search icon

Bloomberg

Η Αυστραλία καθιστά την υψηλή τεχνολογία υπεύθυνη για την ασφάλεια των πολιτών στο διαδίκτυο

Η αυστραλιανή κυβέρνηση σχεδιάζει να θεσπίσει νόμους που θα απαιτούν από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να προστατεύουν τους πολίτες της στο διαδίκτυο

Η υπουργός Επικοινωνιών της Αυστραλίας, Μισέλ Ρόουλαντ, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης το σχέδιο της κυβέρνησης για τη νομοθέτηση ενός ψηφιακού καθήκοντος προστασίας, λέγοντας ότι ακολουθεί το παράδειγμα αντίστοιχων νόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ήρθε πλέον η ώρα η βιομηχανία να δείξει ηγετικό ρόλο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αναγνωρίσουν ότι έχουν κοινωνική ευθύνη», δήλωσε η Ρόουλαντ σε ομιλία της στο Σίδνεϊ για την ανακοίνωση των μέτρων. «Έτσι, οι χρήστες θα είναι πιο ασφαλείς και θα αποτραπεί μεγάλο μέρος των διαδικτυακών βλαβών», είπε.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε αυστηρές κυρώσεις κατά των μεγάλων εταιριών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τεχνολογίας, για να αντιμετωπίσει αυτό που θεωρεί ως «κύμα παραπληροφόρησης» και παραβατικού περιεχομένου που επηρεάζει -κατά κύριο λόγο- τα παιδιά και κατακλύζει τα περισσότερες πλατφόρμες των social media.

Νωρίτερα τον Νοέμβριο, ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε ανακοίνωσε ότι η Αυστραλία «θα απαγορεύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 16 ετών, επιβάλλοντας όρια στις εταιρείες τεχνολογίας». Οι νέοι νόμοι αναμένεται να εισαχθούν τις επόμενες εβδομάδες και να τεθούν σε ισχύ ένα χρόνο αφότου περάσουν από το κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σε απάντηση στους νόμους, το Facebook και η Meta Platforms Inc. ζήτησαν οι περιορισμοί να διαχειρίζονται από «app stores», όπως αυτά της Google και της Apple Inc., και όχι από τις ίδιες τις πλατφόρμες. Η κυβέρνηση αγνόησε αυτά τα αιτήματα, αλλά δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ποια πρόστιμα θα επιβληθούν στις εταιρείες, ή ποιες πληροφορίες επαλήθευσης ηλικίας θα πρέπει να παρέχονται.

Ο Αλμπανέζε έχει προτείνει νέους νόμους για να καταπολεμήσει τις ψευδείς ειδήσεις και τις παραπλανητικές πληροφορίες στο διαδίκτυο, κάτι που οι επικριτές βλέπουν ως «περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης».

Οι κινήσεις του αυτές έχουν ήδη προκαλέσει αντιπαραθέσεις με μεγάλους επιχειρηματίες του κλάδου, όπως ο Έλον Μασκ, ο οποίος αποκάλεσε τον Αυστραλό πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του «φασίστες».

Διαβάστε ακόμη 

Βασίλης Ανυφαντάκης (Ίλυδα): «Καύσιμα» έως 10 εκατ. ευρώ από το ομολογιακό και διεκδίκηση νέων έργων του RRF

Τραμπ: Ο επικεφαλής hedge fund, Σκοτ Μπέσεντ, επόμενος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ=

«Καίει» η έλλειψη χρηματοδότησης των μικρομεσαίων αγροτών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version