Τα αποθέματα συναλλάγματος της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκαν υπό των $16 δισεκατομμυρίων τον περασμένο μήνα, καταγράφοντας τη σημαντικότερη μείωση από την πανδημία, όταν το βασίλειο αναγκάστηκε να επενδύσει σε αμερικανικές μετοχές.
Το καθαρό ξένο ενεργητικό μειώθηκε στα 1,53 τρισ. ριάλ ($407 δισ.) μετά από διαδοχικές τις αυξήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Η μείωση αυτή τα έφερε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2009, τη στιγμή που το βασίλειο έχει αποφασίσει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου έτσι ώστε να προκαλέσει αύξηση της τιμής του.
«Η κατάσταση αυτή αναμένεται να βελτιωθεί τον Σεπτέμβριο, ιδιαίτερα μετά από την πρώτη, συνδεδεμένη με την απόδοση, διανομή μερίσματος της Aramco», τόνισε η επικεφαλής οικονομολόγος της Abu Dhabi Commercial Bank PJSC, Μόνικα Μαλίκ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι προσπάθειες του βασιλείου για την ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου μέσω μείωσης της παραγωγής έχουν περιορίσει τις εισπράξεις από τις πετρελαϊκές πωλήσεις στο εξωτερικό. Μετά από το απροσδόκητο κέρδος των $326 δισεκατομμυρίων το 2022, η Σαουδική Αραβία κινδυνεύει να παρουσιάσει δημοσιονομικό έλλειμμα μετά από το πρώτο πλεόνασμα εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.
Η χώρα έχει αλλάξει την επενδυτική της στρατηγική τα τελευταία χρόνια, αφού αποφεύγει να διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος των ξένων περιουσιακών της στοιχείων στην κεντρική τράπεζα, δημιουργώντας κρατικά ταμεία πλούτου τα οποία διαχειρίζονται δισεκατομμύρια δολάρια, όπως το Public Investment Fund (PIF) και το National Development Fund (NDF).
H μείωση του Ιουλίου ήταν και η μεγαλύτερη από τότε που η κυβέρνηση μετέφερε $40 δισ. κεφαλαίων από την κεντρική της τράπεζα προς το κρατικό ταμείο πλούτου της για επενδύσεις στις αγορές του εξωτερικού κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα αποθέματα βρίσκονται, πια, 45% χαμηλότερα, μετά από το ζενίθ το οποίο επετεύχθη τον Αύγουστο του 2014.
Η μεγαλύτερη εξαγωγέας αργού πετρελαίου του κόσμου ανακοίνωσε, πρόσφατα, πως θα περιορίσει την προσφορά μαύρου χρυσού και θα αντλεί 9 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα.
Η μείωση της προσφοράς αυτή έχει επεκταθεί, πια, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ ενδέχεται να επεκταθεί περαιτέρω, αυξάνοντας την πιθανότητα συρρίκνωσης της οικονομίας της χώρας φέτος.
Τα αποθέματα αυτά αποτελούν «κλειδί» της προσπάθειας της διασύνδεσης μεταξύ του ριάλ και του δολαρίου. Το 12μηνο προθεσμιακό επιτόκιο του ριάλ παρέμεινε σχετικά αμετάβλητο την Δευτέρα, σε μερικώς χαμηλότερα επίπεδα από τα 3,75 ριάλ/δολάριο, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές βλέπουν τη διασύνδεση των νομισμάτων ως σταθερή.
Διαβάστε ακόμη
Με δορυφόρο θα παρακολουθεί η ΑΑΔΕ τα φορτηγά σε όλη την Ελλάδα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ