search icon

Bloomberg

Σάμερς: Σκηνικό Αυγούστου 2007 για τις αγορές – Ο κίνδυνος της Βρετανίας

Οι αγορές δεν πιστεύουν ότι η μακροοικονομική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου είναι βιώσιμη δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο «μετάδοσης» - Πού αποδίδει την τρέχουσα ακραία μεταβλητότητα

Οι κίνδυνοι που απειλούν την παγκόσμια οικονομία θυμίζουν το καλοκαίρι του 2007 λίγο πριν από την κρίση και η σημερινή κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μόνο ένα παράδειγμα της πιθανής επερχόμενης καταστροφής σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Λόρενς Σάμερς.

«Ζούμε σε μια περίοδο αυξημένων κινδύνων», δήλωσε ο Σάμερς στην τηλεόραση του Bloomberg για να προσθέσει ότι «νομίζω ότι θα πρέπει να ανησυχούμε όπως ακριβώς ανησυχούσαμε τότε».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, το καλοκαίρι του 2007 καταγράφηκαν τα πρώτα σημάδια της επερχόμενης κατάρρευσης της στεγαστικής αγοράς στις ΗΠΑ η οποία τελικά σχηματοποιήθηκε το επόμενο έτος στη χειρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση.

Όπως δήλωσε ο Σάμερς προς το παρόν δεν «βλέπει» σημάδια αποδιοργάνωσης σε άλλες χώρες εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά όπως τόνισε «γνωρίζουμε ότι όταν υπάρχει τόσο ακραία μεταβλητότητα τότε είναι πιθανότερο να προκύψουν τέτοιες καταστάσεις».

H τρέχουσα ακραία μεταβλητότητα συνδέεται σύμφωνα με τον Σάμερς με την ισχυρή μόχλευση, την αβεβαιότητα για την προοπτική της οικονομίας, την ανησυχία για τον υψηλό πληθωρισμό, την αστάθεια στα εμπορεύματα και τις γεωπολιτικές εντάσεις που απορρέουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και την Κίνα.

Το βασικό πρόβλημα όπως είπε ο πρώην ΥΠΟΙΚ είναι ότι οι αγορές δεν πιστεύουν ότι η μακροοικονομική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου είναι βιώσιμη, την ώρα που η πρωθυπουργός Λιζ Τρας υπογράμμισε σήμερα ότι το οικονομικό σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνησή της είναι σωστό και δεν πρόκειται να το αλλάξει .

«Όταν μια χώρα τόσο μεγάλη όσο η Βρετανία περνάει μια τέτοια κατάσταση, αυτό μπορεί να έχει ευρύτερες συνέπειες» προειδοποίησε ο καθηγητής Οικονομικών στο Χάρβαρντ.

Ο Σάμερς παρομοίασε τα οικονομικά προβλήματα με δονήσεις πριν από έναν σεισμό και όπως είπε ενώ μερικές φορές οι δονήσεις σταματούν, αυτό δεν συμβαίνει πάντα, όπως είδαμε και το 2007.

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί οι «πιστοί» του Bitcoin παραμένουν ακλόνητοι παρά την κατάρρευση

Οικογένεια Εμφιετζόγλου: Στο σφυρί τα οικόπεδα και τα σπίτια στη Μύκονο (pics)

Γιατί η Βρετανία είναι βαριά «άρρωστη» – Βαθιά ύφεση, χρέος στο 100% του ΑΕΠ και λίρα στο $1

Exit mobile version