H Ρωσία συνεχίζει ακάθεκτη με τα πλάνα για την δημιουργία ενός ψηφιακού ρουβλίου, μπαίνοντας στη λίστα των χωρών οι οποίες θα πειραματιστούν με το ηλεκτρονικό νόμισμα, τη στιγμή που παραμένει παρίας της διεθνούς κοινότητας.
Η σχετική νομοθεσία για το «πράσινο φως» ως προς τη δημιουργία ενός ψηφιακού εθνικού νομίσματος θα αποφασιστεί από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της χώρας. Μετά από την απόφαση αυτή, θα επικυρωθεί από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πριν περάσει στη δικαιοδοσία της κεντρικής τράπεζας της χώρας η οποία είναι και υπεύθυνη για τις δοκιμές του ψηφιακού νομίσματος.
Πάνω από το ήμισυ των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο μελετούν την πιθανότητα δημιουργίας τέτοιου είδους ψηφιακών νομισμάτων, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τουλάχιστον 20 εξ αυτών έχουν ήδη ξεκινήσει πιλοτικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων της Ινδίας, της Ιαπωνίας και της Κίνας. Το πρόγραμμα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου συμπεριλαμβάνει 260 εκατομμύρια άτομα και δοκιμάζεται σε πολλαπλούς τομείς όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς και το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Αν και τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin βασίζονται σε αποκεντρωμένα συστήματα πληρωμών τα οποία δεν βασίζονται στις κυβερνήσεις, τα ψηφιακά νομίσματα αυτού του είδους τα οποία εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες ελέγχονται από αυτές. Οι υποστηρικτές των ψηφιακών νομισμάτων υποστηρίζουν πως αυτά θα βοηθήσουν όλα τα κοινωνικά στρώματα και θα περιορίσουν το κόστος των συναλλαγών, ενώ οι αντιτιθέμενοι στην ιδέα υποστηρίζουν πως τα ψηφιακά νομίσματα θα είναι ευάλωτα στους χάκερ, ενώ θα αποτελούν και τρόπο παραβίασης των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα «τρέξει» ένα πιλοτικό πρόγραμμα με 15 τράπεζες της χώρας, επιτρέποντας σε ιδιώτες να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό πορτοφόλι στο οποίο θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση μέσω οποιασδήποτε τράπεζας. Οι συναλλαγές με το ψηφιακό ρούβλι θα είναι δωρεάν για τους ιδιώτες και θα κοστίζουν 0,3% της συναλλαγής στις εταιρείες.
H κεντρική τράπεζα συνεχίζει με το πρότζεκτ παρά τις διεθνείς κυρώσεις τις οποίες έχει επιβάλει η Δύση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το Bloomberg, η ισοτιμία του ρουβλίου έχει μειωθεί κατά 18% έναντι του δολαρίου φέτος, στην τρίτη θέση της κατάταξης των χειρότερων αποδόσεων πίσω από την τουρκική λίρα και το πέσο Αργεντινής.
Τα μειωμένα έσοδα λόγω της ενέργειας και η ανάκαμψη των εισαγωγών έχουν περιορίσει το θετικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, ενώ ο πόλεμος έχει αρχίσει να αδειάζει τα «σεντούκια» του Κρεμλίνου.
Διαβάστε ακόμη
Οι Έλληνες και το chat GPT – Πόσοι το χρησιμοποιούν (γράφημα)
Σε συναγερμό η κυβέρνηση για τα επόμενα 24ωρα – Ενίσχυση για τις φωτιές από το εξωτερικό
Deloitte – ΙΝΣΕΤΕ: Πόσο «πράσινος» είναι ο ελληνικός τουρισμός;
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ