Αυξάνονται και πληθαίνουν οι «ρωγμές» που προκαλεί το «προβληματικό» χρέος μετά από χρόνια χαλαρότητας στις αγορές. Οι τράπεζες έχουν επωμιστεί τεράστια χρέη, τα συνταξιοδοτικά ταμεία της Βρετανίας αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, ενώ η αγορά των ακινήτων στη Νότια Κορέα και την Κίνα περνάει κρίση.

Τα προβλήματα αυτά ενδέχεται να αποτελούν μόνο την κορυφή του όλου παγόβουνου. Το χρέος αυτό στις ΗΠΑ κατέγραψε αύξηση της τάξης του 300% σε 12 μόλις μήνες, η έκδοση χρεογράφων υψηλών αποδόσεων γίνεται ολοένα και δυσκολότερη στην Ευρώπη, ενώ τα επίπεδα μόχλευσης αγγίζουν ρεκόρ υψηλό .

Τα εμπόδια αυτά οφείλονται στις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed και των λοιπών κεντρικών τραπεζών τα οποία έχουν αλλάξει το τοπίο του δανεισμού και ωθούν τις οικονομίες προς την ύφεση.

Περίπου $650 δισ. ομολόγων και δανείων είναι προβληματικά, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Πρόκειται για το σημαντικότερο τεστ της σταθερότητας των αγορών από την παγκόσμια κρίση του 2008 και ενδέχεται να προκαλέσει σωρεία χρεοκοπιών.

«Πολλές εταιρείες ενδέχεται να είναι υπερβολικά χαλαρές σε ό,τι αφορά το δανεισμό τους», τόνισε ο chief investment officer (CIO) της M&G, Ουίλ Νίκολ, προσθέτοντας πως «δε ξέρω πως θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τον κύκλο των πτωχεύσεων, δεδομένων των επιπέδων των επιτοκίων αυτή τη στιγμή».

Οι τράπεζες υποστηρίζουν πως παραμένουν ακόμα εύρωστες, αλλά σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, έχουν ήδη αρχίσει να αποταμιεύουν χρήματα για την αντιστάθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν πως η όλη οικονομία θα συρρικνωθεί το επόμενο έτος. Παρ’ όλα αυτά, μία εμβαθυμένη ύφεση θα μπορούσε να δημιουργήσει εκτεταμένα προβλήματα λόγω της «υπερβολικής μόχλευσης», όπως υποστήριξε η Elliott Management Corp. του Πωλ Σίνγκερ. 

Το α’ εξάμηνο του 2023 «θα είναι δύσκολο και θα χαρακτηριστεί από αυξημένη μεταβλητότητα», τόνισε η Σου Τριν της Manulife Investment σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Bloomberg Television, υπογραμμίζοντας πως «Υπάρχει αρκετός καιρός ακόμα μέχρι να προσαρμοστούν οι αγορές στον αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας παγκόσμιας ύφεσης, αν και τα μακροοικονομικά δεδομένα αναμένεται να βελτιωθούν το β’ εξάμηνο του 2023».

Ο Μάικ Σκοτ, της Man GLG υποστήριξε πως «οι αγορές προβλέπουν “ομαλή προσγείωση” στις ΗΠΑ. Η αγορά μοχλευμένων δανείων αποτελεί κάτι που συνεχίζουμε να παρακολουθούμε από κοντά».

Σημειωτέον πως η συγκεκριμένη αγορά έχει «φουσκώσει» τα τελευταία χρόνια. Το 2022 εκδόθηκαν $834 εκατ. μοχλευμένων δανείων στις ΗΠΑ, υπερδιπλάσιο ποσοστό από το 2007 πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Επιτόκια

Πολλοί επενδυτές έχουν εκπλαγεί από τη συνέχεια της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed φέτος, αφού πίστευαν πως η απειλή της δημιουργίας ύφεσης θα περιόριζε τις κινήσεις αυτού του είδους. Σημειωτέον πως ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, έχει πολλάκις τονίσει πως τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι να υπάρξουν ξεκάθαρες ενδείξεις μείωσης του πληθωρισμού σε αποδεκτά επίπεδα.

Σε αυτή τη νέα «κανονικότητα» των υψηλών επιτοκίων, οι τράπεζες οι οποίες έχουν επωμιστεί με υπέρογκα χρέη λόγω διακανονισμού εταιρικών εξαγορών ήλπιζαν να μπορέσουν γρήγορα να προχωρήσουν σε πώληση ομολόγων, αλλά λόγω των νέων μακροοικονομικών δεδομένων δεν τα κατάφεραν.

Ένας επιπρόσθετος κίνδυνος είναι το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της περιόδου ποσοτικής χαλάρωσης, η προστασία των επενδυτών ήταν μειωμένη, κάτι που αυξάνει την έκθεσή τους στα επενδυτικά ρίσκα.

Όσο για τον Μάθιου Ρις, στέλεχος της Legal & General Investment Management, ανησυχεί για την αυξημένη πιθανότητα χρεοκοπιών των χαμηλότερων βαθμίδων των CLOs (εξασφαλισμένων δανειακών υποχρεώσεων).

Ο Chief Credit Officer της Capra Ibex Advisors, Ντάνιελ Μίλερ, ανησυχεί για τις δεσμεύσεις των δανείων αυτών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την προτεραιότητα αποπληρωμής των δανειστών.

Υπάρχουν ήδη ενδείξεις προβλημάτων μεταβλητότητας. Στη Νότια Κορέα, οι αγορές χρέους αναταράχθηκαν όταν η εργολαβική της Legoland Korea δεν κατάφερε να αποπληρώσει δόση του δανείου της. Οι επιπτώσεις της αποτυχίας αυτής έστειλαν τα βραχυπρόθεσμα εταιρικά ομόλογα σε κορεατικά γουόν σε υψηλό 12ετίας.

Οι ασιατικές αγορές αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα λόγω της κρίσης στην κινεζική αγορά ακινήτων, η οποία έχει οδηγήσει σε απώλειες των junk χρεογράφων της χώρας της τάξης σχεδόν του 50%. Παρά τις προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης, η «μετάδοση» του προβλήματος αυτή έχει επηρεάσει τις υπόλοιπες αγορές της νοτιοανατολικής Ασίας και της Ινδίας.

Η Βρετανία αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα του πόσο γρήγορη μπορεί να είναι η επιδείνωση της όλης κατάστασης. Οι αποδόσεις των βρετανικών κρατικών ομολόγων κατέγραψαν δραματική άνοδο λόγω του «μίνι προϋπολογισμού» της πρώην κυβέρνησης Τρας τον Σεπτέμβριο, οδηγώντας τα συνταξιοδοτικά ταμεία σε τεράστιες απώλειες και προκαλώντας απευθείας παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) για τη διευθέτηση του προβλήματος.

Διαβάστε ακόμη

Τα σενάρια για τις κινήσεις του Γκριμάλντι σε Κρήτη και Αδριατική

Πρωτοχρονιά: 25 εναλλακτικοί προορισμοί με κόστος έως 300€ για τρεις διανυκτερεύσεις

«Βιοχαρτική ΑΒΕΕ»: Το τέλος της διαδρομής με το σφυρί για τη μονάδα στον Ασπρόπυργο