search icon

Bloomberg

Σε χαμηλό 4ετίας οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startups (γράφημα)

Η Ευρώπη, όπως αναφέρει το στέλεχος της Atomico, Τομ Γουεχάιμερ, έχει ευκαιρία δημιουργίας αποκλειστικής και σταθερής βάσης ευρωπαϊκών κεφαλαίων για τη στήριξη του κλάδου

Οι ξένες επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startups τεχνολογίας έχουν μειωθεί σε χαμηλό τετραετίας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας venture capital, Atomico.

Η υποχώρηση αυτή οφείλεται ως επί το πλείστον στην υποχώρηση των μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων όπως Tiger Global, Coatue Management και SoftBank Group Corp, οι οποίες τα τελευταία χρόνια είχαν χρηματοδοτήσει τις εταιρείες αυτές με ποσά-ρεκόρ.

Το 2021, αυτά τα «διασταυρούμενα» funds τα οποία επενδύουν τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, είχαν προβεί σε 82 νέες επενδύσεις στην Ευρώπη. Φέτος, όμως, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στις 4. 

«Παρατηρήσαμε μία δραματική υποχώρηση. Σχεδόν μία παύση της δραστηριότητάς τους», ανέφερε το στέλεχος της Atomico, Τομ Γουεχάιμερ. 

Οι κινήσεις των VCs έχουν περιοριστεί παντού για τις πιο καθιερωμένες νεοφυείς επιχειρήσεις, περιορισμένες από την άνοδο των επιτοκίων και τις υποτονικές αγορές.

Η έκθεση εκτιμά πως η Ευρώπη θα προσελκύσει 45 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις τεχνολογίας το 2023, «απότομη πτώση» όπως την χαρακτηρίζει από τα $82 δισ. του 2022. 

Η μείωση αυτή γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στις εταιρείες οι οποίες βρίσκονται σε αναπτυξιακό στάδιο. Σύμφωνα με την έκθεση, τα βορειοαμερικανικά funds αποτελούσαν το 25% του συνόλου των επενδύσεων προς τις ευρωπαϊκές startups αυτές το 2023, από το αντίστοιχο 39% του 2021. Όπως σημειώνει το Bloomberg, η έρευνα δεν συμπεριλαμβάνει τις νεοφυείς επιχειρήσεις στη βιοτεχνολογία, τις επενδύσεις σε εταιρικά ομόλογα και τις δευτερογενείς συναλλαγές.

Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση διαπίστωσε πως η Ευρώπη δημιουργεί περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις σε σχέση με τις ΗΠΑ, ενώ φιλοξενεί και περισσότερους «εξειδικευμένους επαγγελματίες τεχνητής νοημοσύνης». 

Παράλληλα, τόνισε πως περισσότερες νεοφυείς εταιρείες θα είναι έτοιμες για αρχική δημόσια προσφορά (ΙΡΟ) ή εξαγορά το 2024 σε σχέση με το σύνολο της περασμένης πενταετίας.

Πολλές από αυτές δεν έχουν τα ξένα κεφάλαια τα οποία έρεαν ελεύθερα τα τελευταία χρόνια, κάτι το οποίο «αναδεικνύει την ανάγκη δημιουργίας μίας αποκλειστικής και σταθερής βάσης ευρωπαϊκών κεφαλαίων, αφού υπάρχουν τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες», όπως συμπλήρωσε ο Γουεχάιμερ.

Διαβάστε ακόμη:

Η Ελλάδα αναμένει το χρησμό της Fitch Ratings για νέα αναβάθμιση

Όμιλος Ηρακλής: Έκρηξη πράσινων επενδύσεων πάνω από 600 εκατ. έως το 2027

Μυτιληναίος: Τεράστιο το κόστος της ενεργειακής μετάβασης για τη βιομηχανία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version