Ο πληθωρισμός της Ιταλίας υποχώρησε σε χαμηλό 14 μηνών τον Ιούνιο, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε αύξηση της τάξης του 6,7% σε ετήσια βάση. Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα ο πληθωρισμός είχε σκαρφαλώσει στο 8%.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η επιβράδυνση της αύξησης των τιμών των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και το φθηνότερο κόστος μεταφοράς συνέβαλαν στη μείωση του γενικού ρυθμού αύξησης.
Στα στοιχεία για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα έρθουν να προστεθούν τα στοιχεία και για άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες τα οποία αναμένεται να δημοσιευθούν τις επόμενες ημέρες. Με το ποσοστό της Ιταλίας να βρίσκεται πολύ πάνω από τον στόχο του 2%, τα περιθώρια εφησυχασμού για τηνΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα(ΕΚΤ) είναι μάλλον περιορισμένα επισημαίνει το πρακτορείο.
Το πιο ανησυχητικό για τους αξιωματούχους θα είναι μια πιθανή επιτάχυνση της υποκείμενης αύξησης των τιμών που αναμένεται στην έκθεση της Παρασκευής για την Ευρωζώνη. Η ανησυχία τους είναι ότι ο πληθωρισμός θα εδραιωθεί στην οικονομία εν μέσω απαιτήσεων για μισθολογικές αυξήσεις.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας την Τρίτη στην ετήσια σύσκεψη με τους συναδέλφους της, έδειξε ότι δεν ρισκάρει. «Αν και επί του παρόντος δεν βλέπουμε ένα σπιράλ μισθών-τιμών ή μια αποδυνάμωση των προσδοκιών, όσο περισσότερο παραμένει ο πληθωρισμός πάνω από τον στόχο, τόσο μεγαλύτεροι γίνονται οι κίνδυνοι αυτοί», είπε. «Αν δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στις προοπτικές, θα συνεχίσουμε την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο».
Αυτή η προοπτική περαιτέρω σύσφιγξης προκάλεσε αντιδράσεις από τους δύο αναπληρωτές πρωθυπουργούς της Ιταλίας, οι οποίοι είναι και επικεφαλής κομμάτων του συνασπισμού της Τζόρτζια Μελόνι. Πιο καυστικός ήταν ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος δήλωσε ότι η πολιτική της ΕΚΤ είναι «ανόητη και επικίνδυνη». Η ίδια η Μελόνι χαρακτήρισε τις ενέργειες της κεντρικής τράπεζας «απλοϊκές».
Διαβάστε ακόμη
Φορολοταρία: Οι τυχεροί λαχνοί του Μαΐου
Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Όλα ανοιχτά για την αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ