Η κυβέρνηση της Νορβηγίας σχεδιάζει να αποσύρει φέτος από το κρατικό ταμείο πλούτου της χώρας το μεγαλύτερο ποσό που έχει ποτέ αποσυρθεί στην ιστορία του και να συνεχίσει να αποσύρει τεράστια ποσά και το επόμενο έτος προκειμένου να αντιμετωπίσει το «σοβαρό πλήγμα» που προκάλεσε η κρίση από την πανδημία του Covid.
Η πλουσιότερη οικονομία της Σκανδιναβίας εκτιμά ότι το διαρθρωτικό (εκτός πετρελαίου) δημοσιονομικό έλλειμμα θα αυξηθεί στο 3,9% φέτος, σε σχέση με το 2,9% το 2019. Το 2021 το έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 3%, όπως ανακοίνωσε σήμερα.
Οι αποσύρσεις από το ταμείο αναμένεται να ανέλθουν στο ιστορικό υψηλό των 433 δισ. κορόνων (46 δισ. δολαρίων) φέτος και στα 371 δισ. κορόνες το 2021. Οι αντίστοιχες αναλήψεις από το ταμείο το 2019 ανήλθαν στα 229 δισ. κορόνες.
“Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει το πιο σοβαρό πλήγμα στη νορβηγική οικονομία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιαν Τορε Σάνερ σε δήλωσή του.
“Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι η Νορβηγία θα βγει από αυτή την κρίση στην καλύτερη δυνατή θέση, αλλά και για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να πληρώσουν οι νεότερες γενιές τον λογαριασμό”, πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση αναμένει ότι το ΑΕΠ της ηπειρωτικής χώρας, θα συρρικνωθεί κατά 3,1% φέτος πριν αυξηθεί κατά 4,4% το 2021.
«Η οικονομική δραστηριότητα έχει ανακάμψει τους τελευταίους μήνες, αλλά παραμένουν πολλές αβεβαιότητες», δήλωσε ο Σανερ. «Αν και η ανάκαμψη ήταν ταχύτερη από ό, τι προβλέψαμε τον Μάιο, το επίπεδο της είναι πιθανό να παραμείνει χαμηλότερο από το κανονικό για μεγάλο χρονικό διάστημα.»
Η Νορβηγία αντιμετωπίζει μια πιο ήπια ύφεση από ό,τι το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ταμείο των 1,1 τρισ. δολαρίων, το οποίο δίνει στην κυβέρνηση το περιθώριο να αυξήσει τα προγράμματα στήριξης της οικονομίας χωρίς να καταφεύγει στις αγορές ομολόγων.
H χώρα που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Δυτικής Ευρώπης βασίζεται στο ταμείο για την κάλυψη ελλειμμάτων προϋπολογισμού και φέτος πραγματοποίησε αναλήψεις χωρίς προηγούμενο με αποτέλεσμα το ταμείο να αναγκαστεί να προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις assets για την κάλυψη των χρηματικών αναγκών της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα εισαγάγει «ευρείες μειώσεις φόρου εισοδήματος», καθώς και μέτρα για την αύξηση του εργατικού δυναμικού, τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και την περαιτέρω διαφοροποίηση της οικονομίας για να μειώσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο.