Η ανάκαμψη από την πανδημία έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων όπως τα μέταλλα, η ενέργεια και τα τρόφιμα, επιφέροντας τεράστια κέρδη στους εξαγωγείς και ζημίες στις χώρες που βασίζονται στις εισαγωγές.
Συνολικά οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν αυξηθεί κατά 20% φέτος, με την τιμή του πετρελαίου να έχει επιδείξει αύξηση της τάξης του 50%.
Ο δείκτης Bloomberg Commodity Spot Index βρίσκεται σε υψηλό δεκαετίας και συνεχίζει ακάθεκτος. Οι πετρελαϊκές και εξορυκτικές εταιρείες έχουν τεράστια κέρδη, κάτι που προφανώς ωφελεί και τους μετόχους τους στους οποίους διοχετεύονται τεράστια μερίσματα.
Ελάχιστοι είναι οι αναλυτές που αναμένουν αντιστροφή της πορείας αυτής στο εγγύς μέλλον.
Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, οι δύο χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές ενέργειας στον πλανήτη, βγαίνουν κερδισμένες. Στις χώρες οι οποίες βασίζονται κυρίως στις εισαγωγές, οι αυξημένες τιμές οδηγούν σε αύξηση του πληθωρισμού.
Νικητές και ηττημένοι
Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg Economics, οι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι χώρες-παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου του Περσικού Κόλπου. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ θα αυξήσουν τις καθαρές εξαγωγές τους κατά 10% του ΑΕΠ σε σχέση με το 2020, με την Σαουδική Αραβία να ακολουθεί κατά πόδας.
Οι πέντε μεγαλύτεροι ηττημένοι θα είναι ασιατικές χώρες όπως το Βιετνάμ και το Μπαγκλαντές, οι οποίες υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων και πετρελαίου κίνησης.
Μεταφορά πλούτου $550 δισ.
Τα κέρδη των εξαγωγών των εμπορευμάτων θα ξεπεράσουν τις περσινές ζημίες που προκλήθηκαν λόγω της πανδημίας και μείωσαν την ζήτηση για πρώτες ύλες. Το Bloomberg Economics υπολογίζει μια μεταφορά πλούτου ύψους $550 δισ από τους εισαγωγείς στους εξαγωγείς το 2021, διπλασιάζοντας την αντίστροφη περσινή μεταφορά των $280 δισ.
ΗΠΑ εναντίον Κίνας
Οι καθαρές εξαγωγές των ΗΠΑ θα επιδείξουν μείωση κατά $22 δισ, πενιχρό ποσό σε σχέση με τα $21 τρισ της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της χώρας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιτύχει μείωση των εισαγωγών ενέργειας λόγω της διευρυμένης εγχώριας άντλησης φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Η Κίνα έχει κι αυτή μειώσει την έκθεσή της στη μεταβλητότητα των τιμών ενέργειας αλλά σε πολύ μικρότερο επίπεδο σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Ελλειψη τροφίμων στη Μέση Ανατολή
Οι τιμές των τροφίμων έχουν επιδείξει ραγδαία αύξηση το τελευταίο έτος και πλησιάζουν σε ρεκόρ δεκαετίας, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα αισθητό στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, όπου η αύξηση των τιμών τροφίμων είχε αποτελέσει έναν από τους κύριους λόγους της Αραβικής Άνοιξης πριν από δέκα περίπου χρόνια. Μερικές από τις χώρες αυτές που πλήττονται ιδιαίτερα από την έλλειψη τροφίμων είναι η Υεμένη, το Σουδάν, η Τυνησία και η Αλγερία.
Διαβάστε ακόμη:
Εφιαλτική η έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα: Ο πλανήτης στο χείλος της καταστροφής
Μπράιαν Τσέσκι (Airbnb): Ετοιμαστείτε για το ριμπάουντ του αιώνα στον τουρισμό
Μόνο στην Goldman: Πώς «δωροδοκούνται» τραπεζίτες για να επιστρέψουν στο γραφείο