H Ρωσία κρατά περίπου το 1/3 των εξόδων του προϋπολογισμού της κρυφό, κάτι το οποίο υποδεικνύει την πίεση που ασκείται στα οικονομικά της λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Oι απροσδιόριστες ή απόρρητες δημόσιες δαπάνες μέχρι τις 24 Μαρτίου έχουν αυξηθεί στα 2,4 τρισ. ρούβλια ($31 δισ.), σύμφωνα με επίσημα δεδομένα του Υπουργείου Οικονομικών της χώρας, υπερδιπλασιασμένες σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά ποσοστά, βάσει των εκτιμήσεων του Bloomberg. Το σχέδιο προϋπολογισμού της χώρας για το 2023 υποδεικνύει πως τα απόρρητα έξοδα της ρωσικής κυβέρνησης θα κυμανθούν στο 1/4 του συνολικού ποσού.
«Η αύξηση αυτή υποδεικνύει αύξηση του κόστους του πολέμου», σύμφωνα με την ανεξάρτητη Ρωσίδα οικονομολόγο, Αλεξάντρα Σουσλίνα, η οποία προσέθεσε πως «είναι λογικό να υποθέσουμε πως το κόστος των προσαρτημένων περιοχών της Ουκρανίας συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό αυτό».
Δεδομένης της αύξησης των πολεμικών δαπανών της Ρωσίας, το συνολικό κόστος της εθνικής άμυνας βρισκόταν, μέχρι πρότινος, στη δεύτερη θέση της κατάταξης πίσω από τα κοινωνικά προγράμματα στήριξης της οικονομίας, αλλά αναμένεται να τα ξεπεράσει..
Η μυστικότητα η οποία επικρατεί γύρω από τον προϋπολογισμό αναδεικνύει, παράλληλα, τις επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στη ρωσική οικονομία. Σημειωτέον πως ο Πούτιν έχει πολλάκις υποστηρίξει πως οι δαπάνες αυτές «δε θα έχουν κανένα φραγμό». Παρόμοια ήταν και η αύξηση των απόρρητων δαπανών στον προϋπολογισμό του 2015, κατά 21%, μετά από την εισβολή και προσάρτηση της Κριμαίας. Βάσει της ρωσικής νομοθεσίας, οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ των Ρώσων βουλευτών.
Σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg Economics, Αλεξάντερ Ισάκοβ, «η αύξηση των δαπανών οφείλεται στις αγορές νέου στρατιωτικού εξοπλισμού και την αύξηση του όγκου της μισθοδοσίας του στρατιωτικού προσωπικού. Παράλληλα, οφείλεται και στις δημόσιες δαπάνες για τη διεκπεραίωση πλάνων κατασκευής νέων υποδομών λίγο πριν τις εκλογές του επόμενου Μαρτίου. Η ρωσική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περιορίσει και την αύξηση του πληθωρισμού, ενώ θέλει να κρατήσει το δημόσιο έλλειμμα στο 4% του ΑΕΠ».
Εκτός από τη σημαντική πίεση την οποία ασκούν τα πολεμικά έξοδα στα δημοσιονομικά της Ρωσίας, τα επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία καταρρίπτουν το πρόσφατο αφήγημα των στελεχών της ρωσικής κυβέρνησης πως το έλλειμμα οφείλεται στην στήριξη προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ευρύτερη ρωσική οικονομία, αφού η μεγαλύτερη αύξηση οφειλόταν στις στρατιωτικές δαπάνες.
Στα 2,58 δισεκατομμύρια ρούβλια, το έλλειμμα αυτό των πρώτων δύο μηνών άγγιξε το προβλεπόμενο ετήσιο ποσοστό, το οποίο το ρωσικό ΥΠΟΙΚ είχε αρχικά εκτιμήσει πως θα αγγίξει τα 2,93 δισ. ρούβλια. Το Bloomberg Economics προβλέπει πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα αγγίξει το 3%-4% του ΑΕΠ φέτος.
Προφανώς, το πρόβλημα με τα δημοσιονομικά αυτό οφείλεται στον μεγαλύτερο πόλεμο που έχει πλήξει τη Γηραιά Ήπειρο από τον Β’ ΠΠ. Το 2022, η ρωσική κυβέρνηση είχε ήδη προϋπολογίσει τεράστια αύξηση των φετινών αμυντικών της δαπανών. Παρ’ όλα αυτά, τα στρατιωτικά έξοδα αυτά αναμένεται να ξεπεράσουν τις αρχικές εκτιμήσεις αυτές πάνω από 43%.
Η αύξηση των απόρρητων δαπανών ενδέχεται, παράλληλα, να υποδεικνύει και την ανάγκη αντιστάθμισης της γεωπολιτικής πίεσης την οποία δέχεται το Κρεμλίνο από τη συμμαχία των Δυτικών δυνάμεων. Ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τόνισε πρόσφατα πως η Ρωσία θα κατασκευάσει 1.500 τανκ φέτος, κάτι το οποίο θα εξαπλασιάσει τον αντίστοιχο αριθμό παραγωγής του 2021.
Το ΥΠΕΘΑ της χώρας έχει, τέλος, διατάξει τον διπλασιασμό της παραγωγής συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων, ενώ το ρωσικό κοινοβούλιο έχει προωθήσει νομοθεσία βάσει της οποίας το στρατιωτικό δυναμικό της χώρας θα αυξηθεί από 1,15 εκατομμύρια άτομα σε 1,5 εκατομμύρια.
Διαβάστε ακόμη
Φορολογικές δηλώσεις 2023: Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή – Οι σημαντικότερες αλλαγές
Πρεμιέρα από Τετάρτη για το «καλάθι του νονού» – Τι θα περιλαμβάνει
Τρία νέα «εργαλεία» που ξεμπλοκάρουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων