H κρίση στην οποία περιδινίζονται οι ευρωπαϊκές αγορές ακινήτων από τότε που το κόστος δανεισμού αυξήθηκε κατακόρυφα επιδεινώθηκε στις αρχές του έτους, καθώς το ποσό των αγορών έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011.
Το σύνολο των 34,5 δισ. ευρώ του α’ τριμήνου ήταν μειωμένο κατά 26% σε σύγκριση με τα ήδη υποτονικά επίπεδα ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η MSCI Real Assets.
Αυτό σηματοδότησε την έβδομη συνεχόμενη τριμηνιαία πτώση, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων συνεχίζει να δημιουργεί χάσμα μεταξύ των προσδοκιών των αγοραστών και των πωλητών για τις τιμές.
Τα γραφεία, δη το μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων, ηγήθηκαν των μειώσεων το α’ τρίμηνο, με τον όγκο να μειώνεται κατά 45%. Τα στοιχεία για το Παρίσι ήταν ιδιαίτερα δυσοίωνα. Η Πόλη του Φωτός κατέγραψε το χειρότερο τρίμηνο της ιστορίας της σε πωλήσεις γραφείων, με μόλις οκτώ συμφωνίες συνολικής αξίας κάτω των 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Τα υψηλότερα επιτόκια προκάλεσαν απότομη διόρθωση στα ευρωπαϊκά ακίνητα, η οποία επιδεινώνεται από τις μεταβαλλόμενες εργασιακές συνήθειες και τις αυξανόμενες περιβαλλοντικές απαιτήσεις που επιβαρύνουν ιδιαίτερα τα παλαιότερα κτίρια γραφείων.
Παρ’ όλα αυτά, με τα επιτόκια να αναμένεται να μειωθούν εντός ολίγων μηνών τώρα που ο πληθωρισμός υποχωρεί, πολλοί επίδοξοι πωλητές επιμένουν να ελπίζουν ότι οι τιμές θα αρχίσουν να ανακάμπτουν σύντομα.
«Μετά από ένα πολύ αργό 2023, υπήρχαν ελπίδες ότι οι ευρωπαϊκές επενδύσεις σε ακίνητα θα άρχιζαν να ανακάμπτουν το α’ τρίμηνο του 2024», δήλωσε ο επικεφαλής έρευνας για τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία της MSCI, Τομ Λίχι, στο Bloomberg.
«Όμως η συνεχιζόμενη και μερικές φορές επώδυνη αναπροσαρμογή στο τέλος των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων σημαίνει ότι η αγορά παραμένει ένα δύσκολο μέρος για συναλλαγές», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Ενώ οι περισσότεροι πωλητές παρέμειναν προσκολλημένοι στις οπισθοβαρείς λογιστικές τους αξίες και αντιστάθηκαν στις μειώσεις των τιμών, ορισμένοι δεν είχαν άλλη επιλογή λόγω της ωρίμανσης των δανείων τους.
Αυτό σταδιακά δημιούργησε αρκετά στοιχεία, εξαναγκάζοντας τις τιμές σε μείωση και δημιουργώντας προσδοκίες ότι η αγορά θα βρει σύντομα ένα κατώτατο όριο τη στιγμή που οι όγκοι πωλήσεων θα αρχίσουν να αυξάνονται.
Πάραυτα, η αβεβαιότητα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων παρέτεινε τις αναντίστοιχες προσδοκίες, με ορισμένους πωλητές να είναι πλέον σίγουροι ότι οι τιμές θα ανακάμψουν, ακόμη και όταν οι προσφορές εξακολουθούν να αντανακλούν το αυξημένο κόστος δανεισμού.
Η ανάλυση της MSCI διαπίστωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα χάσμα 20% μεταξύ των ζητούμενων τιμών για τα γραφεία του Λονδίνου και των τιμών των ολοκληρωμένων, πια, συμφωνιών μεταξύ αγοραστών και πωλητών.
Διαβάστε ακόμη:
Χαμηλές οι εισροές νέων «κόκκινων» δανείων – Τα όπλα των τραπεζών και τα σχέδια έως το 2026
Γιατί η Epsilon Net έγινε πολύφερνη νύφη – Τι φέρνει η συμμαχία Ι. Μίχου, ΕΤΕ, General Atlantic
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ