Το βασίλειο δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο για τις αγορές πετρελαίου δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, υπονοώντας ότι η χώρα του -που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο- δεν σκοπεύει να μεταβάλλει τις προγραμματισμένες και σταδιακές αυξήσεις της παραγωγής του.
«Υπάρχει αρκετή ενέργεια στην αγορά», είπε ο πρίγκιπας Φαϊσάλ Μπίν Φάρχαν Αλ-Σαούντ, μιλώντας σε πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. «Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι κατά τη διάρκεια της μετάβασης σε ένα μέλλον ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα υπάρχει αρκετή ενέργεια στην αγορά και το βασίλειο έκανε ό,τι μπορεί».
Ο πρίγκιπας Φαϊζάλ έκανε την παραπάνω δήλωση απαντώντας στην ερώτηση για το ποιο θα ήταν το τίμημα που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι ΗΠΑ στο Ριάντ για να αυξήσει την παραγωγή του. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις τόσο στη Σαουδική Αραβία όσο και στα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ να αυξήσουν την άντληση πετρελαίου. Επιπλέον οι δηλώσεις του ευθυγραμμίζονται με εκείνες του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του απέδωσε την άνοδο των τιμών των καυσίμων στην κρίση στη διύλιση.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg o πρίγκιπας Φαϊσάλ δήλωσε ότι «Είναι πολύ πιο σύνθετο και περίπλοκο το θέμα από το να πλημμυρίσεις με βαρέλια την αγορά», προσθέτοντας ότι «Η εκτίμησή μας είναι ότι στην πραγματικότητα η προσφορά πετρελαίου αυτή τη στιγμή είναι σχετικά ισορροπημένη».
Οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύθηκαν στα σχεδόν 115 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας αύξηση κατά 70% από το περασμένο χρόνο, ως αποτέλεσμα αρχικά της ανάκαμψης της ζήτησης μετά την πανδημία του κορωνοϊού και στη συνέχεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Διαβάστε ακόμη:
Goldman Sachs: Πώς επιδρά στην οικονομία των ΗΠΑ η πτώση των crypto
Πώς η Ρωσία κερδίζει από την κρίση που προκάλεσε η ίδια
Goldman Sachs: Πώς επιδρά στην οικονομία των ΗΠΑ η πτώση των crypto