Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού το 2022/23 έφθασε τους 516 εκατ. τόνους, 1,6% κάτω από τη σοδειά ρεκόρ του 2021/22.
Η παγκόσμια κατανάλωση δημητριακών την περίοδο 2022/23 ήταν στα 2,779 δισ. τόνους, ανέφερε η FAO, 0,7% κάτω. Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών μέχρι το κλείσιμο των περιόδων 2022/2023 αναμένεται να μειωθούν κατά 0,3% από τα αρχικά επίπεδά τους στα 850 εκατ. τόνους.
Διαβάστε ακόμη:
Νέα πρόσωπα το 50% των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας -Η «ακτινογραφία» των ψηφοδελτίων
ΓΣΕΕ: Tι ισχύει για τις αργίες του Πάσχα – Ποιες μέρες είναι ημιαργίες