Η Ρωσία, κορυφαίος παγκόσμιος προμηθευτής ντίζελ, έχει μειώσει τις εξαγωγές του καυσίμου τους τελευταίους μήνες, οδηγώντας σε ευρέως διαδεδομένες εικασίες ότι οι επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών μειώνουν την ποσότητα που μπορούν να παράγουν τα διυλιστήρια της χώρας.

Aν και αυτό το επιχείρημα έχει μία «νότα» αλήθειας, η μείωση έχει να κάνει περισσότερο με την εστίαση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην αποφυγή ελλείψεων καυσίμων στην εγχώρια αγορά, οι οποίες θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών, οδηγώντας τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα και ενισχύοντας τον πληθωρισμό.

Η Ρωσία εξήγαγε περίπου 520.000 βαρέλια ντίζελ/ημέρα στο μεγαλύτερο μέρος του Απριλίου, περίπου 1/3 λιγότερο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε επίσημα στοιχεία του κλάδου.

Ωστόσο, η παραγωγή του καυσίμου από τα διυλιστήριά της μειώθηκε μόνο κατά 8% σε περίπου 1,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως δεδομένης της χαμηλότερης επεξεργασίας αργού, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η απόκλιση λαμβάνει χώρα διότι οι Ρώσοι παραγωγοί αύξησαν τις προμήθειές τους σε εγχώριους πελάτες τους, υπακούοντας στις εκκλήσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού Αλεξάντερ Νόβακ, καθώς η ρωσική κυβέρνηση προσπαθούσε να αποφύγει τις ελλείψεις καυσίμων ενόψει της επανεκλογής του Πούτιν.

Η ρωσική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εγχώριες προμήθειες καυσίμων εδώ και χρόνια, υποσχόμενη ότι οι αυξήσεις των τιμών δεν θα υπερβούν το μέσο ποσοστό πληθωρισμού.

Ωστόσο, στα τέλη του περασμένου έτους, λίγο πριν την προεκλογική εκστρατεία του Πούτιν για την προεδρία, η αναδιαμόρφωση της φορολογίας πετρελαίου οδήγησε τη ρωσική αγορά καυσίμων στα πρόθυρα της κρίσης, αναγκάζοντας το Υπουργείο Ενέργειας να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών επιβάλλοντας βραχυπρόθεσμη απαγόρευση των εξαγωγών ντίζελ.

Τα διυλιστήρια αύξησαν τις εγχώριες παραδόσεις, αφού ο Πούτιν δήλωσε ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να εξάγουν, υπό την προϋπόθεση ότι πρώτα θα διασφαλιζόταν ο εφοδιασμός εντός της Ρωσίας.

Σίγουρα, πάντως, υπήρξαν κάποιες επιπτώσεις από τις επιθέσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η περιορισμένη παραγωγή και το γεγονός ότι οι Ουκρανοί έχουν χτυπήσει διυλιστήρια όπως το Tuapse της Rosneft PJSC που εστιάζεται στις εξαγωγές, έχουν επίσης ασκήσει πίεση στην παραγωγική ικανότητα της χώρας.

Με την επανεκλογή του Πούτιν και έναν νέο αξιωματούχο στο τιμόνι του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας, η πολιτική εστίασης στην εγχώρια αγορά παραμένει αμετάβλητη.

«Η πρώτη βασική προτεραιότητα, όπως υποδεικνύεται από τον πρόεδρο, είναι η ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς και των προμηθειών της», δήλωσε πρόσφατα ο Νόβακ στους Ρώσους νομοθέτες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Σημειωτέον πως τα διυλιστήρια της Ρωσίας προμήθευαν κατά μέσο όρο 1,15 εκατομμύρια βαρέλια ντίζελ ημερησίως στην εγχώρια αγορά για το μεγαλύτερο διάστημα του Απριλίου, αυξημένα κατά πάνω από 8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.

Διαβάστε ακόμη

«Έκρηξη» στις πληρωμές με IRIS

Ρεύμα: Το ξέσπασμα της χονδρεμπορικής τιμής ανοίγει παράθυρο για τσιμπημένες τιμές τον Ιούνιο

Στο στόχαστρο της Εφορίας μεταβιβάσεις και γονικές παροχές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ