search icon

Bloomberg

«Risk off» για τους ξένους επενδυτές στην Ασία – Πούλησαν μετοχές αξίας $27 δισ. το γ’ τρίμηνο (γράφημα)

Οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, η περιορισμένη ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας και οι ελκυστικές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ περιόρισαν την όρεξη για ριψοκίνδυνες επενδύσεις

Τα funds έχουν αρχίσει να πωλούν μετοχές των αναπτυσσόμενων ασιατικών αγορών εκτός της κινεζικής, δεδομένων των αυξημένων ανησυχιών όσον αφορά τις γεωπολιτικές εντάσεις, τα υψηλά κόστη δανεισμού αλλά και το ισχυρότερο δολάριο. 

Οι ξένοι επενδυτές προχώρησαν σε πώληση τέτοιων μετοχών συνολικής αξίας $11 δισ. τον Οκτώβριο, αυξάνοντας το τριμηνιαίο sell off σε περίπου $27 δισ., σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα δεδομένα του Bloomberg.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο sell off από τον περασμένο Ιούνιο, όταν οι επενδυτές είχαν φοβηθεί λόγω των κύκλων σύσφιξης της Fed και των lockdowns σε μεγάλες κινεζικές πόλεις.

Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων στις ΗΠΑ και οι πιθανές επιπτώσεις που θα έχει ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στην αγορά αργού, έχουν ασκήσει αρνητικές πιέσεις σε μία περιοχή η οποία ως επί το πλείστον εισάγει πετρέλαιο.

Το ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ, παράλληλα, ασκεί πιέσεις στα τοπικά νομίσματα, τη στιγμή που οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων δημοσίου κυμαίνονται κοντά στο 5%, περιορίζοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών για  υψηλού ρίσκου μετοχές αναδυόμενων οικονομιών.

«Παραμένουμε ακόμα επιφυλακτικοί, αφού πιστεύουμε πως οι εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη του 2024 είναι υπερβολικές», ανέφερε το στέλεχος του Reyl Group, Λούκα Καστόλντι, προσθέτοντας πως «η ανάπτυξη των ΗΠΑ δεν θα αποδειχθεί τόσο στιβαρή το 2024 όταν οι επιπτώσεις της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής αρχίσουν να επηρεάζουν τους διάφορους επιχειρηματικούς τομείς.

Τα ξένα επενδυτικά ταμεία πούλησαν μετοχές ταϊβανέζικων εταιρειών συνολικής αξίας άνω των $4 δισ. τον Οκτώβριο. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Κορέα και την Ινδία κυμάνθηκε κοντά στα $2 δισ. 

Παράλληλα, οι ίδιοι, ξένοι επενδυτές βρίσκονται μόλις $8 δισ. μακριά από την επίτευξη αρνητικού επενδυτικού προσήμου φέτος στις κινεζικές μετοχές, από το μακρινό 2016, αφού οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας συνεχίζονται.

Η βιομηχανική δραστηριότητα της Κίνας περιορίστηκε τον Οκτώβριο, ενώ οι περισσότεροι επενδυτές στρέφουν, πια, το ενδιαφέρον τους στην επόμενη συνεδρίαση της Fed.

Διαβάστε ακόμα

Σκυλακάκης: Ενίσχυση σε 1,2 εκατ. ενεργειακά ευάλωτους που θερμαίνονται με ρεύμα

Αμετάβλητα στο 5,25% τα επιτόκια της Bank of England – Πρόωρη η συζήτηση για «χαλάρωση»

Ράλι στα ομόλογα δια χειρός Fed – Σε χαμηλό 1,5 μήνα το κόστος δανεισμού στην Ελλάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version