Η ρωσική κυβέρνηση δήλωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει τη φορολογία στις επιχειρήσεις και τους πλούσιους, στοχοποιώντας έναν σχετικά μικρό αριθμό ανθρώπων, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί δημοφιλής κίνηση, καθώς η εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζει να ασκεί πίεση στα οικονομικά της κυβέρνησης.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα εισάγει έναν πιο ισχυρό φόρο εισοδήματος, ενώ η εισφορά επί των εταιρικών κερδών θα αυξηθεί στο 25% από το σημερινό 20%, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το οποίο επικαλείται πρόταση που κατατέθηκε στην κυβέρνηση.
Από το 2025, το επίπεδο του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για τους υψηλότερα αμειβόμενους θα αυξηθεί στο 22% από το σημερινό 15%. Παράλληλα, θα αυξηθούν οι εισφορές για την εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος, ποτάσας και φωσφορικών λιπασμάτων.
Το σύνολο της δέσμης μέτρων θα οδηγήσει σε εισροές επιπλέον 2,6 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων (29,2 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2025, με πάνω από το 50% να προέρχεται από τον υψηλότερο φόρο εταιρειών, σύμφωνα με το Interfax.
Το 2020, η Ρωσία ακύρωσε τον ενιαίο φόρο επί του εισοδήματος φυσικών προσώπων, καθιερώνοντας μια πολιτική όπου τα φυσικά πρόσωπα με ετήσιο εισόδημα άνω των 5 εκατομμυρίων ρουβλίων ετησίως πλήρωναν φόρο 15% αντί για 13%.
Από την έναρξη του πολέμου, η κυβέρνηση επέβαλε πρόσθετους φόρους στις επιχειρήσεις καθώς αντιμετώπιζε το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά το προσωπικό εισόδημα παρέμενε ανέγγιχτο μέχρι τώρα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε τις αλλαγές στους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος στην ομιλία του τον Φεβρουάριο στην ανώτερη βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.
«Το σχέδιο μοιάζει με έναν συμβιβασμό μεταξύ της πρόθεσης της κυβέρνησης να αυξήσει τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων χωρίς να επηρεάσει τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού», δήλωσε η Όλγα Μπελένκαγια, οικονομολόγος της Finam στη Μόσχα.
Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα επηρεάσει περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους, ή το 3,2% του συνολικού εργατικού δυναμικού, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ.
Οι συντελεστές θα κυμαίνονται από το σημερινό 13% για όσους κερδίζουν έως 2,4 εκατομμύρια ρούβλια ετησίως έως 22% για όσους υπερβαίνουν τα 50 εκατομμύρια ρούβλια.
Ο Σιλουάνοφ δήλωσε ότι οι αλλαγές αντανακλούν την ανάγκη «για κοινωνική δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένων των προοδευτικών φορολογικών συντελεστών».
Ωστόσο, οι αυξήσεις των φόρων δεν θα επηρεάσουν τις πληρωμές μερισμάτων ή τις πωλήσεις μετοχών, τη σημαντικότερη πηγή πλούτου για τους πλουσιότερους Ρώσους. Παράλληλα, τα στρατεύματα που πολεμούν στην Ουκρανία θα είναι επιλέξιμα για πρόσθετες φορολογικές παροχές.
Εν τω μεταξύ, η αύξηση των εταιρικών φόρων θα προσφέρει στην κυβέρνηση 1,6 τρισεκατομμύρια ρούβλια επιπλέον έσοδα, ανέφερε το Interfax, επικαλούμενο το υπουργείο Οικονομικών.
Οι επιχειρήσεις χαιρέτισαν την κίνηση αυτή ως πιο προβλέψιμη από τους εφάπαξ φόρους που θέσπισε η κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια. «Ως επιχειρηματίας, είμαι υπέρ της αύξησης των φόρων εισοδήματος αντί των τελών και των εφάπαξ πληρωμών», δήλωσε ο πλουσιότερος επιχειρηματίας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Ποτάνιν, στην υπηρεσία ειδήσεων Tass την περασμένη εβδομάδα, όταν ερωτήθηκε για το κυβερνητικό σχέδιο.
«Οι υπεύθυνες επιχειρήσεις κατανοούν την ανάγκη για μια πιο δίκαιη ανακατανομή του φορολογικού βάρους», δήλωσε ο Αλεξέι Μορντάσοφ, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Severstal PJSC, σύμφωνα με το Tass.
Η Ρωσία παρουσιάζει έλλειμμα στον προϋπολογισμό από τα τέλη του 2022, γεγονός που αντικατοπτρίζει το απότομο κόστος της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.
«Το σχέδιο του προϋπολογισμού περιλάμβανε μείωση των δαπανών κατά 2 τρισεκατομμύρια ρούβλια το 2025, κάτι που φαινόταν μη ρεαλιστικό. Αυτή η διαφορά έπρεπε να καλυφθεί με κάποιον τρόπο», δήλωσε η Σοφία Ντόνετς, οικονομολόγος της Tinkoff Investments. «Η επιλογή της αύξησης των φόρων είναι η πιο συντηρητική, η πιο ισορροπημένη μακροπρόθεσμα και η πιο μη πληθωριστική», συμπλήρωσε.
Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι προτάσεις έχουν υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο και θα μπορούσαν να κερδίσουν την έγκριση της κάτω βουλής πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.
Διαβάστε ακόμη
Κ. Χατζηδάκης: 11 μήνες αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο Υπουργείο Οικονομικών (vid)
ΟΠΕΚ+: Επεκτείνει τις συλλογικές περικοπές στην παραγωγή αργού πετρελαίου μέχρι το 2025
BYD: Γιατί τη φοβούνται οι Ευρωπαίοι
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ