O πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί ρωγμές στην παγκόσμια αγορά διαμαντιών του 1 δισ. δολαρίων. Ο ρωσικός κολοσσός εξορύξεων Alrosa PJSC εξορυγνύει περίπου το 1/3 των ανεπεξέργαστων πολύτιμων λίθων του κόσμου και οι κυρώσεις της Δύσης έχουν προκαλέσει πανικό στον τομέα. Εταιρείες όπως Tiffany & Co και Signet Jewelers Ltd έχουν ανακοινώσει πως θα σταματήσουν την πώληση ρωσικών διαμαντιών.
Με την περίοδο των γάμων να πλησιάζει στις ΗΠΑ, οι έμποροι διαμαντιών προσπαθούν να ανακαλύψουν εναλλακτικές όπως η Ινδία, η μεγαλύτερη εξαγωγός επεξεργασμένων διαμαντιών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βασίζονται στην Ινδία σχεδόν για το 50% των διαμαντιών τους. Αυτό έχει μετατρέψει το Νέο Δελχί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της «γκλαμουράτης» Fifth Avenue της Νέας Υόρκης, αφού οποιαδήποτε προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα των πολύτιμων λίθων ενδέχεται να κοστίσουν $2,5 δισ. στην Ινδία και να προκαλέσουν ελλείψεις στα υπερπολυτελή νεοϋορκέζικα μαγαζιά. Με τους περιορισμούς της πανδημίας να αίρονται, η Signet και λοιπές εταιρείες κοσμημάτων αναμένουν περίπου 2,5 εκατομμύρια γάμους στις ΗΠΑ φέτος, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 40 ετών.
Στην ινδική πόλη Σουράτ, όμως, μία εκ των σημαντικότερων κέντρων επεξεργασίας διαμαντιών του κόσμου, οι έμποροι δεν έχουν με τι να ασχοληθούν. Οι εισαγωγές νέων λίθων έχουν μειωθεί. Το ίδιο έχουν κάνει και οι τιμές. Όλοι έχουν το ίδιο παράπονο: οι κυρώσεις έχουν φέρει τους εμπόρους διαμαντιών σε πολύ δύσκολη θέση.
«Συνήθως οι δρόμοι της Σουράτ είναι γεμάτοι με κόσμο. Οι τιμές πώλησης των επεξεργασμένων διαμαντιών, όμως, κατέγραψαν απότομη πτώση μετά από την εισβολή στην Ουκρανία και δεν έχουμε πια αγοραστές», ανέφερε ο έμπορος πολύτιμων λίθων, Manish Jain.
Μέχρι τώρα, οι κυρώσεις επιτρέπουν την εισαγωγή επεξεργασμένων λίθων σε χώρες όπως η Ινδία, αν και οι ρυθμιστές έχουν αρχίσει να κλείνουν τα «παραθυράκια» του νόμου αυτά. Αρκετοί από τους Ινδούς εξαγωγείς, όμως, αναφέρουν πως οι πελάτες τους στη Δύση έχουν αρχίσει να μη δέχονται ρωσικούς λίθους λόγω του πολέμου. Τώρα πια, οι έμποροι διαμαντιών αυτοί στρέφονται σε «φίλιες» χώρες όπως η Κίνα και τα ΗΑΕ.
Αν και η Ινδία συνεχίζει να εξάγει στις ΗΠΑ διαμάντια που εξορύχθηκαν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα αποθέματα αυτά αναμένεται να τελειώσουν μέχρι τις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με τον Vipul Shah, αντιπρόεδρο του ινδικού Gem & Jewellery Export Promotion Council. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, αν και αρκετές από τις ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν κηρύξει εμπάργκο στα ρωσικά προϊόντα πολυτελείας, η λίστα ολοένα και γιγαντώνεται. Η Βρετανία ανακοίνωσε πρόσφατα πως η εισαγωγή προϊόντων όπως χαβιάρι και διαμάντια από τη Ρωσία είτε θα απαγορευτεί, είτε θα φορολογηθεί σημαντικά.
Η δεύτερη μεγαλύτερη έμπορος διαμαντιών στον κόσμο De Beers, αντιμετωπίζει προβλήματα έλλειψης εμπορευμάτων, αν και τα ορυχεία της λειτουργούν ασταμάτητα. Σύμφωνα με την εταιρεία, δεν πρόκειται να υπάρξει χαλάρωση στην προσφορά των διαμαντιών μέχρι το 2024, όταν ολοκληρωθεί το νέο της ορυχείο στη Νότια Αφρική.
Σύμφωνα με τον Shah, η μακροπρόθεσμη απώλεια της ρωσικής προσφοράς θα καταστρέψει τον τομέα και θα διακινδυνεύσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ινδία, ενώ θα πλήξει σημαντικά αρκετά κέντρα εμπορίου πολύτιμων λίθων ανά τον κόσμο.
Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, η Alrosa ακύρωσε την πρόσφατη προσφορά της τον Απρίλιο και δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πώληση διαμαντιών το Μάιο.
«Τα διαμάντια δεν είναι σαν το πετρέλαιο, όπου άλλες χώρες μπορούν να αντισταθμίσουν την απώλεια προσφοράς», ανέφερε ο Shah, τονίζοντας πως «δεν ανοίγουν νέα ορυχεία. Η εξάρτησή μας από τη Ρωσία είναι τεράστια». Σημειωτέον πως οι επεξεργασμένοι πολύτιμοι λίθοι αποτελούν το τρίτο μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Ινδίας συνολικής, αξίας $39 δισ. ετησίως.
Στη συνοικία των διαμαντιών του Μανχάταν, όπου οι «κράχτες» προσπαθούν συνήθως να προσελκύσουν πελάτες στα μαγαζιά τους, οι έμποροι διαμαντιών ανέφεραν πως… οι δουλειές δεν πάνε καλά. Ο πόλεμος έχει πλήξει περαιτέρω τον τομέα ο οποίος ήδη υπέφερε λόγω του πληθωρισμού, της έλλειψης προσφοράς και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ο σύμβουλος της Leon Diamond, Avi Davidoff, υποστηρίζει πως οι πελάτες τώρα πια ρωτούν εάν τα διαμάντια προέρχονται από τη Ρωσία, αν δηλαδή πρόκειται για «διαμάντια πολέμου».
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει και διπλωματικά προβλήματα. Αν και το μεγαλύτερο μέρος της Δύσης παραμένει ενωμένο ενάντια στη ρωσική προκλητικότητα, η Ινδία η οποία θεωρεί τη Μόσχα ένα σημαντικό εμπορικό και πολιτικό σύμμαχο συνεχίζει να εισάγει πετρέλαιο, οπλισμό και άλλα εμπορεύματα. Αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, τα οποία υπογραμμίζουν πως η υποστήριξη του Narendra Modi προς τον Putin αποτελεί προδοσία του δημοκρατικού ιδεώδους.
Το δίλημμα της Ινδίας έχουν και αρκετές άλλες χώρες, καμία εκ των οποίων δεν έχει ανακαλύψει τη χρυσή τομή. Οι ρυθμιστές των χωρών αυτών προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές μετά από την απομάκρυνση της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα SWIFT. Μία από τις προσεγγίσεις στην περίπτωση της Ινδίας είναι η κατάθεση ρουβλίων από ρωσικές σε ινδικές τράπεζες, τα οποία μετέπειτα μετατρέπονται σε ρουπίες.
Ακόμα και η Alrosa απέστειλε εκπροσώπους στην Ινδία τον προηγούμενο μήνα για τη διαπραγμάτευση συνέχισης της εξαγωγής ρωσικών λίθων στη χώρα. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με εμπιστευτικές πηγές του Bloomberg, οι διαπραγματεύσεις αποδείχθηκαν άκαρπες.
Ο Amitendu Palit του National University of Singapore ανέφερε πως η Ινδία «καλείται να ακροβατήσει σε ένα τεντωμένο σχοινί, μεταξύ της φιλορωσικής εμπορικής στάσης της και της γεωπολιτικά φίλιας προς τη Δύση προσέγγισή της». Η Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Gina Raimondo, παράλληλα, τόνισε πως «η συμφωνία μετατροπής ρουβλίων σε ρουπίες αποτελεί έμμεση χρηματοδότηση του πολέμου του Putin».
Οι έμποροι στη Σουράτ παραμένουν ανάμεσα σε Συμπληγάδες. Περίπου 5.000 επιχειρήσεις γυαλίσματος και επεξεργασίας διαμαντιών έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Αν και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να δουλεύουν για 10 ώρες την ημέρα, πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανόμενης και της B. Virani & Co η οποία προμηθεύει την Tiffany, αναφέρουν πως -εάν συνεχιστούν οι κυρώσεις- ο χρόνος τους είναι μετρημένος.
Διαβάστε επίσης:
Ο «λογαριασμός» τoυ sell off μεγαλώνει – Στα 11 τρισ. δολάρια και τα χειρότερα (μάλλον) έπονται
Φινλανδία: Το Κοινοβούλιο ενέκρινε το αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ