search icon

Bloomberg

Σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη οι τραπεζίτες συνεχίζουν να χρυσοπληρώνονται

Το κρατικό ταμείο επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας προσελκύει στελέχη με δυσθεώρητους μισθούς - Η προσπάθεια του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για τη μετατροπή του βασιλείου σε παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο συμπεριλαμβάνει πακτωλό επενδύσεων και κοινωνικές αλλαγές

Tη στιγμή που η παγκόσμια οικονομική κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με απολύσεις και χαμηλότερα μπόνους, οι θέσεις και οι αποδοχές των τραπεζιτών σε μία γωνιά του πλανήτη παραμένουν αυξημένες.

Η δραματική άνοδος των τραπεζικών μισθών στη Σαουδική Αραβία οφείλεται ως επί το πλείστον στον επεκτατικό ζήλο του Πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (MBS), ο οποίος φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να μετατρέψει την οικονομία της χώρας σε νέα παγκόσμια δύναμη του χρηματοοικονομικού κλάδου.

«Χρυσοί» μισθοί

Οργανισμοί όπως το κρατικό ταμείο επενδύσεων το οποίο διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των $600 δισ. προχωρούν σε πακτωλό προσλήψεων, προσελκύοντας στελέχη ξένων εταιρειών που εδρεύουν στη χώρα. Οι τράπεζες της Wall Street προσπαθούν, επίσης, να επεκταθούν, λόγω των υποσχέσεων των ρυθμιστικών αρχών για deals τα οποία συνδέονται με την ευρύτερη προσπάθεια της οικονομικής μεταρρύθμισης της χώρας.

Παρ’ όλα αυτά, οι αυστηροί κανονισμοί και η προοπτική ενός μονότονου τρόπου ζωής στο Ριάντ περιορίζουν την προθυμία των στελεχών για μετοίκηση στη χώρα της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα, υπάρχει έλλειψη στον αριθμό εγχώριων υπαλλήλων, κάτι το οποίο δημιουργεί αυξημένο ανταγωνισμό για ικανούς εργαζομένους και αυξάνει τους μισθούς, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σύμφωνα με τη Recruit Hays Plc., μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών τραπεζιτών στη Σαουδική Αραβία θα μπορούσαν να έχουν μισθούς 20% μεγαλύτερους από τους αντίστοιχους στα χρηματοοικονομικά κέντρα της Δύσης. Τα στελέχη τα οποία μετοικούν στο βασίλειο από το γειτονικό Ντουμπάι ζητούν 20%-25% μεγαλύτερους μισθούς, βάσει έρευνας της εταιρείας αναζήτησης εργατικού δυναμικού Mark Williams, με τους πολύπειρους εργαζομένους να ζητούν ακόμη περισσότερα.

Σύμφωνα με το στέλεχος της Citigroup, Κάρμεν Χαντάντ, η Σαουδική Αραβία «είναι σαν την Κίνα πριν από δύο δεκαετίες. Η ανάπτυξη της χώρας όμως προκαλεί προβλήματα όπως τις ελλείψεις στον τομέα των χρηματοοικονομικών».

Οι μισθοί για θέσεις αντιπροέδρων, οι οποίες αποτελούν μία μέση κατάσταση για τα στελέχη τα οποία διανύουν την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους, κυμαίνονται στα $225.000 με $255.000 στη Σαουδική Αραβία, 10% υψηλότερες από τις αντίστοιχες του Λονδίνου. Σημειωτέον πως τα μπόνους συνήθως αποτελούν το 100% του μισθού ενός τραπεζίτη.

Οι ειδικοί τονίζουν, παράλληλα, πως ορισμένα στελέχη με προϋπηρεσία μπορούν να προσληφθούν σε καλύτερες θέσεις με καλύτερους μισθούς, ενώ οι εργαζόμενοι στη Σαουδική Αραβία δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος. 

Ο MBS έχει υπογραμμίσει πως εάν οι ξένες εταιρείες θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα, πρέπει να έχουν φυσική παρουσία σε αυτή. Σύμφωνα με νέο κανονισμό, οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να προσλαμβάνουν και συγκεκριμένο ποσοστό Σαουδαράβων πολιτών.

Το κρατικό ταμείο επενδύσεων, γνωστό και ως PIF, έχει προχωρήσει σε πληθώρα προσλήψεων τη στιγμή που προσπαθεί να «απογαλακτίσει» τη χώρα από τους υδρογονάνθρακες. Πλέον, απασχολεί 2.000 άτομα, σε σχέση με τα 40 που απασχολούσε πριν από περίπου μία δεκαετία. Το PIF έχει προσελκύσει τους πιθανούς εργαζομένους με αύξηση 30% των τρεχόντων μισθών τους, αν και έχει θέσει πλαφόν στο συγκεκριμένο ποσοστό για να ελέγξει, κάπως, τα πράγματα. Τα περισσότερα πακέτα, όμως, συμπεριλαμβάνουν προνόμια όπως δωρεάν στέγαση, δίδακτρα σχολείων για τα παιδιά, δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια και αφορολόγητο εισόδημα.

Οι εργαζόμενοι τους οποίους έχει «βάλει στο μάτι» το PIF είναι έμπειρα στελέχη εταιρειών όπως Goldman Sachs και HSBC.

Η αλλαγή αυτή των στελεχών προσφέρει τη δημιουργία ενός δικτύου διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των πελατών και των managers αλλά υποδεικνύει και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές εταιρείες του εξωτερικού οι οποίες προσπαθούν να εισέλθουν στην καθ’ όλα «κλειστή» αγορά.

Οι ξένες αυτές εταιρείες ξεκίνησαν την προσπάθεια επέκτασής στους στο βασίλειο μετά από την πρόσφατη αλλαγή πορείας πέραν των υδρογονανθράκων την οποία προώθησε ο MBS και τον πακτωλό νέων επενδύσεων σε διαφοροποιημένους κλάδους της οικονομίας και των επιχειρήσεων. 

Διαφορετικός τρόπος ζωής

Για τη διευκόλυνση της μετοίκησης των στελεχών οι οποίοι στο παρελθόν μετακινούνταν μεταξύ του Ντουμπάι και του Ριάντ, η κυβέρνηση του MBS προσπαθεί να χαλαρώσει περαιτέρω τους αυστηρούς κανόνες ένδυσης και φυλετικής διάκρισης. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί ξένοι εργαζόμενοι διστάζουν να μετακομίσουν σε ένα μέρος το οποίο δε διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές, την κοινωνική ζωή και το αλκοόλ στα οποία έχουν συνηθίσει. Σύμφωνα με το Bloomberg, πολλοί αλλοδαποί εργαζόμενοι παραπονιούνται αφού θεωρούν το Ριάντ μία βαρετή πόλη στη μέση της ερήμου χωρίς επιλογές για διασκέδαση.

Πολλά στελέχη προτιμούν να μένουν στο Ντουμπάι αντί να μεταφέρουν τις οικογένειές τους στο Ριάντ. Σύμφωνα με τραπεζίτη της Credit Suisse στο Ντουμπάι, δεν αποδέχθηκε πρόταση από το PIF μετά από την εξαγορά της τράπεζας από τη UBS, λόγω του απογοητευτικού τρόπου ζωής στην πόλη.

Παράλληλα, πολλοί δε θέλουν να μετοικήσουν σε μία απρόβλεπτη, αυταρχική χώρα η οποία συχνά έχει βρεθεί στο στόχαστρο διπλωματικών σκανδάλων όπως τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι αλλά και κατηγοριών από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη φυλάκιση και την τιμωρία ακόμα και ειρηνικών αντιφρονούντων.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Arab Gulf States Institute της Ουάσινγκτον, Ρόμπερτ Μογκιελνίκι, «η μετατροπή της πόλης σε ένα αξιόπιστο χρηματοοικονομικό κέντρο θα πάρει χρόνο. Οι εταιρείες των χρηματοοικονομικών και τα στελέχη τους θέλουν να γνωρίζουν πως οι μεταρρυθμίσεις και η οικονομική αναδιάρθρωση της χώρας θα συνθέσουν ένα μακροπρόθεσμα ευνοϊκό κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον».

Το βασίλειο έχει κατασκευάσει ένα επιχειρηματικό κέντρο στο Ριάντ το οποίο κόστισε $10 δισεκατομμύρια, με ονομασία King Abdullah Financial District και το οποίο δείχνει, πια, σημάδια ζωής μετά από πολυετή απουσία εργαζομένων.

Η τεράστια επιχειρηματική ζώνη αυτή στα βόρεια της πρωτεύουσας είναι γεμάτη με ουρανοξύστες και φιλοξενεί εταιρείες όπως Alibaba Group Holding Ltd., τοπικές τράπεζες ενώ γραφεία πρόκειται να ανοίξει σύντομα και η Goldman Sachs.

Πολλές είναι και οι εταιρείες οι οποίες δεν επιλέγουν την πρόσληψη νέων μεγαλοστελεχών. Η Morgan Stanley αναβάθμισε τον CEO των γραφείων της στη Σαουδική Αραβία, Αμπντουλαζίζ Αλ Ατζάτζι σε επικεφαλή της περιοχής της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ενώ η Lazard Ltd. προχώρησε σε παρόμοια κίνηση με μία από τις πιο έμπειρες τραπεζίτες του βασιλείου, Σάρα Αλ Σουχάιμι. 

Τέλος, το βασίλειο έχει πολλάκις τονίσει πως οι ξένες εταιρείες θα πρέπει να ανοίξουν τα κεντρικά τους γραφεία στην πόλη μέχρι του χρόνου, αλλιώς κινδυνεύουν να απολέσουν πελάτες. 

Διαβάστε ακόμη

Κίνητρα για να γίνουν «bankable» 100.000 ελληνικές επιχειρήσεις

Νίκος Βαρβέρης: Το Interni «χρύσωσε» ξανά τη Moda Bagno (pics) 

Αυτά είναι τα ακριβότερα μπουκάλια Jack Daniel’s στον κόσμο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version