Σε νέο υψηλό 15ετίας σκαρφάλωσαν οι τιμές του ρυζιού λόγω των εντεινόμενων ανησυχιών ότι η αυξημένη ζήτηση και οι επιπτώσεις του Ελ Νίνιο θα περιορίσουν περαιτέρω την προσφορλα του σιτηρού που αποτελεί βασικό προϊόν για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε Ασία και Αφρική.
Το λευκό ρύζι της Ταϊλάνδης, ένα σημείο αναφοράς για την Ασία, ενισχύθηκε κατά 2,5% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, στα 650 δολάρια ανά τόνο την Τετάρτη, σύμφωνα με την Ένωση Εξαγωγέων Ρυζιού της Ταϊλάνδης. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.
Την τελευταία φορά που οι τιμές έφτασαν σε αυτά τα επίπεδα ήταν τον Αύγουστο, όταν εφαρμόστηκαν οι σαρωτικοί περιορισμοί των εξαγωγών από την κορυφαία παραγωγό χώρα Ινδία και η ξηρασία απειλούσε τη σοδειά της Ταϊλάνδης. Αφού οι τιμές υποχώρησαν κατά το μεγαλύτερο μέρος του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, η άνοδος επιταχύνθηκε τον Νοέμβριο. Η εξέλιξη αυτή είναι ικανή να διατηρήσει τον πληθωρισμό των τροφίμων σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες, ιδίως σε χώρες που εξαρτώνται από το ρύζι, όπως οι Φιλιππίνες.
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ανησυχεί επίσης για την επιτάχυνση του πληθωρισμού τροφίμων πριν από τις γενικές εκλογές του 2024. Το κόστος του ρυζιού αυξάνεται παρά τους περιορισμούς στις εξαγωγές, την καλή συγκομιδή και τα άφθονα κρατικά αποθέματα, σύμφωνα με το υπουργείο τροφίμων. Το προϊόν έχει αυξηθεί περίπου 12% ετησίως τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Srettha Thavisin δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ινδονησία σχεδιάζει να αγοράσει 2 εκατομμύρια τόνους από τη χώρα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Οι τοπικοί πωλητές καθυστέρησαν τις πωλήσεις μετά την είδηση, ελπίζοντας σε υψηλότερες τιμές, δήλωσε ο Chookiat Ophaswongse, επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Ρυζιού της Ταϊλάνδης, προσθέτοντας ότι το ισχυρό νόμισμα της Ταϊλάνδης συνέβαλε επίσης στην αύξηση των τιμών.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η αύξηση του κόστους του σιτηρού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με άλλα βασικά προϊόντα διατροφής, όπως το σιτάρι και καλαμπόκι. Η τιμή του λευκού ρυζιού στην Ταϊλάνδη έχει αυξηθεί κατά 36% τον τελευταίο χρόνο, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι στο Σικάγο έχουν μειωθεί κατά 20% και οδεύουν προς την πρώτη πτώση των τελευταίων επτά ετών. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το καλαμπόκι έχουν χάσει περίπου 30% φέτος.
Διαβάστε ακόμη
«Διπλή» δικαίωση των προσπαθειών της χώρας από EE και Economist
«OX2»: Μεγάλο έργο αποθήκευσης ισχύος 187 MW στην Ελλάδα για τον σουηδικό όμιλο ΑΠΕ
Οι γυναίκες αγχώνονται περισσότερο για την κλιματική αλλαγή
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ