Η Bayer AG καταδικάστηκε από δικαστήριο στην πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ να καταβάλει περίπου 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενάγουσα που ισχυρίστηκε ότι το ζιζανιοκτόνο Roundup της προκάλεσε καρκίνο, το τελευταίο πλήγμα σε δικαστική διαμάχη που έχει ήδη κοστίσει στη γερμανική εταιρεία περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η ετυμηγορία, που επιτεύχθηκε αργά την Παρασκευή, περιλαμβάνει 65 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις και 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε τιμωρητικές αποζημιώσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τα δικηγορικά γραφεία του ενάγοντος Arnold & Itkin LLP και Kline & Specter PC.
Η Bayer διαφωνεί με την απόφαση και θα ασκήσει έφεση, ανέφερε εκπρόσωπος της σε δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το Σάββατο. Στο παρελθόν, η Bayer κατάφερε να επιτύχει μείωση των αποζημιώσεων αυτών κατά 90% συνολικά σε σύγκριση με τις αρχικές αξιώσεις των ενόρκων σε υποθέσεις που έφτασαν σε τελεσίδικη απόφαση, ανέφερε. Η εταιρεία συνεχίζει να «στέκεται πλήρως πίσω από την ασφάλεια των προϊόντων Roundup» και βρίσκεται στη διαδικασία άσκησης έφεσης σε προηγούμενες υποθέσεις, ενδεχομένως στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ανέφερε.
Η Bayer πολεμά τις δίκες για το Roundup στις ΗΠΑ από τότε που ολοκλήρωσε την εξαγορά του αγροτικού κολοσσού Monsanto Co. ύψους 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018. Ενώ έχει επιτύχει στις 17 από τις τελευταίες 25 δίκες για το θέμα, έχει χάσει μια σειρά από υποθέσεις όπου οι ένορκοι επιδίκασαν αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων. Αν και η Bayer έχει μειώσει μεγάλο μέρος αυτών των αποζημιώσεων, δεκάδες χιλιάδες νέοι ενάγοντες έχουν καταθέσει αγωγές κατά της εταιρείας.
Ο διευθύνων σύμβουλος Μπιλ Άντερσον έχει δεσμευτεί να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις δικαστικές διαμάχες για το Roundup μέχρι το 2026. Η εταιρεία έχει ήδη δαπανήσει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει βάλει στην άκρη για την επίλυση των αγωγών σχετικά με το Roundup.
Οι μετοχές της Bayer έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 70% από τότε που έκλεισε η συμφωνία με τη Monsanto, με πολλούς επενδυτές να επισημαίνουν τα νομικά προβλήματα ως αποτρεπτικό παράγοντα για την αγορά μετοχών της εταιρείας.
Διαβάστε ακόμη
Αρχίζει ο «πόλεμος» για τις αμυντικές δαπάνες στην ΕΕ
Παπαζάχος: Άγνωστοι βανδάλισαν σεισμολογικό σταθμό στη Σαντορίνη και έκλεψαν απαραίτητο εξοπλισμό
Πώς θα γίνει το restart στον σιδηρόδρομο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα