Τα…φίδια φαίνεται ότι έχουν ζώσει τη Saudi Aramco, -και όχι μόνο-, λόγω της…υπερβολικής ευαισθητοποίησης απέναντι στην κλιματική κρίση που κλονίζει το επενδυτικό «οικοδόμημα» των ορυκτών καυσίμων.
Έτσι, χθες ανώτατος αξιωματούχος του σαουδαραβικού κολοσσού προειδοποίησε ότι η αυξημένη εστίαση στο κλίμα υπονομεύει τις επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε σημείο που αποτελεί πλέον απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια του κόσμου. Αυτό, βέβαια που δεν είπε, είναι ποιόν κόσμο εννοεί εάν δεν αναστραφεί η επιταχυνόμενη πορεία προς την κλιματική καταστροφή…
Σημειώνεται ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια έφτασαν τα 1,1 τρισ δολάρια το 2022, ισοδυναμώντας για πρώτη φορά με το ποσό που επενδύθηκε στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με ανάλυση του BloombergNEF.
Το ποσό αντιπροσωπεύει ένα άλμα 31% από το 2021, αλλά εξακολουθεί να είναι κλάσμα αυτού που απαιτείται για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αρκετά ώστε να αποφευχθεί η καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη.
Έντονη ανησυχία
Ωστόσο, η αλλαγή προκαλεί ανησυχία στα ανώτατα στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας, τα οποία έσπευσαν τις τελευταίες εβδομάδες να υποστηρίξουν ότι πρέπει να επενδυθούν περισσότερα στα ορυκτά καύσιμα επειδή θα χρειαστούν για τα επόμενα χρόνια.
Ο Αμίν Νασέρ, διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, δήλωσε ότι η αυξανόμενη πίεση για τον περιορισμό των νέων επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο βασίζεται σε «λανθασμένες υποθέσεις».
«Οι υποστηρικτές της δημοφιλούς αφήγησης για την ενεργειακή μετάβαση ζωγραφίζουν μια εικόνα ενός ουτοπικού κόσμου όπου οι εναλλακτικές λύσεις είναι έτοιμες να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σχεδόν από τη μια μέρα στην άλλη», είπε στο Φόρουμ της Σαουδικής Κεφαλαιαγοράς στο Ριάντ.
«Εάν οι πολιτικές που βασίζονται στο ESG εφαρμόζονται με αυτόματη προκατάληψη έναντι όλων των συμβατικών ενεργειακών έργων, η προκύπτουσα υποεπένδυση θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία, για τις προσιτές τιμές ενέργειας και για την ενεργειακή ασφάλεια», όπως τόνισε.
Πρόσθεσε ακόμη ότι τα ESG κριτήρια στις επενδύσεις αυξάνουν το κόστος κεφαλαίου για έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου,που τώρα θεωρείται ότι ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο.
Στον… «χορό» και ο ΟΠΕΚ
Τα σχόλιά του απηχούσαν εκείνα που έκανε επίσης χθες ο Χαϊτάμ Αλ-Γκαΐς, γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, ο οποίος είπε ότι ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μαστίζεται από «χρόνια υποεπένδυση» και χρειάζεται 500 δισ. δολάρια ετησίως έως το 2045.
Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με αυτό που οι περισσότεροι ακτιβιστές για το κλίμα και ορισμένοι μεγάλοι ενεργειακοί φορείς λένε ότι είναι απαραίτητο για την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ζήτησε να σταματήσουν οι νέες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, εάν ο κόσμος θέλει να εξουδετερώσει τις εκπομπές άνθρακα έως το 2050.
Εκτός από το ESG, οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο τείνουν να είναι κυκλικές καθώς οι τιμές πέφτουν και είναι υποτονικές από την πτώση του πετρελαίου το 2014.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε άνοδο των τιμών πέρυσι, καθώς οι χώρες προσπαθούσαν να βρουν νέες πηγές εφοδιασμού. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, τα στελέχη της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκονται τώρα να ανταγωνίζονται για κεφάλαια με τις ΑΠΕ, όπως η ηλιακή ενέργεια, η οποία, ανεξάρτητα από τα κλιματικά οφέλη, είναι πλέον φθηνότερη από τη συμβατική ενέργεια στις ΗΠΑ.
Διαβάστε ακόμη:
ΔΕΗ: Με Στάσση και Περιστέρη στη Δυτική Μακεδονία ο πρωθυπουργός
Ώρα… αμοιβής για όσους «κάρφωσαν» πλαστές αποδείξεις