search icon

Bloomberg

Saudi Aramco: Το σχέδιο για άντληση κεφαλαίων ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων

Τα έσοδα από τη συμφωνία για τους πετρελαϊκούς αγωγούς θα «χρησιμοποιηθούν για μελλοντικά πρότζεκτ» σύμφωνα με στέλεχος της επιχείρησης - Ποιούς επενδυτές προσελκύει το «άνοιγμα» στις διεθνείς αγορές

Η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός εταιρεία του κόσμου Saudi Aramco σκοπεύει να αντλήσει δεκάδες δισεκατομμύρια κεφαλαίου μέσω πώλησης των μετοχικών της μεριδίων.

Η κρατική επιχείρηση της Σ. Αραβίας δημιούργησε μια νέα ομάδα αναθεώρησης των περιουσιακών της στοιχείων πέρυσι, λίγο μετά από την κατάρρευση των πετρελαϊκών τιμών λόγω της πανδημίας. Η Aramco ήδη άντλησε $12,4 δισ μέσω του leasing πετρελαϊκών της αγωγών σε επιχείρηση αμερικανικών συμφερόντων τον Απρίλιο. 

Οι πωλήσεις θα συνεχιστούν για να επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας Αμπντουλαζίζ Αλ Γκουνταϊμί. Σύμφωνα με δήλωσή του σε πρόσφατη συνέντευξη, οι πωλήσεις θα λάβουν χώρα «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες της αγοράς» και αποσκοπούν στην άντληση «δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων».

To δεύτερο deal

Πρόκειται για την πρώτη δήλωση του στελέχους που επιφορτίστηκε με την «βελτίωση του χαρτοφυλακίου» της επιχείρησης και ο οποίος συνεργάζεται απευθείας με τον CEO Αμίν Νάσερ. Η εταιρεία μελετά ποιές άλλες υποδομές θα μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει ενώ είναι έτοιμη για ένα δεύτερο, μεγάλο deal, σύμφωνα με τον Αλ Γκουνταϊνί.

Παραμένοντας “κλειστή” για περίπου 40 χρόνια σε ξένους επενδυτές η Aramco έχει αρχίσει να αναζητά ξένους “μνηστήρες”. Είχε προχωρήσει σε έκδοση διεθνούς ομολόγου της το 2019 για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς ύψους $70 δισ της εταιρείας χημικών Saudi Basic Industries Corp. Η έκδοση αυτή ακολουθήθηκε από μια ΙΡΟ στο Ριάντ η οποία συγκέντρωσε $30 δισ κεφαλαίου αλλά δεν προσέλκυσε αρκετό διεθνές ενδιαφέρον.

Η Aramco σκοπεύει να προχωρήσει σε πώληση μετοχικού μεριδίου των αγωγών φυσικών αερίων της, σύμφωνα με το Bloomberg, μεταξύ άλλων.

Εξοδα δισεκατομμυρίων

Τα έσοδα από τη συμφωνία για τους πετρελαϊκούς αγωγούς θα «χρησιμοποιηθούν για μελλοντικά πρότζεκτ», σύμφωνα με τον Αλ Γκουνταϊνί.

Η Aramco έχει σχέδια τα οποία θα οδηγήσουν σε τεράστια έξοδα, ακόμη κι εν μέσω μιας προσπάθειας μείωσης των χρεών της και αποπληρωμής $75 δισ σε μερίσματα προς την κυβέρνηση της Σ. Αραβίας ετησίως. 

Τα έξοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 25% φέτος στα $35 δισ, ενώ η επιχείρηση σκοπεύει να ξοδέψει $110 δισ για την αξιοποίηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου “Jafurah” και την αύξηση της ημερήσιας πετρελαϊκής παραγωγής της στα 13 εκατ βαρέλια/ημέρα από 12 εκατ.

Η πώληση του μεριδίου πετρελαϊκών αγωγών προσέλκυσε το ενδιαφέρον επενδυτών από τα ΗΑΕ, τη Ν. Κορέα, την Κίνα και τις ΗΠΑ. 

Ακολουθώντας πατημασιές στην άμμο

Ο Αλ Γκουνταϊμί δε σχολίασε περαιτέρω στρατηγικές της Aramco οι οποίες μπορεί να προσελκύσουν ξένους επενδυτές στα κοιτάσμα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η προσπάθεια της Aramco αντικατοπτρίζει και τις αντίστοιχες άλλων κρατικών εταιρειών ενέργειας στον Περσικό Κόλπο. Η Qatar Petroleum εξέδωσε ομόλογα αξίας $12,5 δισ -σε δολάρια για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια- τον προηγούμενο μόλις μήνα. Η OQ SAOC του Ομάν είχε επίσης εκδώσει διεθνές ομόλογο και μελετά αρχική δημόσια προσφορά (ΙΡΟ) από τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Bloomberg. Η κολοσσιαία αμερικανική Apollo Global Management Inc έχει επενδύσει $15 δισ στους αγωγούς της Abu Dhabi National Oil Co. Η Adnoc επίσης μελετά ΙΡΟ για τις μονάδες γεώτρησης και λιπασμάτων της.

Διαβάστε ακόμα:

«Αφοί Κουκουζέλη»: Η «απόλυτη μοναξιά» του Βιοτεχνικού Πάρκου Σερρών
Σταύρος Κωνσταντάς (Εθνική Ασφαλιστική): «Η τάση συγκέντρωσης στον ασφαλιστικό κλάδο θα ενταθεί»
Exit mobile version