Η Riksbank της Σουηδίας μείωσε το επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης και έδωσε το σήμα ότι η εκστρατεία χαλάρωσης είναι πιθανό να ολοκληρωθεί με μία ακόμη μείωση.

Η κεντρική τράπεζα της Στοκχόλμης μείωσε το επιτόκιό της σε χαμηλό διετίας, στο 2,5%, σύμφωνα με ανακοίνωσή της την Πέμπτη. Μόλις ένας στους 18 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμενε αμετάβλητα επιτόκια, με όλους τους υπόλοιπους να προβλέπουν την κίνηση προς τα κάτω.

«Εάν οι προοπτικές παραμείνουν αμετάβλητες, το επιτόκιο πολιτικής μπορεί να μειωθεί και πάλι κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2025», ανέφεραν οι αξιωματούχοι στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι θα «αξιολογήσουν προσεκτικά την ανάγκη για μελλοντικές προσαρμογές των επιτοκίων».

Η μείωση της Πέμπτης, η 5η στην εκστρατεία χαλάρωσης που αποσκοπεί στην επανεκκίνηση της ανάπτυξης στη μεγαλύτερη σκανδιναβική οικονομία, ακολούθησε μια μείωση κατά μισή μονάδα τον περασμένο μήνα. Ήταν σύμφωνη με τα προηγούμενα μηνύματα της Riksbank, η οποία είχε δηλώσει τον Νοέμβριο ότι περαιτέρω χαλάρωση είναι πιθανή τον Δεκέμβριο και το 2025.

Η σουηδική κορώνα μεταβλήθηκε ελάχιστα μετά την ανακοίνωση, διαπραγματευόμενη περίπου 0,2% υψηλότερα στα 11,50 ανά ευρώ. Η κορώνα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 3% φέτος, πιεζόμενη από την αποδυνάμωση της οικονομίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Έχοντας θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, η Riksbank έχει στρέψει το βλέμμα της στη σουηδική οικονομία, η οποία υστερεί εδώ και τρία χρόνια. Η παραγωγή δεν έχει ακόμη ανακάμψει, ακόμη και όταν τα επιτόκια έχουν υποχωρήσει από τα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση και ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός μπορεί ακόμη και να παγιωθεί σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα.

Η σουηδική οικονομία είναι πολύ ευαίσθητη στα επιτόκια, καθώς πολλά νοικοκυριά διατηρούν στεγαστικά δάνεια με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις. Η διετής εκστρατεία σύσφιξης που ξεκίνησε το 2022 είδε τα επιτόκια να φτάνουν στο 4% το 2023, πλήττοντας σημαντικά την εμπιστοσύνη τόσο των καταναλωτών όσο και της βιομηχανίας.

«Η δήλωση Τύπου και η πορεία του επιτοκίου είναι στην «γερακίσια» πλευρά των προσδοκιών, καθώς το κατώτατο όριο παραμένει στο 2,25%», ανέφερε σε σημείωμά του ο Κλες Μαχλεν, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Svenska Handelsbanken AB. Η διατύπωση στη δήλωση «δεν ανοίγει για μια κίνηση κάτω από το 2,25%», είπε.

Στην άλλη πλευρά της κλίμακας της Riksbank βρίσκεται η αδυναμία της σουηδικής κορώνας, η οποία βρίσκεται κοντά σε χαμηλά ρεκόρ έναντι τόσο του δολαρίου ΗΠΑ όσο και του ευρώ. Η συνεχιζόμενη αδυναμία της μπορεί να ενέχει τον κίνδυνο να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό στην εξαρτώμενη από τις εισαγωγές και τις εξαγωγές οικονομία, τη μεγαλύτερη στην περιοχή της Σκανδιναβίας.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της σουηδικής κεντρικής τράπεζας έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο για τη δεύτερη θητεία του στην προεδρία των ΗΠΑ, ιδίως τους ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό λόγω των οικονομικών πολιτικών του – συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων δασμών σε εισαγόμενα αγαθά από μεγάλο μέρος του κόσμου.

Παρ’ όλα αυτά, ο διοικητής Θιντεν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι πιστεύει ότι ο σουηδικός πληθωρισμός δίνει στην τράπεζα περιθώριο να ενεργήσει σύμφωνα με προηγούμενες δεσμεύσεις της να συνεχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού. Η αύξηση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της τράπεζας όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων ήταν επίσης ένας βασικός στόχος για τον Θιντεν.

Μελλοντικά, η τόνωση της σουηδικής οικονομίας αποτελεί βασικό στόχο τόσο για την Riksbank όσο και για την κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας, η οποία κατά τα δύο πρώτα χρόνια της εξουσίας της απέφυγε τις φορολογικές περικοπές και τις δαπάνες για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Το 2025, αρκετοί φόροι θα μειωθούν και οι υψηλότερες κρατικές δαπάνες θα ξεκινήσουν, στηρίζοντας την αναμενόμενη ανάκαμψη, καθώς τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις είναι πιθανό να αρχίσουν να ξοδεύουν πιο ελεύθερα.

Την Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομικών της Σουηδίας μείωσε την πρόβλεψή του για τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης έως το 2026, επικαλούμενο την παρατεταμένη αδυναμία της μεγαλύτερης σκανδιναβικής οικονομίας και την αυξημένη παγκόσμια αβεβαιότητα.

Διαβάστε ακόμη

Πάνω από 2,5 δισ. ευρώ ξοδεύουν φέτος οι Ελληνες για ταξίδια στο εξωτερικό (πίνακας)

Ιταλία και Asterion υπέβαλαν δεσμευτική προσφορά για τη μονάδα υποβρυχίων καλωδίων Sparkle της Telecom Italia

ΕΕ: Εντείνει τις πιέσεις στην Apple να ανοίξει το λειτουργικό σύστημα iPhone σε ανταγωνιστές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα