Η Ryanair κέρδισε τις δικαστικές προσφυγές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ προς την ανταγωνίστρια Air France-KLM, στον τελευταίο γύρο της εκστρατείας του ιρλανδικού αερομεταφορέα κατά των δήθεν άδικων επιδοτήσεων που χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ ακύρωσε την Τετάρτη 20/12 τις επίσημες εγκρίσεις του μπλοκ για την ενίσχυση, λέγοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν εξέτασαν πιθανώς τις πιθανές επιπτώσεις του πακέτου στήριξης της γαλλικής κυβέρνησης σε ολόκληρη την εταιρεία, ιδίως στην ολλανδική μονάδα KLM.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για 7 δισεκατομμύρια ευρώ (7,7 δισεκατομμύρια δολάρια) σε γαλλική βοήθεια και μια ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021, με στόχο να δοθεί στην Air France-KLM κάποια ανάσα καθώς αντιμετώπιζε μια από τις χειρότερες κρίσεις που έπληξαν τον κλάδο των αερομεταφορών, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η Ryanair – η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους- έχει καταθέσει πολλές προσφυγές κατά των τεράστιων ποσών κρατικών ενισχύσεων που έχουν δοθεί από τις κυβερνήσεις στους τοπικούς αερομεταφορείς, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα δεν θα έπρεπε να έχουν εγκριθεί από το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, επειδή στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στον κλάδο.
Τον Απρίλιο, η Air France-KLM δήλωσε ότι είχε εξοφλήσει πλήρως τα 300 εκατ. ευρώ των εναπομεινάντων κρατικών ενισχύσεων με τη μορφή υβριδικών αέναων ομολόγων. Η κίνηση αυτή ήταν παρόμοια με την επιστροφή κρατικών ενισχύσεων από τη γερμανική ανταγωνίστρια Deutsche Lufthansa AG στην κυβέρνηση, απαλλάσσοντας τις εταιρείες από όρους που περιλάμβαναν την αποχή από εξαγορές.
Η Air France-KLM έχει έκτοτε δηλώσει ότι σχεδιάζει να αγοράσει τον σκανδιναβικό αερομεταφορέα SAS AB, ενώ ο όμιλος αερομεταφορέων έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την πορτογαλική TAP, καθώς η ενοποίηση στην ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία επιταχύνεται.
Η Air France-KLM αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα μέχρι να δει το περιεχόμενο της απόφασης της Τετάρτης.
Τον Μάιο, κατώτερο δικαστήριο της ΕΕ ανέτρεψε την έγκριση της ΕΕ για την ανακεφαλαιοποίηση της γερμανικής Lufthansa ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, την οποία η αεροπορική εταιρεία αμφισβητεί.
Διαβάστε ακόμη
Όλες οι αλλαγές στο χωροταξικό του τουρισμού
H Ελλάδα διεκδικεί από την ΕΕ έως 250 εκατ. ευρώ για την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ