Η Kριστίν Λαγκάρντ θα προσπαθήσει να αποτρέψει την επανεμφάνιση της κρίσης του 2008, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκαλύψει τελικά το πώς θα αντιδράσει για την προστασία της οικονομίας της ευρωζώνης.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ αποτελεσματικά – και κατ ‘εξαίρεση – προανήγγειλε δράση αυτή την εβδομάδα, όταν είπε στους ευρωπαίους ηγέτες ότι η ευρωζώνη κινδυνεύει από ένα οικονομικό σοκ παρόμοιο με αυτό που προκάλεσε η κρίση της τελευταίας δεκαετίας, εκτός εάν δράσουν άμεσα.
Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα διαδραματίσει τον ρόλο της. Ωστόσο, δεν έχει τα ίδια περιθώρια μείωσης επιτοκίων όπως η FED ή η Τράπεζα της Αγγλίας, υποχρεώνοντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να είναι πιο δημιουργικοί με ένα πακέτο κινήτρων αρκετά τολμηρό ώστε να ενισχύσουν την οικονομία της ευρωζώνης και να την θωρακίσουν από την πανδημία.
Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΚΤ είναι να πείσει εταιρείες, νοικοκυριά και χρηματοπιστωτικές αγορές πως είναι πρόθυμη και ικανή να προσφέρει ουσιαστική υποστήριξη. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Λαγκάρντ τέσσερις μόλις μήνες μετά την ανάληψη ηγεσίας. Η απόφαση περιπλέκεται από την πτώση στα χρηματιστήρια που συνεχίστηκε μετά και τις ανακοινώσεις Τραμπ για απαγόρευση των ταξιδιών από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ.
Η συνεδρίαση του Μαρτίου μπορεί να καθορίσει την προεδρία Λαγκάρντ , λέει ο Frederik Ducrozet, στρατηγικός αναλυτής της Banque Pictet & Cie στη Γενεύη. «Η αξιοπιστία παραμένει το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ΕΚΤ». Η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει την απόφασή της στις 13:45 (τοπική ώρα) στην Φρανκφούρτη και η συνέντευξη Τύπου θα ξεκινήσει 45 λεπτά αργότερα.
Ποιες είναι οι επιλογές της Κριστίν Λαγκάρντ;
Η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά τουλάχιστον 10 μονάδες βάσης σε μείον 0,6% – μικρό σε σύγκριση με τις γεναίες μειώσεις κατά 50 μονάδες βάσης από την Fed, την BOE και την Bank of Canada. Παρόλα αυτά, θα ήταν σημαντικό να επισημανθεί η αποφασιστικότητα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να υποστηρίξουν την οικονομία – αφού πολλοί από αυτούς εξέφρασαν σκεπτικισμό σχετικά με την μείωση επιτοκίων στο παρελθόν. Ο οικονομολόγος της HSBC, Simon Wells θεωρεί ότι τα χαμηλότερα επιτόκια δεν θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη, αλλά θα μπορούσαν να συγκρατήσουν την άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ενιαίο νόμισμα βρίσκεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου 1 1/2 έτους, πρόβλημα για μια οικονομία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές. Προβλέπεται επίσης και μία προσωρινή αύξηση των μηνιαίων αγορών στοιχείων ενεργητικού από την ΕΚΤ.
Φθηνά δάνεια
Η Λαγκάρντ δήλωσε στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη ότι η ΕΚΤ εξετάζει όλα τα εργαλεία που παρέχουν «υπερβολικά φτηνή» χρηματοδότηση και εξασφαλίζουν ότι δεν θα στεγνώσει η αγορά από ρευστότητα και πίστωση. Ένας τρόπος θα ήταν να χαλαρώσουν οι όροι του υφιστάμενου προγράμματος φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων για τις τράπεζες που είναι γνωστές ως TLTROs. Ο οικονομολόγος της JPMorgan Chase, Greg Fuzesi δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης να ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα ειδικά προσαρμοσμένο ώστε να πείσει τους δανειστές να υποστηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Περισσότερες αγορές ομολόγων
Η επιλογή αυτή, αν και αμφιλεγόμενη, δεν μπορεί να αποκλεισθεί με δεδομένη διεύρυνση των spreads των ομολόγων. Η αύξηση του ρυθμού των μηνιαίων αγορών ομολόγων θα ήταν σίγουρα αμφιλεγόμενη – ο προκάτοχος της Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι αντιμετώπισε πρωτοφανή αντίδραση στην προοπτική επανέναρξης του προγράμματος πέρυσι. Επίσης, θα επαναφέρει την κριτική ότι η ΕΚΤ χρηματοδοτεί αποτελεσματικά τις κυβερνήσεις, πιέζοντας τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Αυτό είναι ένα επιχείρημα που ακούγεται συχνά στη Γερμανία, όπου το ανώτατο δικαστήριο είχε αποφανθεί σχετικά με τη νομιμότητα της ποσοτικής χαλάρωσης. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι της Citigroup προβλέπουν ότι ο ρυθμός του QE θα μπορούσε να τριπλασιαστεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank Γιώργος Σαραβέλος συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που καλούν σε αύξηση της αγοράς εταιρικών ομολόγων για να αποκατασταθεί η ηρεμία.
Τι λένε οι οικονομολόγοι του Bloomberg
«Αναμένουμε από την Κριστίν Λαγκάρντ να ανακοινώσει μείωση επιτοκίων και νέα στοχευμένα μέτρα ρευστότητας. Αυτό το πακέτο θα συμβάλει στην πρόληψη και θα αντιμετωπίσει την παρατεταμένη αδυναμία ζήτησης και εμπιστοσύνης που αναπόφευκτα θα ακολουθήσει».